21
09/2010
0

Jelentés a SAP WorldTour 2010 konferenciáról

Összegyűltek hát idén is a  vélhetőleg útkaparók szakszervezetének esztétikai szakköre által dizájnolt (röviden: szürke) képernyők barátai, tisztelői és üzletfelei, hogy egy vidám társasági esemény okán, valamint kellő mennyiségű sör és egyéb vitamindús élelmiszer elfogyasztása közben hátbaveregessék egymást és gúnyos megjegyzéseket tegyenek konkurenseik étkezési és öltözködési szokásaira - ja és hogy meghallgassák mi a pálya az SAP-nál.


Sajnos még így sok (3+ az már sok, ugye?) évvel a SAP - BO fölvásárlás után is érezni némi (bár csökkenő mértékű) kettősséget, ellenérzéseket és konkurálást a hagyományos SAP BI felhasználók és partnerek (konzultánsok és licenszeladók) és a BO oldalról származó hasonszőrűek becses köreiben. De mi is okozza ezt a kettősséget?

  • Vannak egyrészt elég konkrét iránymutatások, marketinggel kevert kommunikációs csuklógyakorlatok a SAP részéről, hogy hova pozícionálja a BO szoftvereket a hagyományos SAP portfólióba, illetve arról, miért is jó az egyszeri SAP felhasználónak, hogy a waldorfi messiás szavait hallva messzire hajítja mankóját és vele együtt kényelmesre taposott, bár csúnyácska ABAP-jait, SAP BI riportjait és elrohan BO licenszeket venni.
  • A másik oldalról meg érződik még, hogy a SAP nem akarja idő előtt levágni az nemesfém tojásokból már kissé aranyeressé vált, de azért még mindig termelékeny hagyományos SAP táppal etetett tyúkocskát, illetve főleg a hozzá tartozó, virágzó, a partnerhálózatot etetni képes konzultációt. Hiszen hová is lenne a világ, ha egy új SAP R3 ERP attribútum beemelése a döntéshozatal alapjául szolgáló riportokba nem járna együtt több napnyi ABAP faragással és code-review -val, hanem a kedves ügyfél saját maga tudná azt, parasztosan szólva 'drag-and-drop' módon belebiggyeszteni azokba a fránya riportokba? Jönne a mocsok, az erkölcsi fertő és az üzleti felhasználók gúnyos kacajától kísérve elmehetnének az ABAP programozók a balettbe táncolni. És tegye föl a kezét, aki szívesen nézne egy pocakos, öregedő ABAP programozót, tütüben piruettezni? Na ugye...


Én, mint a BO hívők több pohár whisky-vel önkezűleg felkent pásztora (bár az Xcelsius-os, Explorer-es szektát rossz pillanataimban bizony szívesen deszakralizálnám egy szöges tetőléccel) úgy éreztem, a fenti kettősség kezd kissé oldódni, mindkét tábor javára megnyugtató módon rendeződni.

Szaporodó számban voltak a konferencián pl BO-s előadások, és már nem csak a SAP-os kollégák, hanem partnerek és ügyfelek által előadva is. A BO-hoz kapcsolódó előadások elég nagy befogadóképességű termekben kerültek elszavalásra (kivétel ez alól az utolsó napi, legérdekesebb Sybase, TextAnalysis, és persze az elmaradhatatlan Explorer előadás, amikor sikerült sok sorstársammal egymás szagát szívni a zsúfolásig megtelt - igen kicsi teremben). Örömteli volt látni, hogy megjelentek régi SAP-os arcok a BO partnerek között, és komoly vérfrissítés történt a SAP sales és pre-sales csapatban, illetve a bevezetések kapcsán persze a SAP ügyfelek között is.

Nekem, és mint azt fentebb már jeleztem, vélhetően sok más résztvevőnek is, leginkább az utolsó napon lezavart Sybase-s, illetve a TextAnalyser-es előadás tetszett. A Sybase-s srácok külön mutatványa volt, hogy a hónuk alatt egy saját szerverrel  jelentek meg, és azon tartották a demo-t, aminek a legnagyobb része sajnos csak a BO Explorer-ben bemutatott egérkattintgatásra korlátozódott (persze készséggel elhisszük, hogy közben a szerveren több csillió adat hancúrozott vígan a sybase adatbázisban, csak ez nem volt látható).

A TextAnalysis -es DSS előadás jól szemléltette, hogyan lehet egy ilyen eszközzel a struktúrálatlan szöveg halmazból (pl. web, email, blogok, Marx összes) struktúrált, lekérdezhető, elemezhető információ halmazt készíteni. Ilyen kulcsszavak röpködtek veszélyes magasságban, mint "kivonatolás, indexelés, szótövezés, szövegbányászat" meg hasonlók. Az eszköz hírnevét kicsit sem csorbítja, ám a magyar felhasználási lehetőségeket némileg korlátozhatja, hogy nem léteznek még hozzá előregyártott magyar nyelvű kulcsszó listák, (címtár, névtár, egyéb kulcsszavak) ezeknek a listáját a szorgalmas felhasználónak menet közben kell megalkotnia. Külön tetszett a DSS-es előadókban, hogy ők szponzorálták a pálinka kóstolást, aminek a feliratkozásáról ugyan lekéstem, de a srácok nagyon megértőnek mutatkoztak, mikor elmondtam, hogy perceken belül skizofréniás rohamot, lumbágót és heveny körömágy gyulladást kapok, ha nem jutok birs pálinkához. Még élek.

És az eddigi konferenciákon elfogyasztott förtelmes kávékkal kapcsolatos teóriám, miszerint nincs rosz kávé, csak annak a kéne rácsapni a kezére egy moslékkeverőfával, aki azt a barna löttyöt oda meri tenni egy büféasztalra a csészék mellé - végül is nem dőlt meg. Ugyanis egy korty kávét sem voltam kénytelen elfogyasztani a szálloda által biztosított enyhén tudatmódosító folyadékból. Az SAP föltalálta a tutit, szereztek egy "Kávé szponzort", aki egy céglogóval ellátott nagyon profi baristákat üzemeltetett a szálloda halljában, ezzel is emelve az esemény szakmai színvonalát. Köszönet érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr222313191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása