21
10/2009
0

Alternatív adattárház platformok 1.5

Az alternatívok utáni kutakodás közben találtam sok érdekes dolgot, de az egyik annyira jó, hogy ugyan azt érzem vele kapcsolatban, mint boldog ifjúkoromban a 8. sörnél - NEM BÍROM TOVÁBB MAGAMBAN TARTANI!
A MySQL belvilágában járatosan mozgó - de teljesen kimondhatatlan nevű Vadim Tkachenko által publikált bejegyzés annyira szabatosan leírt, profin megcsinált teszt végeredménye, hogy kötelező olvasmány mindenkinek.
Ötletes a teszt adatok beszerzése is - hasznos lehet mindenkinek aki unja már a Barátok közt-et és valamilyen adat kezelés benchmark-ot fontolgat helyette esténként.
Vadim haverunk egy Infobright Community Edition-t hasonlít össze a MonetDB-vel (mindkettő az oszlop alapú adatbázis technológia jeles képviselője). Megpróbálkozott a LuciDB-vel is, de elhasalt valami betöltési hibán, és gondolom nem akart túl sok időt rááldozni a tesztre, így rövid úton diszkvalifikálta Lucit.
Röviden összefoglalva: Vadim betöltött az adatbázisokba 117 millió sornyi adatot (a betöltést is mérte) egy táblába, majd csinált pár lekérdezést - adattárházra jellemző szűrésekkel és csoport függvényekkel. Meggyőző, hogy mindkét adatbázis általában másodpercek alatt adott választ a lekérdezésekre - jellemzően speciális indexek és tuningolás nélkül (egy esetben használtak valami MySQL-Infobright hintet, de szerintem az egész teszt szempontjából nem volt releváns).
A MonetDB nyert a sebesség tekintetében, és javára írható még, hogy alapból támogatja a DML műveleteket (az Infobright ugye csak a fizetős verzióban nyújtja ezt).
Az Infobright nagyot domborít a tömörítésben, jobb a dokumentációja - és az egyik kommentező véleménye szerint azoknál a lekérdezéseknél, amelyek adatai nem férnek el a szerver memóriájában - már kijöhet a tömörített adatok nyújtotta előny.
Ami nagyon hiányzik a tesztből az a komplex - join-okat is tartalmazó lekérdezések futtatása. Illetve én szívesen látnám a Greenplum Single-Node verzióját tesztelve, mit tud az MPP - oszlop alapú technológiák kombinációja, szintén tök ingyér kínálva. És a Greenplum-ról olvastam valahol, hogy valóban-igazán-tutituti UTF-8 kompatibilis...
Nem igérem, hogy a fenti tesztet lépésről lépésre megismétlem a Greenplum-on. Bár tévét nem nézek, a fiaim nem hagynak - de két kergetőzés között biztos kipróbáljuk az eddigieknél nagyobb mennyiségű adaton is - valamikor.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr181465057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása