20
11/2009
4

Akkor most oszlop alapú, vagy nem oszlop alapú a 11gR2? - Gondolatok az Oracle day után

Úgy tűnik, a technológia harc, a sajtó béli szurkálódások és a férfi wc-ben való összeméredzkedés után a PR rendezvények helyszín - kiválasztása is bekerült a nagy szoftver gyártók marketing harcának fegyvertárába.
Na persze jó dolog süppedős fotelokban üldögélni, meg márvánnyal borított hotelekben grasszálni és zabálni a sütikét az Oracle költségén... de tényleg, egyszer, csak egyetlen egyszer jussak el egy IT-s rendezvényre ahol JÓ kávét adnak, Istenem, megígérem, hogy nem öntöm le többet kólával a padlószőnyeget a szekció szobákban!!!!
Az Oracle szerdai rendezvényén sok érdekes és sok sablonos szöveget hallhattunk, beszélt a nagy ember, aztán beszéltek a magyar informatikai élet prominensei (jó látni, hogy Mérő Laci bátyó még pénzért sem hajlandó zakót venni - vannak még igazi férfiak!), délután meg voltak a szekció előadások. Én mindenki számára meglepő módon az adattárházas részlegben pusztítottam az oxigént.
Aki kíváncsi a programra, olvassa el ügyesen kiscsoportos foglalkozás keretében. Ami nekem megütötte a fülemet, a lengő-ajtón kívül, az Exadata V2-vel kapcsolatos előadás volt.
Árat ugyan nem hallottunk, de az interneten találhatunk sok becslést az 1-1,5 millió dolláros árra (ez természetesen egy teljes rack-re vonatkozik - de még nincs benne az Oracle sw licensze). Persze nincs mindenkinek szüksége tankra a munkába járáshoz sem - az exadata is osztható, van belőle fél meg negyed rack, sőt kapható 1-1 szerver és storage egység külön is.
Elhangzott még sok minden, hogy mitől gyors, meg okos, meg jó, ezekből néhány címszavakban:

    * SUN hw-en fut, amit az Oracle-től lehet megvenni, Oracle linuxon futó 11gR2 licenszekkel együtt
    * belerakták a SUN flash-es storage gyorsító kütyüjét, amitől jó gyors az I/O
    * a storage-k is ugyanannyi processzort tartalmaznak mint a szerverek, és így jó sok elő-feldolgozást le lehet tolni a storage szintjére
    * megfelelő tükrözési beállításokkal MPP-hez kezd hasonlítani az architektúra
    * förtelmes mennyiségű szervert és storage-t lehet betuszmákolni egy rack-be, de a rack-eket is össze lehet drótozni, így létre hozható akkora számítási kapacitás amit ha bekapcsolnak, túlóráznak a neutronok Pakson
    * Van benne oszlop alapú tárolás és/vagy tömörítés, amitől még gyorsabb a cucc.

No, ezen az utolsó állításon kezdtem el rágózni - és a neten nézelődni kicsit. Egyes Oracle marketing doksik félreérthetően beszélnek valami column oriented storage-ról - aztán meg csak valami column based compression van benne. De ez mindegy is lenne, mert állítólag jó gyors.
Ami furcsa, az az, hogy ez a feature csak az Exadata-ban van benne, a mezei 11gR2-ben nincsen. Egy általam igen nagyra becsült kolléga mesélte viszont azt a meg nem erősített, általa is áttételesen megszerzett infót, hogy a 11gR2 bétájában még működött a column oriented (storage vagy compression vagy kisnyúl) feature - a nem Exadata verzióban is!!!
Sejtsünk meg itt egy komoly összeesküvést, ahol a kínai pékek szövetkeztek a kabuli zöldségesekkel, hogy először csak az oszlop alapú tárolás lehetőségét veszik el tőlünk, aztán a kedvenc Mazsola és Tádé DVD-nket, majd rabigába hajtanak minket, hogy fölépítsük Mao nyolc kilométer magas szobrát banánhéjból és csirkeszarból.
Persze az is lehet, hogy az Oracle termék pozícionálási törekvései vannak mögötte, meg az is, hogy kamu az egész.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr581539958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koczeka_EG6 2009.11.23. 11:36:53

"megfelelő tükrözési beállításokkal MPP-hez kezd hasonlítani az architektúra"
én úgy tudom, hogy csak a filerendszer, ergó még mindíg erősen félkarú az óriás ;):)

nekem mind1, hogy oszlop alapú-e... csak legyen gyors :D

egyébként jó cikk és továbbra is vicces stílus

_Hose_ 2009.11.23. 12:48:09

Számomra egy dia volt felfoghatatlan az előadásból:
A dia szerint az Exadata nagyon jól használható db konszolidációra, és milyen jó lesz nekünk, ha egy Exadatán fog ülni az összes OLTP rendszerünk adatbázisa és a DWH-nk is.

Mivel ilyen megoldásban még nincs referenciája az Exadatának, ezért kérdezem én: ez működhet? Van olyan (épp eszű) DWH/BI architekt, aki ebbe önszántából belemegy?

Úgy értem mindenki fiatal korában megtanulta, hogy az OLTP és a DWH rendszerek különböznek, és kismillió ok van, amiért hasznos építeni egy külön adattárházat. Akkor az a jövő, hogy ezt elfelejtsük, vagy ez csak marketing duma?

csillagp 2009.11.23. 13:00:31

@_Hose_: ez szerintem azért nem elképzelhetetlen, hiszen itt nagyon sok szerverből áll össze egy teljes rack Exadata - bár nem ismerem az admin felületét, nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a node-okat (vagy minek híjják exadatául az egységet) lehet külön-külön is konfigurálni, esetleg az ora instance-okat a node-ok egyik-másik csoportjához rendelni.
Ez persze azt jelentené, hogy fizikailag egy dobozban vannak pl a tranzakciós és a dw jellegű rendszerek, de logikailag külön, ez nem tudom mennyit segít a dba-knak...
De aki nagyon kíváncsi, az egyrészt egyen sok antioxidánst, másrészt kérdezze meg Fekete Zolit, ő volt az előadója az exadata-nak, a blogjának a linkje kint is van a főoldalunkon.

Koczeka_EG6 2009.11.24. 10:25:28

@_Hose_:
Teradatán remekül elvannak a BI és OLTP jellegű lekérdezések egyszerre, sőt van ahol sikeresen használják OLTP célokra is.
Ha Active Data Warehousing-nak kicsit utána nézel, akkor látható, hogy ez elkerülhetetlen. Nincs új a nap alatt, csak a marketing BS van. ;)
süti beállítások módosítása