23
02/2012
0

Az adattárházak mágikus négyszöge - 2012

Idén is, mint már annyiszor, itt vannak a Gartner MQ elemzései, ami azért jó, mert van valaki, akinek a véleményét sokan ismerik, és amivel mi tüntetőleg szembe helyezkedhetünk, és szőrös mellünket döngetve megmondhatjuk, miért nincs igaza. Ráadásul a Gartner várhatóan nem fog beszólni nekünk, mert mint ahogy a föníciaiak oly bölcsen megmondták: „Aquila non captat muscas” és a Gartnernél biztos tudnak főnül.
Mielőtt láttam volna az elemzést, ügyesben elolvastam Curt Monash erről szóló összefoglaló szösszenetét, aztán az elemzést magát és elveimmel ellentétben azt kell mondjam, igaza van!!! Na nem Curt-nak (azért valakivel csak kell ellenkezni), hanem a Gartner-nek. Meg persze nekem, hogy ilyen magasröptű dolgokat olvasok, ahelyett, hogy valami hasznos munkát végeznék. A munkától könnyen isiászt kapok, emésztési zavaraim lesznek és meglevesedik az orrom, hát kinek lenne jó az?
Következzen a Gartner zanzásított, top6 adattárház listája, az én kommentjeimmel kiegészítve, hiszen az MQ komment nélkül olyan száraz, mint a napon felejtett meztelencsiga nyálával megkent korpáskeksz.


1. Teradata. Nem is várnánk mást, egymillió éve a piacon van, a legnagyobb adattárházakat kezeli, kiforrott és van pénze frissíteni a technológiáját felvásárlásokkal, vagy saját fejlesztéssel. Külön jó pontot érdemel tőlem, hogy nyitnak a piac alsóbb szegmensei irányába, jönnek ki a versenyképes árú verziók. Hja, kérem, a felső kategóriát már nem kell meghódítani, jöhet a resztli.


2. Oracle, hasonlóan az elvárásaimnak megfelelően teljesít, bár Curt szerint drága, de ez nem igaz, mert szerintem NAGYON drága. Legalábbis a listaár (aztán ki tudja, mennyit lehet alkudni okosba’). Persze a nagy, egyébként is sok Oracle technológiát használóknak megérheti. A kapcsolódó, kompatibilis Oracle termékeknek meg se szeri, se száma, és kb másfél kínai néphadseregnek megfelelő indiai supportost hívhatunk föl, ha valami nem működik, vagy csak akarunk egy jó curry receptet.


3. IBM. Bár a DB2 sosem volt a szívem csücske (valahogy nem passzolunk egymáshoz, de ez igaz a legtöbb fekete bőrruhás férfira is), el kell ismerni, az IBM-nek van az egyik legteljesebb körű adattárházas eszközkészlete. Régóta a piacon van, beérett, fejlesztik, integrálják az InfoSphere alá az összeharácsolt ETL – BI – stb sallangokat, a DB2-nek van MPPés appliance verziója is. Ráadásul az értékelésben Gartnerék hozzácsapták az eredendően IBM termékekhez a Netezzát is, gondolom lusták voltak külön értékelni.


4. EMC – Greenplum. Szemben az IBM-el, mindig komáltam az Open Source PostgreSQL-ből kinőtt (bár nem maradt az) terméket. A Postgres szabvány követő SQL-jét is eléggé csípem, de a Greenplum azt még megtolja plusz funkciókkal, MapReduce integrációval, MPP lóerőkkel – és elérhető maradt egy ingyenes, single node verzió, ami csak a processzor magok számában limitált (max 8 mag), így nagyon barátságosan használható (használjuk is :) éles környezetben is. Az EMC házasság – az eladási számoknak mindenképp – jót tett: a felvásárláskor 100-200 fizetős referenciával rendelkező cégnek most 400 fölötti ügyfél küldözgeti a zsíros dollárokat minden terabyte, illetve most már akár az appliance verzióban a rack-ek után. Persze a nagy tesó megnyitott pár disztribúciós csatornát, önti a pénzt a stratégiailag fontosnak tartott fejlesztésbe, boldogság van és világbéke. Mindezek ellenére nehéz dolga van – lesz a Greenplumnak hogy behozza az előtte szaladgálókat, különösen, hogy most már olcsónak nem nevezhető verziókkal marketingelnek leginkább, szemlátomást a DWH felhasználók felső szegmensébe igyekeznek végleg levetve magukról a startup imidzsét.


5. Sybase. Egyrészről szerintem megérdemelten, stabil fundamentumok alapján került ide a Sybase, ám mégis érzek némi bizonytalanságot vele kapcsolatban. Hasonlóan a Teradatához évtizedek óta az adattárházas piacon jelen lévő, arra fókuszált termékével, az IQ-val sok ügyfélnél jelen van. Közben a fejlesztések sem álltak le, a 15.3 verzió megjelenésével komoly MPP fícsöröket hegesztettek hozzá, egyre inkább skálázható horizontálisan, az oszlop alapú adatbázisok hagyományosan lassú adatbetöltését lehet tuningolni párhuzamosított töltésekkel, az adatbázis motor egyre több analitikus eljárást támogat, főz kávét, mosogat, tehát minden nagyon kóser, illetve… A bizonytalanság nem a termékkel van, hanem annak tulajdonosával, illetve a termék pozícionálásával a tulajdonos portfóliójában. Mint tudjuk, Sybase barátunkat is utolérte a végzet, mint jóllakott szörföst a fehér cápa, és fölvásárolta a SAP. A felvásárlás célja alapvetően nem az IQ technológia megszerzése volt, annál is inkább, mert a SAP kb abban az időben kezdte erősen marketingelni régóta dédelgetett in-memory adatbázis jellegű házikedvencét, a BW Acceleratort, a későbbi – adatbázisra már jobban hasonlító Hana-t. A hivatalos doksikban ugyan nincs gyászkeret rajzolva a Sybase IQ köré, ám a marketing büdzséből szemlátomást töredékét sem kapja a Hana-nak, így kérdéses, mennyire maradhat élő, jó eladási számokat hozó, ezáltal stratégiailag fontos termék.


6. MS SQL. Curt barátunk nagyon lehúzza, mondván az is hülye, aki nem veri fejbe egy szeneslapáttal az IT beszerzőjét, ha ilyet vesz. Szerintem meg nem. Ami ment és megy az Oracle-nek, hogy egy általános célú, már tranzakciós feladatokat egy adott cégnél egyébként is ellátó adatbázisban – limitált mennyiségű adat kezelésére képes – adattárházhoz szükséges funkciókat építsen bele, az megy az SQL szervernek is. Kicsit idegenkedve kezdtem vele foglalkozni én is, hiszen ami csak Windows-on fut, az egy igazi férfinak már gyanús, hogy vírus, vagy pornó, de pozitívan csalódtam. Performanciában pár tízmillió rekordig nem rossz, sőt, érzésre még hülyebiztosabb mint az Oracle, alkalmasabb a gyorstalpalón informatikussá átképzett bangladesi cipészek által fejlesztett adattárházak, töltések, kockák futtatására. És mint tudjuk, az MS is rengeteget invesztál az adattárházak és azokat kiegészítő technológiák fejlesztésére, felvásárlására, a termékeit meg még olcsóbban is adja, mint a versenytársak, szóval szerintem megérdemelt a 6. hely, talán még följebb is juthat hamarosan.


Van még jópár termék a futottakmég kategóriában, ezekért tessék elolvasni a Gartner elemzését. Ami a szokásos: túláltalános-nemelégrészletes-aGartnermonnyonle típusú panaszáradaton túlmutat: az elemzett termékek eléggé szabályos, középutas tengely mentén helyezkednek el. Ez két dolgot jelent(het): 1-minden termékgyártó azonos módon fejleszti a termékeit, ugyan azt az utat követik, csak különböző távolságra jutottak rajta, 2-tényleg hiányzik valamilyen dimenzió az elemzésből ami hatékonyan megkülönböztetné a termékeket egymástól (bár több ilyen információt találhatunk a szöveges elemzésekben, ha vesszük a fáradtságot és elolvassuk).


 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr144185918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása