12
08/2010
0

OpenSource OLAP Örömhír

 Ahogy azt Palo-ék bejelentették, beérnek lassan az utóbbi időben fölerősödött OpenSource (OS) szabványosítási törekvések. A OS OLAP szerverek mindkét zászlóshajója (a Palo és a Mondrian) most már zsigerből támogatja az OLAP4J kompatibilis OLAP kliensekkel való együttműködést.

Az OLAP4J-t szokták az OLAP JDBC-jének is nevezni (így már gondolom a mikrobiológus végzettségű olvasóknak is triviális, miről van szó) – ez kb egy Java alapú API, ami képes a vele kompatibilis OLAP szerverek adatainak elérésére.

Ennek használatával biztosítható, hogy egy-egy OS OLAP platformra történő kliens oldali fejlesztések (pl OLAP riportolásra képes BI eszközök fejlesztése) könnyen migrálhatóak, használhatóak legyenek más platformokra is, illetve nem kell már elzálogosítani a családi aranyat és zaciba dobni a fél vesénket, ha valamilyen hagymázas ötlettől vezérelve Java-s alkalmazásunk mögé egy szabványos felületen elérhető nyíltforrású OLAP szerver-t szeretnénk elrejteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr112217367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása