16
02/2010
0

MQ for Data Warehouse DBMSs 2010

Év elején potyognak a Gartner elemzések, mint búvár felszerelés a rosszul sikerült dinamitos halászat után. Érdekes eredményeket hozott pl az adattárházak helyzetét fölmérő elemzés, úgy tűnik kezdenek beérni az elmúlt évek felvásárlásai, fejlesztései.
Természetesen 2010-ben is vitathatatlanul első a Teradata, nyomában ott liheg az Oracle és az IBM, fejlesztenek és felvásárolnak technológiákat, mintha csak muszáj volna nekik. Egyébként tényleg muszáj...
Kicsit lemaradva ott kocog a Netezza, Sybase, Greenplum és Microsoft. Fontos megemlíteni, hogy az itt szereplő Microsoft SQL 2008 még nem az az SQL 2008, amelyik a DatAllegro technológiájának integrálása után lesz - az csak 2010 első felében érkezik, ha hihetünk a csalfa marketingeseknek, PR-osoknak. Minden esetre gyanús, hogy egy kategória ugrásra készülnek az MS-nél, hűtik a pezsgőt és gúnyosan vigyorognak a még előttük serénykedőkre, a kezük meg ott van a turbó gombon.
A harmadik csoportosulás a Vertica és a HP által alkotott mini-halmaz.
A futottak még kategóriában meg jó sokan vannak: ParAccel, Kognitio, AsterData, Infobright, Ingres, SUN, Illuminate, 1010Data (férfiasan bevallom, hogy idáig az ő terméküket nem kísértem figyelemmel, de ez nem mehet így tovább, holnapra kiképzem magam 1010Data-ból).

Érdekes, hogy a MQ-ban kiegyensúlyzott képet mutat a technológiák láncolata, nincs nagyon senki, aki a két értékelési tengely (Ability to execute és Completeness of vision) egyikén jelentősen jobban szerepelne, mint a másikon. A Challengers négyzete tök üres, és a Visionaries-ban is csak ketten vannak, a Greenplum és az AsterData, de a Greenplum lelkileg már a Leaders quadrant-ba készül.

Kiemelném két kis kedvencem jó szereplését, beírom az ellenőrzőjükbe a dupla pirospöttyöt:
-az Infobright, akik idén jelentek meg először a Gartner elemzésben. Sok szépet mond róluk a Gartner família, de egyértelmű kockázatként szerepel az elemzésben, hogy nem tudni mi lesz velük amikor lejár a SUN-al kötött szerződésük a MySQL használatáról. Cserébe viszont nagyon olcsók (még a fizetős verzió is), és van OpenSource CommunityEdition-jük is.
-a Greenplum, akik már régóta Gartner képesek voltak, most már olyan dühödten ostromolják a Leaders kategóriát, mint óvodás csoport szalmonellás desszert után a biliraktárat. Nagy erényük a felhőkbe vetett bizalom (private és public cloud alapú működés), oszlop alapú tömörített tárolás lehetősége, és az olcsó hardveres MPP képességek. Na és persze a platformba ágyazott MapReduce funkcionalitás is okozhat boldog perceket a hatalmas adatbázisuk fölött sopánkodó fejlesztőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr801764012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása