07
12/2009
0

Talend hírek

Akik ismernek, tudják, hogy nem csak egyszerűen hazudós vagyok, de egy-egy jól sikerült füllentés után gonoszabbul szoktam kacagni, mint Hókuszpók, mikor rárobbantja a gombaházat Törpillára. Ám amikor azt ígértem, hogy sokat fogunk írni az OpenSource ETL zászlóshajó, a Talend képességeiről és újdonságairól, kivételesen igazat írtam.
Jöjjenek tehát a hírek:

A Talend fizetős verzója (az Integration Suite) kiegészült pár hasznos aprósággal:

    * Megjelent benne egy un. BusinessRules driven Integration fícsör, ami lehetővé teszi az egyszeri üzleti felhasználóknak, hogy az adat integrációs folyamatok viselkedését befolyásolják - szőröstalpú IT-sok bevonása nélkül.
    * Végre bele került az Error Recovery Management, ami lehetővé teszi, hogy az elhalálozott töltéseket intelligens módon, az előre definiált checkpoint-októl indítsuk újra.
    * A különböző környezeteink közti migrációt és replikációt segítő utility-k is kerültek bele.
    * Megjelent a log alapú Change Data Capture, ami képes a forrás adatbázisok logjainak elemezgetéséből kifundálni, mik voltak az adatváltozások, és ez alapján hatékonyan - csak a számunkra releváns / változtatott adatokat megtalálni, feldolgozni, áttölteni ahova kell. Ez a fícsör egyenlőre az Oracle, IBM DB2, MS SQL Server adatbázisoknál támogatott.


Már régebbi hír, de tán van olyan aki még nem hallotta, hogy a Talend-nek is van Cloud-ra (Amazon EC2-re) előkészített verziója. Talendék ezt be is integrálták az Amazon-os alkalmazások menedzsmentjére szakosodott RightScale kezelőfelület alá, így pár kattintás után már használhatjuk is a szinte végtelenségig skálázható Talend szerverünket.
Ami jó benne:

    * Pár kattintással elindítható.
    * Csak addig kell fizetni, ameddig használjuk. A havi előfizetés kb. 500 dolcsitól indul, de lehet akár óra alapon is licenszelni. Ha nem kell már, meguntuk vagy találtunk szebbet, akkor ne használjuk tovább - és költsük a pénzünket mondjuk sörre.
    * Cloud alapú az összes többi szükséges erőforrás is, hasonlóan rugalmas módon bérelhetünk hozzá sok-sok számítási kapacitást, storage-ot, adatbázis (adattárház) alkalmazást, BI alkalmazásokat.
    * VPN-en keresztül, biztonságosan tudjuk a cloud-ra eljuttatni az adatainkat.
    * Az MPP módon működő MPx verzióval iszonyatos adat integrációs kapacítást építhetünk.
    * Van összerakott adattárház appliance: pl használhatunk előre installált Talend-Vertica-Jaspersoft, vagy Talend-Infobright, vagy fene se tudja miféle összeállításokat.

Ami szúrhatja a szemünket:

    * Vagy fizetünk jó sokat az internet szolgáltatónknak, vagy nyugdíj jogosulttá válunk, mire igazán nagy tömegű adatainkat (amikhez mondjuk szükségünk lehet egy ilyen a végtelenségig skálázható adat integrációs eszközre) feltöltjük egy távoli szerverre. Egyszeri - ritka használatnál még talán olcsóbban megoldható, de ha rendszeresen akarunk nagy tömegű adatot feltölteni, rámehet akár a céges karácsonyi buli táncosnőire félretett pénzünk is.
    * Valakinek vállalni kell a felelősséget, hogy az adataink a Cloud szervereken is biztonságban vannak. Az Amazon felelősség vállalása erősen limitált - és bár nagyon komoly technológia (VPN, Tűzfalak, redundancia, stb) áll a rendelkezésünkre, hogy akár a saját céges hálózatunkat meghaladó biztonsággal tároljuk az adatokat, a hardver nem a mi íróasztalunk alatt ontja a meleget, nem tudjuk reggelente megsimogatni és rátenni az uzsonnás táskát. Ez sokaknál komoly pszichés gátat jelenthet.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr1001579980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása