15
12/2010
0

SAP – BO Explorer v2 prototípus

Megjelent a BO Explorer második generációjának prototípusa, amit a keresztségben csak Exploration Views-nak hívnak az internetet olvasó, művelt egyének.
A SAP szemlátomást egyensúlyozni próbál a szép és hülyebiztos riportok és a testreszabható, egyedi (akár komplex) igényeket kielégíteni képes BI eszközök határmezsgyéjén. Továbbra is sikerült megoldani, hogy azoknak a manager palánták, akik a lenyelt és belélegzett serkentőszerek hatására kizárólag az egerükkel 100-as BPS-es frekvencián klikkelve kommunikálnak a külvilággal, továbbra sem kell hozzáérniük a feltételezhetően veszélyes bacilusokkal fertőzött billentyűzethez, jelenlegi ismereteim szerint az új Explorer is kezelhető pusztán egérkattintásokkal is.
Ebből következően még nincs lehetőség benne egyedi kalkulációk, függvények használatára: továbbra is az előre definiált alap funkciókból (szűrés, sorba rendezés, stb) választhatunk.
Amiben viszont sokat fejlődött: idáig egy Explorer ablakban csak egy „nézetet” (szeletet) jeleníthettünk meg, tehát az adatainkat csak egyfajta dimenzió bontásban, aggregáltsági szinten nézhettük meg. Ezzel szemben az új explorer képes egy ablakban több nézetet (többféle chart, újfajta vizualizációs megoldások, vagy a jó öreg táblázat) megjeleníteni. Ezek között a nézetek között dinamikus kapcsolatokat is definiálhatunk, pl közös szűrési feltételeket alkalmazhatunk az egy felületen látható 3 chart-ból 2 kiválasztottra, míg a 3. tovább mutat egy felsőbb szintű nézetet. A vizuális elemek elrendezése már nem statikus, mint a jelenlegi verzióban, hanem dinamikusan, a képernyőnk lehetőségeihez és saját elkorcsosult ízlésünkhöz igazodva rakhatunk egymás mellé pie-chartokat, táblázatokat, szűrési feltételeket és szófelhőket.
Érzésem szerint az Explorer v2 a „jópofa” BI kategóriát célozza meg, az iPad-al a kezükben gördeszkázó, magukra valamit is adó yuppie-k kedvenc kreatív, önkifejező eszköze lehet. És mellesleg szinte alkalmas munkavégzésre is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr502517735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása