17
12/2010
1

Palo Turbo az Felhőn

Pár hónapja olvastam a Palo játékszeréről, miszerint a Palo OLAP és BI szervert nem hagyományos vason, hanem grafikus egységeket - GPU-kat - (1-8 közötti számban egymás mellé fűzve) üzleti kalkulációkra használó speciális hardveren futatták. Érdekes volt a koncepció, és a leírás szerint jól és messzire skálázható a teljesítménye is, mégis bennem az merült föl, hogy vajon ki fog német egyetemisták által összeforrasztott prototípus alapján saját szerver konfigurációt összerakni, hogy egy ilyet futtasson? Vagy valami noname szerver gyártótól beszerezni egy ilyet? Melyik izzadós tenyerű corporate-huszár DWH manager fogja fölvállalni, hogy a hardver nem company standard?
Majd ha a nagy gyártók is szállítani és supportálni fognak olyan szervereket, amikben benne vannak a GPU-k, (az IBM pl 2010 decemberre ígérte, nem tudom hogy állnak), és ráadásul megfizethető áron (hiszen akinek nagyon sok a pénze, nem biztos, hogy a Palo-t veszi) akkor lehet egy ilyen technológiának piaca - szerintem. A Palo azért időközben elérhetővé tette a GPU-kon futtatható verziót is – hátha van vállalkozó kedvű cég – de az is lehet, hogy sejtettek valamit.
Előugrott ugyanis a bokorból régi / új haverunk, Amazon, és hozta magával az EC2 fiacskáját, akinek új kütyü jelent meg a repertoárjában: a High Performance Computing EC2 Instance-ban megjelennek a GPU-k, ráadásul mindjárt 2 NVIDIA Tesla. Az ára sem horror, ahogy azt az Amazontól megszokhattuk: 2.1,-USD-ért mérnek egy órányi örömködést egy ilyen GPU-kkal és sok más földi jóval fölszerelt EC2 instance-on.
Na, veszünk pár órát Nagymaminak karácsonyra?

Nem tudom milyen ára lesz Palo-éknál a GPU verziónak, vagy lesz-e belőle community edition, de ha nem szálnak el nagyon az árakkal, akkor igen barátságos költségszintet érhetünk el, a marketing anyagok szerint még magas teljesítmény mellett is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr962521653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koczeka_EG6 2011.01.06. 11:03:44

szembeötlő a hasonlóság pl. a Teradata mint MPP RDBMS architektúrája és ezek között az új grafikus kártyák belső architektúrája között, ezért én nagyon várom, hogy mikor jelennek meg szerverek az új GPU-kkal szerelve
süti beállítások módosítása