15
01/2011
0

Mire figyeljenek a BusinessObjects felhasználók 2011-ben?

Hasznos és érdektelen információkat egyaránt tartalmazó bejegyzést olvastam nemrégen Dallas Marks tollából a BO felhasználók 2011-es „javasolt” fókusz területeiről. A bejegyzés kiemelendő jó tulajdonságai közé tartozik, hogy nem hord össze hetet-havat a BO 4.0-ról, ami 2011-ben jön és köztudomásúlag a minden bajt megoldó végső gyógyszer lesz az összes BO felhasználó számára, eljövetele mosolyt csal a szenvedő BI menedzserek arcára, enni kapnak a 3. világ éhezői és beköszönt a mindenki számára kötelező érvényű világbéke. Ezzel szemben a bejegyzés gondolkodásra késztetett (igen, még engem is) és némely esetben az én mégoly kritikus világnézetemmel (miszerint mindenki hülye, csak én vagyok gyalogkakukk) is összeegyeztethető módon vélekedik a BO felhasználók viselt és a jövőben viselendő dolgairól. Ezek közül szemezgetek alant:

Tessék upgradelni!

A BO, ahogy minden valamirevaló modern szoftvertermék, szerintem legalább annyi bosszúságot okozhat a release2 előtti bátor felhasználóknak, mint egy a vécéülőke gyárban a csiszológépről idő előtt leemelt deszka. Ám most már nincs mentség, régóta kint van a BO 3.1, tessék upgradelni! Sok új fícsör, sok kijavított bug (és egy pár új).

Ne invesztáljunk DeskI (régi nefén full client) fejlesztésekbe.

Bizony-bizony, még 2010-ben is kellett szakértenem olyan projektben, ahol a szállító DeskI riportokban tervezte kifejleszteni az ügyfél által specifikációba álmodott riportokat. Hiszen miért is ne adnánk el újra és újra a DeskI-s befektetéseinket, fölhalmozott szaktudásunkat, best-practice-inket? Talán mert a következő BO verzióban már nem lesz DeskI? Vagy mert pár év múlva a SAP support is megszűnik a DeskI-re? Kedves BI döntéshozók, javaslom, hirtelen felindulásból verjétek lapockán a BO fejlesztőtöket egy göcsörtösebb tetőléccel, ha még egyszer DeskI-ben próbál megvalósítani bármit. Ezt ismételjétek ötpercenként, amíg a kúra hatása érződni kezd.

Tervezzük be a büdzsébe a DeskI migrációt

A fenti okok miatt, aki upgradet vagy egyéb komolyabb fejlesztést tervez a BO rendszerében 2011-ben már érdemes lehet egy kis pénzmagocskát félretenni a DeskI -> WebI migrációra. 

Auditáljuk a DeskI felhasználást (is)

A migrációt jelentősen megkönnyítheti, ha bekapcsoljuk az auditot a DeskI használatra is (BO 3.0-tól elérhető funkció).

Tessék használni a modern authentikációs és authorizációs fícsöröket a BO-ban

LDAP-ot vagy ActiveDirectory-t minden háztartásba!

Használjuk ki (jobban) a BO elmebetegség határáig széles riportoló technológia palettáját

Ahogy fentebb is elmélkedtem róla, mindenki szereti azt a technológiát használni, amiben már sok tapasztalata – felgyülemlett tudása van. Ez olyan emberi gyarlóság, mint amikor csak azért megyünk a sarki hörpintőbe sörözni a haverokkal, mert ha belelendülünk, akkor onnan biztos, hogy négykézláb is hazatalálunk. Érthető, de csak addig védhető álláspont, míg meg nem nyílik két utcára egy olyan söröző, ahol minden második korsót ingyen szolgálnak fel topless pincérnők. Nos, topless pincérnőket nem adnak a BO-hoz (bár, ha valaki nagyon szeretné, isten bizony elintézem neki), de van benne pár használható új technológia, tessék utána olvasni és bátran kipróbálni ezeket.

Széllel szembe ne pipilj (különösen a alagútban, sínen állva)!

Van azért a bejegyzésben néhány kevésbé értékes jó tanács, amit nyugodtan az egyéb kategóriába sorolhatunk. Talán még élhetünk teljes életet, ha nem olvasod el mindet… 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr82586310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása