17
01/2010
3

Apró Hírek a SAP BusinessObjects háza tájáról

2010-ben is tovább dúl a kiélezett küzdelem a BI gyártók között, egyre-másra dobálják be a köztudatba azokat a fejlesztéseiket amiket még 2009-ben hozott nekik az ökumenikus jellegű Jézuska-Mikulás-Jahve-Allah-Budha-Gyurcsók kommandó.
Az SAP fölvásárlást megelőzően is mindenféle földi jóval rendelkező BusinessObjects (aki többet akar tudni az elmebetegség határáig bőséges technológiai - funkcionális BI palettájukról, kattintson ide) is alig győzi a piacra lapátolni az indiai fejlesztőközpontjaiban néhány tízezer lelkes bithegesztő által életre simogatott termékeket.
Itt van például a "SAP BusinessObjects Interactive Analysis, Desktop Edition", amiről csak némi olvasás után derül ki, hogy egy olyan speciális WebIntelligence változat, ami önállóan is használható, named user-enként licenszelhető, és az üzleti elemzők deszktopjaira pozícionálják a SAP fölkent marketingesei.
A termék pikantériáját a BO terméklista histórikus ismerete adja (magyarul aki régóta dolgozik BO eszközökkel, most rötyöghet egy kicsit). Pontos kronológia nélkül: a BO első verzióját ha jól tudom az Oracle csapataiból kivált fejlesztők csinálták valamikor az özönvíz után, az első halálcsillag fölrobbanása előtt... Ez még kétrétegű alkalmazás (eredeti nevén full client, mostanában desktop intelligence, vagy DeskI) volt, elemzők tudták a desktopos - elemző vagy standard riportjaikat kalapálni vele.

Aztán jött a BI-t mindenkinek jelszava, elkezdték BO-ék fejleszteni az eleinte igencsak fapados WebIntelligence technológiát, ami - mily meglepő - webes, böngészőben futott. Egy-két éve jött ki a BO product road-map, hogy a régi DeskI technológiát már nem fejlesztik tovább, teljesen átveszi helyét a mostanra tényleg sokat tudó WebI (hiszen ki használ manapság vastag klienseket...). Aztán kijött a WebI off-line verziója, merhát a managgerek, fő-elemzők néha direkt szerver kapcsolat nélkül a repülőn ülve, vagy VPN nélkül a tengerparton is szoktak dolgozni (a második pohár whisky után mindenkinek lehet ilyen hülye ötlete...).

És ha már megcsinálták az off-line klienst, nosza elégítsük ki azt a piaci szegmenst is, akik nem akarnak teljes BI csordát legeltetni a szerver szobában, hanem csak 1-2 elemzőnek van szüksége nagy tudású BI szoftverre.
Na, így sikerült a BO-nak 15-20 év fejlesztés után eljutnia oda, ahonnan elindult :-)
Erről a termékről konkrétan semmit nem találtam a SAP hivatalos oldalain, nincs benne az árlistában - csak a fejlesztői oldalakon írnak róla - de ha valakinek van infója (pl mennyibe kerül, meg ilyesmi) írja meg gyorsan lécciléccilécci!

A másik érdekes hír az, hogy a csilivili, ún. management reporting kategóriába tartozó, alapvetően MS Excelből dolgozó Xcelsius már nem csak a többi BO-s termék adatkapcsolatain keresztül éri el a SAP saját adattárházázát, a BW-t, hanem közvetlenül is látja a BW Query-ket, így informatikusok (web service, vagy Crystal, vagy Universe - LiveOffice) beüzemelése és nyitva felejtett slicc nélkül is lehet nagyot villantani a heti öltönyös meetingen.

És amiről még szerintem fogok többet is írni a későbbiekben, mert érdekes terület: egyre másra jönnek ki az előre gyártott üzleti tartalmak a DW-BI eszközök gyártóitól (tehát nem csak az infrastruktúrát lehet csilingelő dollárokért megvásárolni, hanem mindjárt a forrásrendszerekhez testreszabott, telepíthető, előre gyártott riportokat, adatmodelleket, elemző - kalkulációs algoritmusokat, stb-stb is). Idáig főleg a LE (LargeEnterprises - azaz nagy böhöm cégek) számára gyártottak kulcsrakész adatmodelleket, hozzájuk tartozó, forrásrendszerekre testreszabott ETL megoldásokkal (a BO-nál pl ezeket hívják RapidMart-nak, jó drágák, SAP-Oracle meg mindenféle egyéb ERP rendszerekből tudnak adatot kinyerni és azonnal elemezhető, optimalizált struktúrákba tölteni).

De ahogy a BI használat kezd beszivárogni az SME (magyarul KKV) szektor mindennapjaiba, jönnek ki az ajánlatok, mint pl az Oracle BI Applications SME-nek szánt verziója, meg hát itt van a BO-tól az SAP All-In-One (SME-s SAP R3 verzió) felhasználóknak szánt ún. best practice csomag, a Business Intelligence for SAP Business All-in-One.

Ennek a külön érdekessége, hogy a best practice maga ingyenes, mindenki használhatja akinek van SAP All-In-One-ja és vesz hozzá akármilyen BO Edge csomagot (pl a legkisebb 10 felhasználós - 8k EUR pakkot). Így a riportoló eszközökön kívül máris kap egy csomó kulcsrakész riportot, Crystal, LiveOffice és Xcelsius formátumokban.
Sajnos még nem volt időm a piszkos kis mancsaim közé kaparintani ezeket a riportokat, de igérem, ha ez megtörténik, akkor akár oltárt állítok a fejlesztőknek, akár egy fröcsögő nyáltól elkenődött tintával írt gyalázkodó levelet küldök nekik - tudtok fogni róla!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr681679307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppos76 2010.01.18. 14:50:02

Erre azért kíváncsi lennék. :) Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy - főleg kishazánkban - az ilyen előre legyártott adattárházak nagyjából a lófingnak a szelével érnek fel. Az előre gyártott riportok meg pláne. Sajnos a szaguk is olyan.

Szeretnék megemlékezni arról a projektemről, aminek a felmérési fázisában kiderült, hogy az előregyártott adattárházon az elkészítendő 150 riportból 3-at lehet megcsinálni.

De persze fordulhatott azóta nagyot a világ kereke.

csillagp 2010.01.18. 15:02:52

@stoppos76: A hiba a valóságban van :-)
Az konzerv adattárházak / BI alkalmazásánál én is komoly veszélynek tartom, hogy több ideig tart és főleg a licenszel együtt már drágább a testreszabása, mint ha kifejlesztenénk egyet az alapoktól.
De a BO cucca kicsit azért más. Egyrészt elégé fókuszált, az alaprendszerre (SAP R3 All-in-one) testre szabott, másrészt ingyen adják.
Ha tényleg kíváncsi vagy rá, keress meg, bevonunk a tesztelésbe...

stoppos76 2010.01.18. 15:14:30

Hehe, kicsi a világ. Most jöttem rá, ki vagy. :) OJ lennék.
süti beállítások módosítása