24
07/2009
0

Open Source BI&DW&ETL 2.

open source logoAz előző bejegyzés konklúziója alapján az OS BI(&DW&ETL) eszközök kissé vesztésre állnak, mert csak aktív kereséssel lehet őket megtalálni (ajánlani alig-alig fogja valaki a magyar piaci szereplők közül), illetve viszonylag kevés a bevethető konzultációs erőforrás (bár azért van 1-2 OS integrátor már nálunk is, illetve világszerte elég nagy felhasználói, fejlesztői táborral rendelkeznek ezek az eszközök).

Nézzük tovább, miért éri vagy nem éri meg OS eszközöket használni.

Egy bevezetendő BI(stb-stb, bocs de nagyon unom mindig hozzáírni a többit, lécci gondoljátok oda, hogy DW meg ETL! köszi) rendszerrel kapcsolatban az üzleti oldalról megfogalmazódó ultimate elvárás (amivel a legkeményfejűbb IT-s is csak óvatosan mer vitatkozni), hogy több pénzt - hatékonyság növekedést, verseny előnyt, új ügyfeleket, bevételeket, stb - hozzon a konyhára, mint amennyibe kerül. És itt a költségeken értsük a rendszer életciklusa során fölmerülő összes tételt, a licensz díjjaktól kezdve a bevezetés, tréning, üzemeltetés, integráció, használat, stb díjain keresztül a kivezetés - helyettesítés - migráció költségeiig mindent (és hívjuk ezeket a költségeket TCO-nak, azaz total cost of ownership-nek).

Úgy gondolom, hogy a bevételi oldalon megjelenő összegre nagyobb hatással vannak azok a tényezők, amelyek a felhasználó cég működésével, üzleti modelljével, céljaival kapcsolatosak. Tehát inkább az befolyásolja jobban a BI rendszer bevezetésével nyert összeg nagyságát, hogy milyen kultúrájú, képzettségű emberek, mire és hogyan használják az eszközt (ha feltételezzük, hogy a BI rendszer bevezetésének minősége konstans - akár OS, akár nem), és nem az eszköz funkció listájának hossza. Ez persze egy durva egyszerűsítés - de ha föltesszük magunknak a kérdést, hogy vajon a Cognos, a Pentaho vagy a BusinessObjects támogatja-e jobban a egy gyártó vállalat beszerzési láncának költségcsökkentés célú elemzését - valóban nehezen lehet értelmesen megválaszolni (most tekintsünk el a BI eszközökhöz kapható "kulcsrakész" üzleti tartalmaktól).

Viszont ha föltesszük azt a kérdést (és az ügyfelek egy gonosz és kukacoskodó része nem átallja föltenni), hogy melyik rendszer TCO-ja lesz kisebb az elkövetkezendő 3 évre kalkulálva, akkor megfelelő technológiai ismeretekkel fölvértezve, nagy dózisú igazságszérum beadása és kínvallatás után egy konzultáns cég szakemberének sikerülhet egy nagyságrendet (persze mindenféle peremfeltételeket, kitételeket alkalmazva) megállapítania. És itt az OS termékek komoly előnnyel indulhatnak - pl el lehet kezdeni egy projektet licenszek vásárlása nélkül, illetve a legtöbb OS licensz modell havi-éves support díjakra épül, nem egyszeri licensz "vásárlás"-ra. Különösen a forráshiányos kis cégeknél, illetve a magas felhasználó szám miatt hatalmas licensz költséggel fenyegetett óriás cégeknél ez már komoly tényező lehet.

Itt nagyon frappáns lenne egy TCO összehasonlítás-t mutatni, linkeket beszúrni, hogy lám-lám, X ezres mintán Y százalék eltérés van a modellek TCO-ja között, de sajnos nem találtam pont ilyen elemzést. Jellemzően a proprietary szoftver cégek azt hangoztatják (pl a Microsoft, hogy a kezdeti licensz költség csak 7%-a a TCO-nak, így lehet "olcsó" egy ilyen szoftver. Én személy szerint úgy gondolom, nehéz dolga lehet egy 100+ useres bevezetésnél a több 10milliós induló költséghátrányt lefaragni egy hagyományos licenszelésű BI szoftvernek.

Az alacsony induló költség önmagában is szimpatikus ténye mellett az OS modellben megjelennek olyan pozitívumok, mint a projekt alacsony kockázata (hiszen a projekt indítása, eleje olcsó, ki lehet tűzni egy olyan milestone-t amikor már látszanak eredmények, de a befektetett érték még nem olyan nagy, hogy ne lehessen komoly veszteségek nélkül tekerni egy nagyot a kormánykeréken, vagy akár behúzni a fékeket és lelőni a projektet).

Az induló költségek alacsony volta miatt a projekt finanszírozás karakterisztikája viszonylag lineáris - így az éves budget könnyen egyensúlyban tartható - nem kell lemondani az IT igazgató bahamai tanulmányi útját a BI rendszer bevezetésének évében sem.

Tehát - bár egyenlőre nem tudtam megfelelő referenciákkal és tényekkel alátámasztani - itt szubjektív döntés alapján adok egy ippon-t az OS BI-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr311266252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása