11
09/2009
0

Analytics for Google Spreadsheet - avagy Panorama Crosstab for Google

Már régen létezik ez a kis gyönygyszem, de csak most volt lehetőségem, hogy alaposabban szemügyre vegyem. Ez egy olyan kis modul a Google alkalmazásokon belül, amely két formában (kiadásban) létezik. Azoknak, akik fizetnek 50 dodót évente a Google apps premier edition-ért, a modul beépül a spreadsheet alkalmazásba, és onnan lehet meghívni a spreadsheetben tárolt adathalmazra, vagy mindenféle ügyeskedés révén MS Analytics kockából importált adatokra is. Ezzel szemben az ingyenes verzió csak un. gadget-ként működik, pl az iGoogle oldalakon (kell hozzá ingyenes Google account), és nekem csak spreadsheet adatokon sikerült életre keltenem. Ebben az ingyenes üzemmódban a megjeleníthető grid és chart mérete limitált (illetve az egyszerre látható méret fixált, nagy megjelenítendő adathalmaznál csapágyasra gurizhatjuk az ujjunkat az egéren, míg mindent megnézünk). Ami ebben az üzemmódban vicces, hogy ha az iGoogle oldalunkra több kis Panorama gadgetet rakunk ki egymás mellé, egész profi kinézetű, izléses kis dashboard-ot rakhatunk össze (ingyé').
De hogy is működik?
Ha beállítottuk a Google spreadsheet url-jét, akkor pikk-pakk módunk nyílik egy flash-ben megjelenített crosstab riportot reszelgetni. Több dimenziót is megadhatunk a sorok definíciójához, de csak egy oszlop-dimenziót enged használni ez az alkalmazás, így az analízis mélysége erősen limitált. Szintén kevéske számosságú kalkulációt találtam csak a tényadatok további pimpeléséhez, illetve lehet még sorba rendezni, meg rankinget megadni, aztán slusz.
crosstab-hoz méltóan ez is automatikusan aggregál az egyedi dimenzió értékekre, és ezek az aggregátumok-ok kattingatással lefúrhatóak elemi szintig.
Tud még néhány chart formátumot animáltan megjeleníteni, illetve lehet az adatokat szűrni (érdekes módon csak azokra a dimenziókra lehet szűrni, amik nincsenek megjelenítve) egy jópofa, oldalról beúszó szűrő menün keresztül.
Pár száz soros adathalmazon nekem elfogadhatóan gyors volt a cucc, cserébe viszont nem atom stabil, időnként a Panoráma szervert veszítettük el, volt hogy a flash merevedett ki, de azért a használhatóságon belül maradt.
Az eszköz koncepciója engem erősen a BusinessObjects új termékvonalára (Xcelsius, Explorer alias Polestar) emlékeztet, előre elkészített adathalmazon egy kis flash-es adatkockát lehet hajtogatni, könnyű kezelhetőséggel, de limitált funkcionalítással.
Javaslom mindenkinek kipróbálásra, és ha van olyan cég, aki az infrastruktúrája jelentős részét a Google-re bízza, szerintem a spreadsheet adatok elemzésére megfelelő. Nagy adathalmazoknál a spreadsheet limitációk miatt már úgyse játszik, nagy adatmennyiséghez meg tessék komoly eszközöket használni, valamiből a BI gyártóknak, konzultánsoknak is élniük kell!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr111375428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása