26
09/2012
3

BO, HANA és más zagyvaságok

complicated.jpgTöbbször panaszkodtam már ennek a blognak a hasábjain, és néhány szerencsétlen kiválasztottnak személyesen is: az elmebetegség határáig nagyra, funkció-gazdagra és ezáltal bonyolultra nőnek a BI eszközök. Különösen igaz ez az SAP BO 4.0-ra, hiszen az enterprise csomagban vagy 8 (!) riportoló technológia található (lehet hogy kihagytam valamit?) amik közt jelentős átfedés is van ugyan, ám az éppen optimális technológia kiválasztására mégsem elég a “válasszuk azt amelyikben van nagy, színes pörgő-forgó chart készlet” heurisztikára alapozott metódust bevetni.

Vannak köztük ugyanis “legacy” technológiák, amiknek a támogatottsága hosszútávon már nem biztosított, meg vannak olyanok amik kevesebb adatot szeretnek kezelni mint mások, vagy nem elég hülyebiztosak, vagy nem kombinálhatóak egy már bevezetett BO-s technológiával, nincs triviális migrációs lehetőség, satöbbi-satöbbi. Ráadásul nagy meglepetésünkre hirtelen a szopóroller érdes fogású kormányánál találhatjuk magunkat, ha együtt kell a BO-s cuccokat használni más SAP adatbázis (HANA, BW, Sybase, Data Federator), ETL vagy ERP technológiákkal (bár a marketing anyagokban ezek már egy nagy családként szerepelnek, a stock fotókon kérges tenyerű, szögletes állú SAP felhasználók szorongatják bölcs pillantású BO felhasználó marketing managerek kezét mosolyogva, egy szebb jövő reményében)
Ezzel szemben BO 4.0 bevezetési tanácsadás keretében rengeteg időt töltöttünk már el azzal, hogy az ügyfél igényeknek minél jobban megfelelő eszköz-kompozíciót próbáltuk kimazsolázni a BO kupacból, és azt kell hogy mondjam, könnyebb három sör és egy unikum után egy félhomályos romkocsmában kibogarászni egy lavór tejfölös spagettiből egy albínó gilisztát, mint BO technológiákat illeszteni egy ügyfél igényeihez, technikai, licenszelési és stratégiai feltétel rendszeréhez.
Úgy látom, ez a koncepciótlanságra, vagy koordinálatlanságra is utaló funkció fejlesztési cunami már a SAP saját konzultációs csapatát is maga alá gyűrte, erről szól egy érdekes, tanulságos bejegyzés az Infosol blogon.
Reméljük letisztul a kép és hamarosan mind a SAP saját tanácsadói, mind mi egyszerű halandók képesek leszünk alkoholizmus, faridegzsába, agyhugykő és más pszichoszomatikus tünetek felbukkanása nélkül eligazodni a SAP BI termékek funkció- és életciklus-mátrixában. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr894804620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tnsnames.ora 2012.10.01. 18:50:18

:o))))))) Ez tetszett. Mondjuk ez valahol kitalálható volt.
Viszont az "Infopliance" tényleg fontos hír, köszönet érte!
Ha nem tévedek megelőztétek a hírrel a www.bi.hu-t is. ;)

csillagp 2012.10.02. 14:05:09

Persze hogy megeloztuk, hiszen jobbak vagyunk ebben is, (:b) am kulonosen sorivasban es langos evesben erzem a folenyunket elsopronek.
süti beállítások módosítása