25
09/2012
0

Infobright Appliance, illetve Infopliance

Ha nem a Greenplum lenne a kis dédelgetett ölebem az adattárházas technológiák között, akkor valószínűleg az Infobright hozná nekem az enyhén összenyálazott papucsomat reggelente. Ami igazán kedvemre való mindkét eszközben: a fejlesztők nem kizárólag a sebességet hajszolják, nem csak a leggyorsabb betöltés, legnagyobb adatbázis, leggyorsabb lekérdezés mágikus hármasát emelik piedesztára, hanem vigyázó szemeiket rajta tartják a mezei felhasználó buta kis mindennapi nyűgein, hasfájásán is.

“Kicsi fiacskám, szóval szeretnél írni is az external table-kba, nem csak olvasni, te kis huncut? Nesze, tessék, csináld, de előtte töröld meg az orrocskádat!”
“Szívem kicsi csücske, nem szeretsz indexeléssel, táblatér reorganizációval és statisztikák gyüjtésével bibelődni? Apuci ad neked Knowledge Grid-et, tessék, és itt egy csoki is!”
“Mókusmadaram, hát szeretnél map-reduce eljárásokat futtatni az adattárház clusterben SQL-ből? Csináld csak cicabogárkám, de mossál utána jól kezet!”
Biztosra veszem, hogy ilyen és ehhez hasonló intelmek osztása, a szeretet könnyeitől párás, meleg pillantások, és negédes gügyögés tölti ki az Infobright fejlesztőcsapatának mindennapjait is.
És most meg itt van az én szóvicceken edzett fülemnek is kedves hangzású Infopliance, ami ugye semmi más, mint az Infobright egy “engineered” rendszere: egy adott feladatra, jelen esetben gépi adatok tárolására és feldolgozására optimalizált, jó ár/érték aránnyal rendelkező cél-gép.
Ha elolvasgatjuk itt, láthatjuk, hogy alapvetően Dell gépekre épülő rendszerről van szó, amiben a minimális kiépítésű “node” már négy gépből, egy Management szerver (cluster és node management modulokkal), egy Application szerver (ami tulajdonképpen az adatbázis motort futtatja) és két storage szerver, csurig pakolva SAS diszkekkel. Egyszerű, mondhatni diszkrét. Az igéretek szerint egy node is képes akár 144 TB adat tárolására és feldolgozására, de hogy ne sírjunk föl álmunkban mikor azt vízionáljuk, hogy ez nem elég - további Application+Storage szerverek hozzáadásával a cluster bővíthető.
A célközönség ennél az appliance-nél szemmel láthatóan nem a petabyte-os adattárházak prémium kategóriás felhasználói, hanem a logokat, nagy tömegű gépi adatokat feldolgozni szándékozó, ám arra nem túl sok pénzt szánó kétkezi adattárház használók tábora.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr884802322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása