17
07/2009
1

BI a ködben: üzleti intelligencia és a "cloud computing"

cloud computingAz üzleti intelligencia és a manapság oly divatos "cloud computing" közeledése még sosem volt ilyen dinamikus, mint napjainkban. Manapság gyakorlatilag minden magára valamit is adó BI megoldást fejlesztő cég előrukkolt valami menő, ámde mérsékelten használható cloud alapú termékkel. Nevezték ezeket SaaS-nak (Software as a Service), On-demand BI-nak és természetesen BI in the cloud-nak. Mivel a legtöbb üzleti intelligenciával foglalkozó tanácsadó és döntéshozó a három-négy mainstream megoldáson kívül nem igazán ismer semmit, áttekintésképpen nézzük, kik a legnagyobb hosztolt üzleti intelligencia megoldás szállítók a piacon jelenleg:

  • Panorama Software PowerApps elméletileg egy hosztolt, skálázható analitikus felület, amely relációs adatokból létrehozott OLAP kockákra épül. Az első tényleges alkalmazás, amely ezt technológiát használja a Google Spreadsheets, ahol gyakorlatilag bárki - a szintén cloud alapú táblázatkezelőjéből - csinálhat elemzéseket, kimutatásokat.
  • SAP Business Objects féle Business Intelligence OnDemand a BusinessObjects XI BI eszközeinek hosztolt verziója. Megtalálható itt a Crystal reports, Webi Intelligence és az unatkozó középvezetők szellemi maszturbációjához elengedhetetlen Xcelsius is. Természetesen a világ legheterogénebb BI szállítója rendelkezik még más hosztolt BI megoldásokkal is, úgy mint a crystalreports.com (web alapú riportmegosztás), Information OnDemand (külső piac és üzleti elemzések, adatok), valamint egy on-line tender és ajánlatkezelő rendszerrel (ezek az Nsite-tól felvásárolt termékek mutációi)
  • Vertica Analytic Database for Cloud a Vertica oszlop alapú relációs adatbáziskezelőjének hosztolt, skálázható verziója. A dolgot érdekessége, hogy az Amazon Elastic Computer Cloud-ján fut, vagyis a hardware és az ezzel kapcsolatos eszközök és feladatok egy másik cég cloud computing farmján futnak.
  • Kognitio’s Data Warehousing as a Service (DaaS) a kognito adatbáziskezelőjének hosztolt, skálázható verziója
  • LucidEra BI alkalmazásai elsősorban a szintén SaaS alapú CRM rendszerekre (Salesforce.com és kis pajtásai) fókuszálnak. LucidEra Lead Insight egy új megoldásuk, amely az ajánlatok sikeres üzletekké válásának útját hivatott elemezni.
  • PivotLink (régi nevén SeaTab Software) szintén hosztolt analitikus és riport megoldásokban utazik, de elsősorban az adott üzletágakra jellemző többlettudás, ami eladja a programot. Megtalálhatóak benne a készletmozgatásra vagy a margin-ra vonatkozó best practice-k épp úgy, mint az előredefiniált általános KPI-ok
  • GoodData egy már-már web3.0-ás felülettel ígér teljes körű csapatmunkát és közösségi élményt a hagyományos BI funkciókon túl. A jelenleg béta állapotú alkalmazás nemrég kapott kétmillió dolláros tőkeinjekciót a program befejezéséhez, amely elsősorban a közepes méretű BI projekteket célozza meg.
  • Microsoft sem maradhat ki természetesen a jóból, egyrészt lehetőséget biztosít az SSDS (SQL Server Data Services) "felhő" alapú használatára, másrészt az SQL Server Data Mining opciója is elérhető cloud formában.

Hogy könnyebben megértsük, miről is van szó a fenti termékeknél, mi is a pontos üzleti modell, nézzük meg ki hogyan definiálja a saját termékét/szolgáltatását:

Panorama Software
… SaaS BI Solution
… analytics as a service platform
… cloud-based data warehouse and OLAP cubes

Vertica
… performance on demand
… analytic database for the cloud
… grid-enabled

Kognitio
… data warehousing as a service (DaaS)
… on-demand data warehousing
… hosted BI applications

LucidEra
… business visibility on demand
… on-demand business intelligence
… LucidEra SaaS

Business Objects
… hosted platform
… on-demand business intelligence
… software-as-a-service model

PivotLink
… intelligence on demand
… SaaS model
… subscription-based model

Az látszik, hogy van némi kavarodás, de azért három kifejezés állandó: software-as-a-service (SaaS), ondemand és cloud computing. Nézzük melyik mit jelent:

  • SaaS: Szoftver, mint Szolgáltatás. A szoftverszolgáltató saját magánál (vagy harmadik félnél, mondjuk amazon ec-nél) futtatja az alkalmazást, amit a megrendelő Interneten keresztül használ. Ez egyrészt csökkenti az üzemeltetési és bekerülési költséget, másrészt sokkal rugalmasabb licenszelési lehetőséget ír elő (pay as you go).
    A fő hangsúly itt a hosztoláson van.
  • Az OnDemand  jelentése is egyszerű: azonnal, kulcsrakészen lehetőség van a szoftver használatára. Ez ismét csökkenti a bekerülési költséget, hiszen nincs szükség a kezdeti infrastruktúra kiépítésére és az üzemeltetési csapat tréningezésére. Itt is megjelenik a pay-as-you-go modell, csakúgy mint a SaaS-nál.
    A fő hangsúly itt az azonnali használatra helyezkedik.
  • A harmadik fogalom a Cloud Computing, ami az elosztott, harmadik fél által üzemeltetett számítási kapacitást, és az erre épülő szolgáltatást jelenti. A gyakorlatban ezt óriási adatközpontok, gridek valósítják meg, és a megrendelő a felhasznált számítási erőforrás függvényében fizet. Az üzleti modell itt úgy néz ki, hogy a SaaS rendszerben szolgáltatást nyújtó fél vagy a saját cloudjából, vagy egy harmadik fél cloud cluster-éből szolgálja ki az alkalmazás erőforrásigényét.

Az előnyök tehát egyértelműek, kisebb bekerülési költség, üzemeltetés és patch követés költségeinek megszűnése, testreszabott licenszelés, illetve a számolási kapacitás gyakorlatilag korlátlanul magasra skálázhatósága. Ez mind szép és jó, de mik a hátrányok?

Az első, és legfontosabb érv a fenti megoldások ellen, hogy a cég belső IT-jának kevés kontrollja van a megoldások felett, gyakorlatilag egy lazán vett outsource-nak tekinthetőek a fenti üzleti modellek. A cég adatai az Internet keresztül (igaz, hogy biztonságos csatornán) kerülnek egy "idegen" szolgáltató szervereire, amelynek IT védettsége a megrendelő számára nem transzparens.

További ellenállások is lehetnek a döntéshozók részéről, ami főleg az "az a mienk, amit meg lehet fogni" szemléletből adódik. Ha vannak szerverek, szoftver CD-k, akkor az embert jó érzés tölti el, még akkor is, ha az üzemeltetési, patch tesztelési és más feladatok egy SaaS megoldáshoz képest többszörös költséget rónak a cégre.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr601251567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MG- Tünde 2011.04.13. 20:21:23

ASP szolgáltatás Application Service Providing
Kaphatnék magyarázatot hogy mi is ez tulajdonképpen? Esetleg ugyanaz mint a SaaS?
süti beállítások módosítása