17
03/2011
0

MySQL hírek: az MS killer

Volt sok polémia és találgatás, mi a marharépának kell annyira a MySQL az Oracle-nek, hogy szembeszálljon érte még a trösztellenes hivatalok vontcsövű, forgótáras aktakukacaival is? Vajon hova pozícionálja a termékvonalában a MySQL-t egy olyan szállító, akinek adatbázis technológiával már tele a padlás? Kinek fogja azt mondani, vegyél Oracle helyett MySQL-t?
És egyáltalán, mi lesz a MySQL-ből, ha ráteszi nagy, szőrős, dollárszagú mancsát az Oracle?
Hát kérem, némi tuning és Oracle konformizálás után helyes kis csapágygolyó lesz belőle, amit az Oracle sales-ek vásott kölyök módjára fognak belecsúzlizni a Microsoft SQL szerver ízű habos tortájába, majd vihogva nézik a szétfröccsenő tejszín okozta felfordulást.
Persze előbb belefejlesztenek egy két dolgot, ami az ingyenesben, leánykori nevén community edition-ban nincsen benne, pl támogatott back-up megoldást, hivatalos fejlesztő eszközt (ilyenből azért voltak használhatóak korábban is), meg optimalizáló, monitorozó, mosó-főző-takarító svájcibicskákat, amik az alapfunkciójukon kívül hivatkozási alapot képezhetnek a subscription rendszerű licensz kifizettetésére.
Hogy mi lesz a MS-ORA csata kimenetele, szereznek-e muníciónak parittyából kilőhető, égő farkú döglött patkányt, esetleg belemennek-e egy árharcba a Microsoftosok, nem tudhatjuk – de azért feltételezem, lesznek kedvezményes SQL szerver akciók a jelenlegi MS ügyfeleknek is.
Gondolkodás nélkül azonnal átrakni MS adattárházunkat MySQL-re nem biztos, hogy érdemes (egyrészt mert az adattárházas funkciók jelentős része még hiányzik a MySQL-ből, másrészt ha beleszámoljuk a migráció konzultációs költségét, akkor még az olcsóbb licensz mellet is kb 1000év és 3 nap múlva térül meg a projekt), de tranzakciós rendszereink back-end-jénél már érdemes lehet shortolni az MS SQL licenszek árait a következő éves maintenance hosszabbításnál 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr92748839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása