19
03/2011
1

SAP BusinessObjects XI 4.0 - Első tapasztalatok

SAP eats BOMivel abban a megtiszteltetésben lehettet részem, hogy kiválasztottak a legújabb SAP BusinessObjects XI 4.0 béta-tesztelésére (talán a sok feladott service request, esetleg a SAP Developer Networkos munkáink segíthettek), mindenesetre az early-access program keretében a csapatunk már vadul kattintgatja a forradalmi újításokat tartalmazó új BI Platformot. Hogy mik a fő változások, és mik az első pár hét használat után a tapasztalatok, azt nézzük szép sorjában.

Rengeteg eszköz teljesen eltűnt, helyettük vagy újak jelentek meg, vagy magát a koncepciót alakították át teljesen. Ezek a változások a teljesség igénye nélkül:

  • Magát az eszközt ezentúl SAP BusinessObjects BI Platform-nak fogják hívni a régi SAP BusinessObjects Enterprise helyett. 
  • Az BusinessObjects XCelsius Enterprise új neve BusinessObjects Dashboards lesz.
  • A nemrég bevezetett Voyager OLAP eszköz megszűnik, helyette BusinessObjects Analysis lesz. Az Analysis fog rendelkezni egy webes és egy Excel alapú klienssel, ami gyakorlatilag BEx utódja lesz. Azonban már érdemes leszögezni, hogy az új BO 4.0 nem fogja támogatni az Oracle OLAP megoldásait (sem az OLAP optiont, sem a Hyperiont). Ez is nyilván stratégiai lépés, lent kicsit írok bővebben erről.
  • Az InfoView név megszűnik, helyette BI Launchpad lesz.
  • Nem lesznek Discussion Thread-ek sem, kvázi vége a felhasználók fórumozásának.
  • Nem lesznek sample audit univerzumok és riportok, oldja ezeket meg mindenki maga. Cserébe van egy egész pofás audit dashboard, azon lehet mindenféle saját nézetet definiálni.
  • Megszűnik az Import Wizard, helyette az Upgrade Management tool lesz a menő. Néhány feladatot azonban a LifeCycle Manager-rel is el tudunk látni, mivel ez is most már része az alap installációnak. (Régen mivel csak béta volt, az SDN-ről kellett letölteni).
  • My InfoView és My Dashboard helyett BI Workspace-ek lesznek.
  • Fejlődött a monitoring, saját agent-eket és üzemeltetői dashboard-ok kaptak helyett a CMC-ben.
  • A Federator része a csomagnak, mint multi-source universe támogatás. Így a szemantikus réteg több adatbázisból is tartalmazhat táblákat.
  • Amúgy is új szemantikus réteg koncepció lesz (UNX), amelyet az Eclipse alapú Information Design Tool-ból lehet kezelni. Ez egyaránt tud relációs és MOLAP adatbázisokra csatlakozni, és kicsit 2011 kompatibilisebb a kinézete.
  • Personal Data Provider segítségével akár UNIX alatt is tudunk saját, Excel alapú data provider-eket létrehozni, beépíteni a riportjainkba, és le is frissíteni azokat. Kvázi a saját excelünket, mint adatbázis beemelhetjük a saját riportjainkba, nem kell ehhez betölteni az adatbázisba semmit. Kicsit hasonló, mint az XI 3.x Webi RC kliense tudott.

Az URL séma is megváltozott:

  • A CMC helye http://server:8080/BOE/CMC 
  • A BI Launchpad (régen InfoView) helye: http://server:8080/BOE/BI

És ahogy ígértem, az első tapasztalatok: ez a BO nagyon más. A felhasználói felület multi-tabos lett, és micsoda meglepetés, az első ikon nem más rajta, mint a BEx Web Applications. Ezzel is azt sugallja az SAP, hogy gyerekek, ez az SAP R3/BW BI frontendje, elsősorban erre való, minden más csak hekkering. A felületen egyébként a Web Intelligence ikonja az utolsó, mint megtűrt, régmúltból visszamaradt örökség. Az SAP üzenete világos. Tessék használni az új BusinessObjects Analysis-t az SAP BW -vel (gyengébb tanulók esetleg MSAS-sal), minden legyen ott, ami elemzés. Ideiglenesen a standard riportok lehetnek WebI-ben, de a későbbi verziókban úgyis lemossuk a WebI-t, pontosabban az Analysis-ba beleépítjük a relációs riportolást is.

 

Az új Web Intelligence egyébként áltátható, és többet is tud (végre, 2011-ben már tudunk szűrni a measure-k értékére is), öröm használni. A multitabos portálnak köszönhetően több riportot is tudunk egyszerre szerkeszteni, elemezni. Kultúrált lett, azonban a változások miatt sajnos egy újabb felhasználói tréning is szükséges a használatához.

A LifeCycle Management immáron bekerült az eszközbe, mint hivatalos change control és verzió követő. A háttérben egyébként egy subversion (SVN) repository van továbbra is, azonban ez a verzió már képes együtt működni az SAP R3 transport mechanizmusával (CTS). Ez még szorosabb együttműködést jelent az SAP csapattal, sőt, a BW-s és BI-os változások egy transporttal kezelhetőek. Ami még meggyőző az LCM-ben, az a Visual Difference. Két riport példány között tudunk szép diffeket készíteni, adatra is és struktúrákra is. Ezzel egyrészt a tesztelést, másrészt a hibakeresését tudjuk segíteni - nekem eléggé bejött.

Sokat fejlődött a Mobile BI rész is, azonban ezt majd egy külön posztban.

Összegezve: a XI 4.0 nem a XI 3.1 folytatása, hanem egy teljesen új, major kiadás. Számos új funkció, rengeteg változás - mind adminisztrációs, mind felhasználói oldalon. Az üzenet pedig világos: szorosabb integráció az SAP BW-wel, nagyobb fókusz a dashboardok-on és mobil eszközökön.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr742752134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aliya Tabassum 2017.01.02. 14:30:10

Thanks to sharing this nice information, I really appreciate your ARTICLE..........
<a href="http://bigclasses.com/informatica-online-training.html"> Informatica training</a>
süti beállítások módosítása