03
08/2010
0

Valami történik a SAP -nál!!!

Szinte hallani, ahogy a hatalmas szerkezet berozsdállt kormányszerkezete nyikorog, ahogy a szunyókálásból fölébredt vezetők utasítására irányt vált.

Furcsán pislognak a benne utazók meg a körülötte állók is: Hiszen mi nem ezt szoktuk meg! Billeg, rázkódik, csikorog – van aki élvezi a változást - lehetőséget lát benne, és van aki kiszáll rókázni.
Úgy látszik meglegyintette az SAP menedzsereket a változás szele, mint óvatlan turistát a kerti budi odőrje – bejelentették, hogy a fejlesztéseiknél használni fogják a Fekete Kacsa Csomagot – ezáltal megkönnyítik a SAP fejlesztőknek a külső kódok, komponensek (amelyek a mai költségérzékeny időkben leginkább nyílt forráskódúak) integrációját az SAP-s fejlesztésekbe.
Legyünk igazságosak: nem ez az SAP első kalandja a nyílt forráskóddal. Már 2001-2002 óta része az SAP az Eclipse projektnek (PL 2003 óta a NetWeaver Developer Studio on Eclipse kapcsán és ugye a szeretett Crystal Reports-unknak is van Eclipse-es verziója). De az OS mostanra szép csöndben a SAP egyik kedvenc hobbijává vált, 2009-ben már a SAP volt a 3. legtermékenyebb szerző az Eclipse-ben, több mint 2 millió sorral.
Az SAP-s célok elég egyértelműek: költségcsökkentés, nyílt szabványok használata, platformok közti integrációs lehetőségek erősítése, gyorsabb fejlesztési ciklusok.
Érdekes megfigyelni, milyen a viszonya az OpenSource-al a két ősi ellenfélnek:

  • Az Oracle fölvásárolta a SUN-al együtt a MySQL-t, amit minden jó érzésű anarchista webfejlesztő megóvna a bekebelezéstől.
  • Az SAP „kinyitja” a kapukat az OS előtt, a termékeibe beépít OS komponenseket, és közben vadul tolja az Eclipse szekeret.
     

Mit hozhat az OpenSource ezeknek a nagy cégeknek (és a felhasználóiknak) a közeljövőben? Ki lesz az első, aki az OS-t mint disztribúciós csatornát is elkezdi használni?

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr932195509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása