29
05/2011
0

Felhők a BusinessObjects alatt

Manapság minden magára valamit is adó BI szoftverszállító telekiabálja a médiát, mint másnapos egyetemista a férfivécét, a mobil BI, OnDemand BI, Self-service BI és egyéb hívószavakkal, amik reményeik szerint fölkelthetik a csirkepöri ebéd után álmosan a neten böngésző IT manager érdeklődését annyira, hogy rákattintson a szoftverszállító honlapjára mielőtt elindul kávét szerezni a délutáni státuszmeetingek előtt. Néhány cég még ennél is messzebbre merészkedik: meghallja az egyszerűbb infrastruktúráért, olcsóbb IT szervezetért, kisebb CAPEX büdzsével is elindítható projektekért rimánkodó CIO-k segélykiáltását és kifejleszt ezt-azt.
A SAP a BusinessObjects felvásárlása óta tényleg rárepült az OnDemand, azaz idegen infrastruktúrán, szolgáltatás alapon (SaaS, software as a service) igénybe vehető BI szoftverek fejlesztésére.
Könnyű neki, mondhatnánk, teszi ezt nem minden előzmény nélkül:
-    már jó ideje működik a crystalreports.com, ami a crystal reports tartalmak megosztására használható. Mostanában a crystal-os termékvonal kissé hátrányba került a hype versenyben, emiatt már nem a főoldalon található az online funkcionalitás, hanem itt.
-    a crystalreports.com technológiájára épült, kiegészítve az online Xcelsius szerkesztővel, Explorerrel, WebI nézegetővel és adat feltöltési és tárolási (kvázi OnDemand adattárház – illetve a méretkorlátok miatt inkább adatpiacocska) funkciókkal a BI OnDemand itt. Vagyük észre, hogy ezek mind flash-es, illetre webes felhasználásra optimalizált riportoló technikák, limitált izzadságszag árán alkalmassá lehetett tenni őket SaaS felhasználásra. Ezekről már részletesebben írtunk korábban blogunkban, aki nem lusta, pláne ha érdekli is a téma, keressen rá erősen a fent leírt kulcsszavakra és jó lesz neki.
-    az új bejelentés, amit szégyenszemre nem mi harsogtunk világgá a magyar web horizontján, hanem a HWSW.HU , arról szól, hogy a SAP BO termékek (meg még egy csomó, számunkra kevéssé érdekes szoftver) használható – ráadásul a SAP által is támogatott módon – az Amazon EC2 infrastruktúrán. Sőt, alig kell már csak párat aludni, hogy a Microsoft barátok Azure-ban láthassanak BO riportokat.
Mit is jelent ez? Azon kívül, hogy nem kell sok drága pénzekért szervert, szervertermet, infrastruktúra üzemeltető csapatot vásárolnunk (feltételezve hogy az IT infrastruktúránk többi része is cloud, vagy legalább SaaS modulokra épül) megnyerjük a felhő alapú BI sokszor megénekelt előnyeit, a skálázhatóságot, költséghatékonyságot, flexibilitást. Meg a SAP Rapid Deployment Solutions és a sztenderd EC2 image-k miatt ugye gyorsan installálhatjuk, méretezhetjük a BO szervereket.
Mire nem jó? Pl. a lokálisan futó adatbázisunk, adattárház fölé felhúzni a szerver komponenseket és megint csak lokális kliensekkel használni elég kretén szcenárió: várhatóan sokkal rosszabb válaszidőket kapnánk már átlagos adatmennyiségek esetén is, mintha az egész hóbelevancot lokálisan üzemeltetnénk. Ha EC2-n futó BO-t akarunk, tessék mellé vásárolni egy rendes adag adattárházat is, elérhető már sok gyártó (Oracle, MySQL, DB2, Vertica, meg ilyenek. A teljes lista itt) adatbázis szoftvere, megspórolhatunk magunknak némi homokórázást és pláne költséget. Bár vannak tesztek amik az Amazon storage-k adatbázisokat kiszolgáló I/O műveleteinek sebességét a bányászbéka aranyere alá pozícionálják, abban mindenki egyetért hogy sok mérettartományban nagyon jó ár/érték arányt lehet elérni.
Mit nem tudunk? Én pl. az árat, licenszelési módot… Mert annak ugye senki sem látja sok értelmét, hogy ha már nincs szükség komoly hardver és egyéb infrastrukturális befektetésre, akkor minek is vennénk jelentős tőkelekötéssel járó saját tulajdonú licenszeket… ami aztán a skálázhatóságot is macerássá teszi – hiszen minden scale-up –nál elmehetünk bicskázni a SAP sales-esekkel, milyen áron számítják be a korábbi licenszeinket, kedvezményeinket, ha egy új csomagra térünk át. Akkor már inkább egy görbe este a nyóckerben.
Egyelőre nem találtam erről semmi konkrétat, de az én logikám szerint hamarosan meg kéne jelennie egy olyan licensznek, ami a rövidtávú szoftverbérlésnél jobb árakat és feltételeket kínál, és pöpec módon illeszkedik az Amazon rugalmas erőforrás felhasználási lehetőségeihez. Ámen.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr702942130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása