03
04/2011
0

2011 Oracle Konferencia, HOUG Gyorsjelentés

Idén is megvolt a kötelező HOUG kör, Földi kolléga előadott, én most csak söröztem. A válság talán még mindig rányomta a bélyegét a rendezvényre, nem éreztem a nagyon komoly pörgést, kivétel volt ez alól a rumkóstoló,  a BMW tesztvezetés és persze a hastáncoslányok műsora, ők elég jól pörögtek-forogtak, el kell ismerni. Időközben egy komoly párhuzamot fedeztem föl az Oracle és a SAP működésében (azon túl, hogy mindkettő böszme nagy multi, drága öltönybe burkolt marketing gépezettel, indiai fejlesztőkkel és a céges rendezvényeken szabadjára engedett dekadens hajlamokkal rendelkezik): ugyanazt a vérprofi italszakértő srácot bérelték föl a kóstoló levezénylésére, csak míg a SAP konferencián whisky-be kellett mártogatni a szivar nyelét ahhoz, hogy nagypolgári attitűdöt mutasson az enyhén elázott konferencia látogató, az Oracle-nél a rum felhörpintése után kellett gyümölcsös zamatokról, vanília aromáról és érett, testes ízhatásról szóló kiselőadások után buzgón bólogatni.
A szakmai programban sok adattárházas, BI újdonságot most nem találtunk, feltételezhetően kevés új bevezetés történt a magyar piacon. Földi kolléga előadása sem az adattárházas szekcióban volt, mert a Real Application Testing ugye nem DW specifikus alkalmazás, csak mi adattárház migrációnál használjuk.
Érdekes lett volna még az OTP adatbányászós előadása, de férfiasan bevallom, csúnyán benéztem és máshova ültem be helyette. Talán sörözni...
Ami tetszett még, az az ERSTE Hyperion planning-es előadása volt, bár kevés technológiai érdekesség és részlet hangzott el, jól össze volt szedve milyen multikra jellemző igényekre, kihívásokra adott kielégítő válaszokat a Hyperion.
Egy kis lazítás és némi fejfájás után következett a szerdai program, ami az adattárházas szekciónak is helyet adott.
Arató Bence hozta a szokásos színvonalat, jól összeszedte a hatékonysága miatt mindannyiunk által szeretett és a java-s front-end bugjai miatt utált Oracle ETL eszköz, az OWB múltját és jelenét - illetve a sorok között olvasva az is kiderült, hogy Albion partjaihoz hasonló módon ködbe vész a jövője: mint önálló termék hamarosan megszűnik, illetve összeolvad az Oracle DataIntegratorral, de nem igazán tudjuk, lesz-e belőle ingyenes, az adatbázis licenszel együtt járó, butított de még használható verzió, illetve mit csináljanak a most adattárházat építő cégek - fejlesszenek OWB-ben, amiből van tudás, tapasztalat és licensz - de bekönyvelhetnek maguknak egy migrációt - vagy ugorjanak rá az ODI-ra, mint bátor kiscica a forró sparhelten billegő pörköltes fazékra?
Jópofa volt, ahogy az Oracle konzultáció megoldotta a BudapestBanknál a metaadat kezeléssel erősen integrált adattárház fejlesztést, bár itt is tetten érhető a fenti OWB és ODI éra közti légüres tér problematikája: a már ismert, kipróbált és bevált OWB-s API és metaadat rendszer használatával nagyon ütős metaadat kezelést valósítottak meg, ami egy sok forrás- és célrendszeres, komplex adattárházban úgy kell, mint a HOUG-os reggeleken az Algopirin, ám már most tudjuk, a custom funkcionalitás miatt majd újra csengetni kell a banknak az ODI migrációnál, ha ezeket a funkciókat is migrálni, újra alkotni akarja ODI környezetben.
Fekete Zoli is elmondta amit tudnunk kell az Exadatáról meg általában az Oracle BI eszközeiről, ám az előadások között nem nyüzsögtek az Oracle Exadata és / vagy BI bevezetésekről szóló sikertörténetek, kivéve ez alól a TEVA BI projektjét. Gondolom ez az Oracle sales-eseknek fáj is kicsit, de pityeregni azért nem láttam senkit, ahelyett erősen nyüzsögtek az államigazgatási szektornak szóló előadásokon, feltételezem a mostanában várhatóan éledező állami megrendelésekkel próbálnak vigasztalódni.
Előadott még az Oracle OLAP option-ról jó ismerősünk, a GE Lighting projektvezetője.  És bár nagyon jó teljesítményről és hasznos funkciókról adott számot, az Oracle OLAP option használatához a jelen licenszelés mellett a csillagok (hehe) viszonylag ritkán előforduló együttállására volt szükség: az OLAP option-t amolyan "technikai" OLAP-nak pozicionálja az Oracle (az üzlethez, üzleti problémákhoz, BI eszközökhöz közelebbi, funkció gazdagabb megoldás az Essbase), amit a marketing anyagok tanulsága szerint akkor érdemes használni ha már OLAP-ot akarunk, mondjuk az adattárház lekérdezéseink gyorsítása végett, vagy az elemzési funkciókat gazdagítandó, de azért nem akarunk komplett paradigma váltást a BI szemléletünkben. A nem ORACLE-s BI eszközökkel való használatához még vennünk kell ráadásul egy 3rd party drivert, így egy átlag (nem GE) cégnek az OLAP option már nem elég olcsó, az enterprise verzió amúgy is borsos árát tovább paprikázza. Nem is láttam kis hazánkban még tömegesen használni, pedig tényleg pöpec dolgokat lehet vele megcsinálni és nagy adatmennyiségnél is félelmetesen gyors - jobban tenné az Oracle ha belerakná ingyér legalább az Enterprise-ba, mondjuk valami butított verziót, hogy rákapjanak az ízére.
Volt sok Cloud-al kapcsolatos előadás, meg szerdán a hálátlan legutolsó Borsodi Szilárd barátunké, aki a Data Vault módszertanról beszélt  - de azt már nem tudtuk megvárni.
Összefoglalva: Szakmai téren nem volt rossz a 2011-es HOUG konferencia, a szálloda tűrhető, bár kissé még béta állapotban volt, a kávé az átlagosnak megfelelő moslék kategóriába tartozott, az e fölött érzett bánatunkat csak a bárban tudtuk enyhíteni, mondjuk ott már elég hatékonyan.
És még egy apróság - A konferencián tudtam meg, pedig már korábban bejelentették: az Oracle fölhagy az Itanium-on futó verziók fejlesztésével. Ez elég barátságtalan lépés szerintem, merthogy mind a mai napig vezetnek be Itaniumon Oracle rendszereket, ezek középtávú használhatósága és a projektek ROI-ja így erősen megkérdőjeleződik.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr362796181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása