31
08/2009
0

Megjelent a Pentaho 3.5

Az idáig is egyik legütősebbnek tartott OS BI szoftver gyártója új verziót jelentetett meg. Az idióta dizájntól eltekintve ez akár jó hír is lehet, és ha beleolvasunk a szokásos what's new doksiba, érdekes dolgokat találunk.

Pl amit eddig csak Javascript reszeléssel lehetett csak megoldani, a dinamikus, egymásba ágyazott promptok már a design stúdióból is elérhetőek.

A leírások alapján egyszerüsítették még a Pentaho riportok beágyazási lehetőségeit más alkalmazásokba, erősebb lett az integráció a Pentaho AdatIntegrációs és a riportoló moduljai között, csináltak a srácok még valami csili-vili chart designer-t a dashboard-okhoz, meg pár hasonló apró úri huncutsággal álltak elő.

Érdekes kezdeményezés, az Escape program, ami riport darabszám alapon kínálja a más, jellemzően fizetős BI eszközök felhasználóinak a migráció lehetőségét. Pl. ha fizetsz a Pentaho-nak X ezer dollárt, akkor migrálják Y db más BI eszközben futó riportodat Pentaho-ra. Mondjuk nem tudom, milyen garanciákat tesznek az ajánlatuk mögé, hogy minden riportot át tudnak-e migrálni, hogy azok jó adatot a kellő formátumban mutatnak-e meg, stb-stb. De az biztos, hogy odadobták a kesztyűt a többi BI gyártó elé, gondolván itt nem lehet bukta, tehát a srácok vagy nagyon jók, vagy nagyon bátrak. (bár pl a BusinessObjects hagyományos full klienses vagy webI technológiák nem szerepelnek a migrálandók között, én az általam behatóan ismertek közül azokat tartanám elég komplexnek, egy jó szaftos pudingos próbához)

Mi mindenesetre vállaljuk, hogy amint tudjuk, kipróbáljuk az új verziót és addig fikázzuk, ameddig vér nem serken majd az ujbegyünkből (miért legyen jobb a Pentaho-nak, mint bárki másnak).

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr431351004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása