21
12/2009
0

SAP (BW Accelerator) és BusinessObjects (Explorer) újdonságok

Mit lehet csinálni az olyan adattárház platformmal, ami már a manapság jellemző adatmennyiségekkel a cekkerben is erősen lihegve tud csak fölmenni a másodikra, és az üzemeltetők mindjárt büdöset izzadnak, ha a fölgyülemlő adatok mennyiségének emelkedő trendjét vizslatják?
Átírni drága, kidobni ciki, elásni macerás... hát támogassuk meg kissé valami új, erőteljes technológiával! És először asszem valamikor 2005 környékén (vagy még előtte?) fölsírt az SAP BW Accelerator...
Az SAP törekvése, hogy a BW-t az adattárházak enterprise szegmensébe pozicionálja szülte ezt az érdekes, Appliance jellegű terméket. A BW Analytic Engine-je mögé bújva eccerűen hozzá irányítódnak az BW Query-k, így a hagyományos BW kiaknázó eszközök - BI / BO felhasználók számára transzparens módon tud az orgazmus határáig skálázott felhasználói élmény javulást okozni.
Külön ETL eszközt sem igényel, mert az adatokat is a BW-ből, pontosabban az InfoCube-okból veszi, szóval az SAP igéretek szerint majdnem plug-and-play módon lehet megkopott, köhögős BW-nket felturbózni.
AZ Accelerator bevet minden manapság divatos technológiát, hogy elkápráztasson minket: van benne oszlop alapú tárolás, tömörítés, partícionálás, in-memory feldolgozás, MPP jellegű párhuzamosítás, fejlett cashing technológia, fütyi formájú nyalóka, málnaszörpbe mártott döglött macska, meg még ki tudja mi minden.
Appliance jellege abból adódik, hogy csak bizonyos HW gyártóktól, az ő általuk meghatározott blade-es konfigurációban vásárolható meg, előre installálva.
Gyakorlati tapasztalataim nincsenek róla sajna, de állítólag tényleg nagyon gyors - és nem kevésbé drága.

És ha már van egy ilyen ütős kis DW jellegű platformja az SAP-nak, miért is ne használja ki ezt jobban BI / riporting célokra? Rövid vajúdás után, ha jól tudom idén, világra jött a BO Explorer (leánykori nevén Polestar) és BWA -integrált verziója. Ez a mutáns kis öszvér már rendelkezik a BO Data Services néven rejtőzködő Data Integrator bizonyos képességeivel, így már nem csak BW kockákból, de egyéb külső adatforrásokból is tud adatot tölteni a BWA-ba. Ráadásul az Explorer közvetlenül, a BW Analytic Engine nélkül is eléri a BWA szolgáltatásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr1001613620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása