17
09/2009
1

SAP WorldTour 2009, Siófok - összefoglaló

Nos, lezajlott a nagy esemény, tudjuk le a kötelező bulvár köröket:

  • A kávé kellemes csalódás volt
  • Nagyon jó volt a csoki kóstolás
  • Nem vezettem Lexus-t
  • Kihagytam a borkóstolást
  • Mind az SAP felhasználók, mind a szoftver forgalmazói tudnak önfeledten hajnali hatig bulizni - ha van elég bor és van olyannyira öreg zene, amire még Lenin is táncolt Krupszkaja-val…


A szakmai rész a DW - BI szempontjából sajnos elég sekély volt (az SAP többi területére vonatkozó előadásokat hozzáértésem és érdeklődésem hiányában hanyagoltam)

A BO-s szekcióban láthattunk egy előadást az Xcelsius lehetőségeiről, majd egy EU által támogatott magyar fejlesztésről hallhattunk (egy idősor elemző eszközről, ez akár érdekes is lehetett volna, de minthogy nem SAP termék, az alap funkcionalitás nem kaphatott túl sok időt), aminek a riporting felülete, mily meglepő, az Xcelsius.
Aztán megnéztük, hogyan használják az Xcelsiust a Garantiqa Zrt.-nél, majd hallottunk információkat, milyen pilot-ot indítottak a MOL-nál az Xcelsius fölhasználási lehetőségeinek megismerésére.

Az adattárház szekcióban megtudtuk, hogy a SAP BW-re rárakható a BO Explorer is (mint szinte minden BO kiaknázó - BI eszköz, ha használjuk a BO Integration Kit for SAP -t). Meg természetesen láthattunk pár szép Xcelsius felhasználási lehetőséget is.
Szerintem igencsak fontos információ, hogy a BW-re épülő SAP BI eszközök 2013-ban kivezetésre kerülnek, a jelenlegi álláspont szerint a mostani illetve addig megjelenő BO eszközök lesznek a támogatott BI front-end a BW fölött. Szóval, aki arra készül, hogy SAP BW-BI projektet indítson az elkövetkezendő években, kérdezzen meg egy-két szakértőt (meg orvost, gyógyszerészt feltétlenül), hogy elég lesz-e, ha még idén elkezd gyűjteni egy migrációs projektre is, vagy legyen inkább BO a BI?
Ennek a szekciónak talán a legérdekesebb előadása az volt, hogy a Teradata-s srácok elmesélték, milyen jelenleg is létező Teradata-SAP közösen használható termékek vannak (ezek legalábbis számomra komoly újdonságot jelentettek, és nem hiszem, hogy a magyar piacon sokfelé használnák őket - egyelőre). A közelmúltban elhangzott bejelentés kapcsán, miszerint a SAP BW megjelenik Teradata platformon is, kaptunk némi tájékoztatást a közös fejlesztésekről, várható dátumokról (bocs, de ezt nem írtam föl, ha jól emlékszem 2010 Q2-ben jelenik meg az első Teradatára portolt BW). Ha belegondolunk, ez azért egy komoly ugrás a BW-nek a piac felső szegmensének meghódítására. A Teradata MPP architektúrája kellően felgyorsíthatja, és egy kis adatintegrációs támogatással külső adatforrások integrálására is jobban alkalmasabbá teheti a BW-t. A nagy kérdés persze, amiről még nem kaptunk információt, az hogy mennyiért, milyen ár-érték hányadossal lesz elérhető ez a megoldás. Ismereteim szerint, a Teradata legfelsőbb kategóriája 100 000USD/Terrabyte körüli áron érhető el, és csak 1-2 éve indultak el meghódítani az alacsonyabb árfekvésű szegmenseket egy pár "Teradata for the poor" kiadással.
A HR szekcióban pedig megnézhettük, hogy a SAP BW-ben, a HR adatokra épített InfoCube-ok szintén kiaknázhatóak BO eszközökkel, pl Xcelsiussal.

Tehát Xcelsius volt minden mennyiségben. Pedig nem rossz eszköz, de annyira csak ez szerepel minden demo-ban, előadásban, hogy kicsit már kezdem utálni. És annyira nem jó, hogy ilyen mértékben háttérbe szorítsa a BO többi eszközét.
Szegény Xcelsius, egyetlen nagy bűne, hogy jól demo-zható, szép flash-eket generál (meg azért van pár kisebb hiányossága, pl. nem ad hideg sört, nincs benne közvetlen adatbázis elérés, nem tud bajor sördalokat énekelni két szólamban, meg ilyenek). Ő az osztály eminense, ha én most WebIntelligence lennék, hazafelé az iskolából megpofoznám!

Amiről pl. nem volt szó Siófokon:
Megjelent a WebIntelligence vastag kliense, amiben már lehet off-line dolgozni, meg lehet excel és csv, stb file-ok adatait megjeleníteni webi riportokban.
Beépült az InfoView portálba a content search, lehet indexálni és keresni a riportok adat tartalmát is.
A LifeCycle Manager megkönnyíti a riportok fejlesztésénél a verziók követését, illetve a különböző szerverek (dev-teszt-prod) közti migrációt.
Egyszerűsödött - javult a BO userek security modellje, a hozzáférési szintek kezelése.
A Federation services segítségével lehetséges a frissített riportok elosztását, a frissítés és a felhasználás helyére optimalizálni.
Ami nem újdonság, de a SAP felhasználóknak különösen érdekes lehet - én megmutattam volna: a WebI riportokban lehetőség van riport szinten (IT-s segítség és extra jogosultságok nélkül, tehát veszélyesen olcsón, és sok hibalehetőséggel) egyesíteni adatokat különböző forrásból. És mennyivel egyszerűbbé válik így az SAP-ban tárolt ügyfél adatok mellett megjeleníteni pl. egy külső CRM rendszerben fölhalmozódott adatokat, mint utolsó kapcsolat fölvétel, telefonbeszélgetés ideje, email tárgya, stb…
Nem volt szó (legalábbis én nem hallottam) a LiveOffice-ról (BI - MS Office integráció), Voyager-ről (MDX-es riportoló eszköz), a Crystal Reports natív R3 adat elérési képességeiről, NetWeaver integrációs lehetőségekről, meg annyi minden másról!

Persze tudom, hogy ez a rendezvény nem a hard core BO fejlesztőknek szólt, de úgy gondolom, hogy lett volna olyan réteg, akit érdekeltek volna a BO egyéb felhasználási lehetőségei is, és talán kevesebb Xcelsius is elég lett volna.
Talán majd jövőre…
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr171388453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pekkerály 2009.09.25. 16:36:05

Már van Teradata 16,5K-ért is, modjuk azt nem kifejezetten EDW célra ajánlják, hanem feltehetően a mindféle feltörekvő (Netezza, Greenplum) versenytársak lenyomására.

Link: www.teradata.com/t/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=4682
süti beállítások módosítása