27
05/2010
0

Pentaho manuális deployálása

Tomcat összeszerelési ábraAbban talán mindannyian egyetértünk, hogy egy nem személyre szabott BI portál olyan, mint az XXL-es börtönruha: jó, jó, de azért mégsem érezzük benne olyan komfortosan magunkat. Kell, hogy az elemző a felületről tudjon manuális adatokat felvinni az adatpiacokat kibővítendő, nem árt, ha a hibabejelentés gomb ott integet a riport neve mellett, és így tovább. Túlzásokba persze nem kell esni, nem az a cél, hogy a dolgos felhasználók facebookon lájkolják egymás riportjait, azonban egy kis kusztomizáció még senkinek sem ártott meg.

A legtöbb gyártó annak érdekében, hogy kedvenc platformunkon, alkalmazás  szervereinken futatthassuk a BI portált is, számos módon kedveskedik: nyílt forráskódú beanek, olvasható és szép JSP/ASP lapok, deploymentre kész WAR csomagok - tisztára, mintha csak az összes major vendor azt kívánná, hogy oda és úgy rakjuk fel őket, ahogy mi akarjunk.  

Azonban ezzel szembemegy a Pentaho. Körülbelül másfél éve tűnt el a Pentaho community és enterprise kiadásából a manuális deploymentet támogató csomag, melynek hiányában kizárólag a hozzá kapott apache/tomcat szerverrel összedrótozva lehet használni. Azonban nem titok, hogy a tomcat mint java application szerver nem túl jó, nehezen üzemeltethető, és a legtöbb cégnél nem az az elfogadott Java alkalmazás szerver. Másfelöl pedig a Pentaho-t használó cégek főleg 40-50 named user alatti BI táborral rendelkeznek, amely kiszolgálásához valószínűleg elegendő a cég belső webszerverére való deployálás (levezetve: kevesebb alkalmazászerver = kevesebb erőforrásigény = nagyobb megtakarítás).

Akkor mit tegyünk, ha a Pentaho ezt mégsem támogatja? Először is: ne essünk pánikba! A következő pár trükk betartásával könnyen deployálhatjuk a pentaho-nkat bármilyen alkalmazás szerver (jboss, glassfish, weblogic, stb.) alá.

Teendők:

  1. Készítsük el a hiányzó war fájlokat. Lépjünk be a tomcat\webapps alatti pentaho, pentaho-style és sw-style könyvtárba, majd adjuk ki 'jar -cvf <könyvtárnév>.war *' utasítást. Ennek hatására három, szép nagy war fájlt fogunk kapni.
  2. \tomcat\common\lib\ könyvtár alatti library-kat tegyük a választott alkalmazás szerverünk CLASS_PATH-ába
  3. Készítsünk szimbolikus linket az új alkalmázszerverünk webapps könyvtára alatt két mélységgel a pentaho pentaho-solutions mappájára. Tehát ha az új AS az /opt/appserver/webapps könyvtárba deployol, akkor készítsünk symlinket /opt/pentaho-solutions néven. Windows alatt hasonlóan lehet eljárni, ugyanis ott is van symlink.
  4. Deployáljuk a WAR fájlokat az AS-ünk dokumentációja szerint
  5. Indítsuk el külön a pentaho hypersonic-os repositoryját (ha a gyári beállításokat használjuk) a <pentaho_dir>\data\start_hypersonic.bat paranccsal 

Örüljünk, innentől jöhet a jóleső heggesztés és testreszabás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr652034878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása