02
12/2009
1

Apró hírek – Breaking news – Talend a Gartner MagicQuadrantjában

A Talend az első OpenSource adat integrációs eszköz, amelyik bejutott a Gartner évente összeállított, talán a legszélesebb körben olvasott, technológiákat összehasonlító és osztályozó riportjába, a Magic Quadrant-ba (MQ).


Miért is nagy dolog ez? Én nem emlékszem, hogy akár a BI szoftverek területén, akár az adat integrációs szoftvereknél korábban bárki is bejutott volna a Gartner MQ-ba – az open source gyártók közül.

Keresgettem, bár nem szántam rá túl sok időt – de a Talendforge állítása szerint is ők az elsők az adat integrációs szegmensben.


Jó-jó, de miért is nagy dolog ez? Mert a Gartner riportjai számítanak de-facto szabványnak sok nagy cég eszközkiválasztásához (pl DW-BI-ETL területeken). Olyan kritériumok alapján rakják be ide a termékeket, mint piacon elfoglalt pozíció, mindenféle funkciók megléte vagy hiánya, piaci ismertség, felhasználók véleménye, technológiai perspektívák, stb. Aki rajta van a Gartner listán, azt már komolyan számításba veszik, mert a Gartner elemzők szerint alkalmas arra, hogy enterprise cégek is használják. Ez az újonnan bekerülőknek, a sorrendben előbbre lépőknek komoly piacnyerési lehetőséget jelent, a kiesőknek nagy ciki.


De hogyan is néz ki a MQ riport? Ez a tartalom természetesen védett, és nincs kedvem Gartneres ügyvédekkel vitatkozni – így aki meg akarja nézni a riportot magát, klikkeljen.


És ki lett a nyertes, melyik a legjobb adatintegrációs szoftver / technológia? A Gartner sok tényezőt vesz figyelembe, néhány értékelésével én nem is értek egyet, így nem is fogom pontosan idézni a riportot. Aki a pontos sorrendet, a döntési szempontokat, stb is látni, olvasni akarja, megint csak klikkeljen.
Aki ennyire nem érdeklődik, és csak kicsit kiváncsi-
A vezető technológiák: Informatica, IBM
Középmezőny: Microsoft, Oracle, SAS, SAP BusinessObjects
Futottak még: mindenki más, pl Sybase, Talend, stb…

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr441569115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Hose_ 2009.12.02. 19:04:43

Kicsit korábbi. és más témában íródott, de érdekes meglátás az MQ-val szemben:
"And throw the Gartner MQ into the nearest bit bucket, before it confuses your evaluation cycle irredeemably."

intelligent-enterprise.informationweek.com/blog/archives/2009/01/dont_let_gartne.html;jsessionid=TOA3OUWTVCGS1QE1GHPCKHWATMY32JVN

Persze a felkerülés biztos nem tesz rosszat a Talend-nek :)
süti beállítások módosítása