17
09/2009
0

Jasper vs Pentaho: final countdown

Az OpenSource BI szoftverek két nagyágyúja a Jasper és a Pentaho mostanában egymás bütykén ácsingózva igyekeznek negédes szirén énekükkel magukhoz édesgetni a botfülű IT managereket. Bizonyosan abban reménykednek, hogy ugyanezek később habzó szájú business usereik vad hordáinak engedvén a már bejáratott, de fékezett habzású ingyenes verziót csillogó kétkazettás professional / enterprise editionre cserélik. A következőkben megosztom a két szoftver szigorúan community edition verzióinak kipróbálása során verítékkel szerzett tapasztalataimat, majd BI-ra éhes néptömegek zengő himnuszától kísérve kimondom az egyik, nem J betűvel kezdődő csomag javára szóló verdiktet, ezzel porba taszajtva az elvérző ellent. Lássuk hát az izgalmakat.

Biztonság, felhasználó és tartalom management

Mindkét termékcsomag a Spring frameworkot, illetve annak Acegi Security modulját használja user authentikációra, authorizációra. Így zökkenőmentesen integrálhatóak LDAP-al, vagy CAS (Central Authentication Service) single sign on megoldással. A Pentaho  kínál egy single sign-on setupscriptet, amely segítségével egyszerűen kivitelezhető az SSO alapú authentikáció konfigurálása, ám ezt az ingyenesen elérhető Community Editionből kihagyták.

User management terén mindkettő role vagy user alapú objektum szintű authorizációt kínál, a Jasper 5 hozzáférési szintet (No Access, Read Only, Delete+Read, Write+Delete+Read, Administer), a Pentaho 7 objektum szintű jogosultság (All Permissions, Create, Update, Execute, Delete, Grant Permissions, Schedule) beállítását támogatja. A Pentahoba foglalt role management eszközt az alapértelmezés szerint 8099-es porton ülő jetty serveren futó admin console-on találjuk. Ugyanitt vehetünk fel új adatforrásokat, illetve hozhatunk létre publikus ütemezéseket.

A Jasperben ezeket a beállításokat elérhetjük adminisztrátorként belépve a jasperserverbe, de az iReport repository explorere segítségével is hozhatunk létre pl. új adatkapcsolatot a serveren.

Architektúra

A Jasper BI csomagja a JasperReports köré építkezik, míg a Pentaho a JFreeReports könyvtárat használta fel megoldása alapkövéül. Mindkét report engine xml alapú reportleíró fileokkal dolgozik.

A Pentaho fontos részét képezi a workflow engine, amely xml alapú xaction leíró fileok segítségével vezérelt processek végrehajtására teszi alkalmassá a rendszert. Többek közt alkalmas kis, lineáris felépítésű taskok végrehajtására, más xaction fileok indítására, javascript alapú adatfeldolgozásra is.

Pentaho architektúrája

Az xaction fileok létrehozását a Design Studio nevű Eclipse alapú fejlesztőeszköz segíti, amely esetenként döcögősen működik, illetve a grafikus felületen történt módosításokat hajlamos nem átvezetni az xml kódba, ezzel hibás működést eredményezve. Elviekben a Pentaho a JFreeReport-ok futtatása mellett megbírkózik a Jasper és a BIRT reportokkal is.

JasperServer architektúrája

Report Design

Mindkét eszközcsomag kínál egy offline, Netbeans alapú reporttervező klienst. A Pentaho Report designere és a Jasper iReport alkalmazása is kínál beépített és egyénileg definiálható report template-eket, és egy egyszerű report varázslót alapreportok gyors létrehozásához. Azonban a Report Designer nem képes crosstab reportok létrehozására, ami 2009-ben egy igen nagy elégtelen. Ugyan komoly xml buherálások árán elvileg van lehetőség Pentahoban dinamikus crosstab reportot készíteni, iReport-ban a mutatvány kivitelezhető a crosstab komponens summary sectionbe való berángatásával, és máris egy előzékeny párbeszédablak siet segítségünkre crosstab gondjaink megoldására. Az iReport javára írható még, hogy támogatja a Java kompatilis Groovy szkriptnyelvet. Mindent egybevetve a Jasper iReport alkalmazása sokkal kiforrottabnak, stabilabbnak és felhasználóbarátabbnak hat, mint a konkurencia hasonló vastag kliense.

Az üzleti felhasználók információéhségének azonnali kielégítését megcélzó ad-hoc reporting funkciót, előre definiált template-ekkel, egész használható drag and drop felülettel a Pentaho CE-vel megkapjuk, míg a Jasper a fancy web 2.0-s ad-hoc reportingját megtartja a professional verzióra becsengető ügyfeleinek.

OLAP

Alapérterlemezésben mindkét esetben a mondrian muzsikál a háttérben, és front-endként is ugyanazt a khmm szépséges JPIVOT felületet látjuk viszont.

Egyebek

Adatelemzési igényeinkhez a Pentahoban megtaláljuk a kiforrott, új-zélandi fejlesztésű Weka adatelemző csomagot, míg Jasper alá a kissé fapados R Statistical Analysis adatbányász programot telepíthetjük manuálisan.

A Jasper az ingyenes verzióban nem ad lehetőséget Dashboard készítésre, míg a Pentahos srácok behúznak még egy pontot a CDF (Community Dashboard Framework) projekttel.

Magyarítás tekintetében nem kényeztetnek el minket egyik oldalról sem, a Pentaho közösségi fórumán szemezhetünk a koreai vagy a galícia nyelvjárással, de BI szerverünk nem fog ékes magyar nyelvű hibaüzenetekkel kápráztatni minket. Jasper oldalról bolhabokányival jobb a helyzet, a Jasperbabylon projekt keretében mintha már lelkes honfitársaink szorgosan fordítgatnák a biteket sorban, hogy egy-egy rosszul ütemezett report ízes szitokszavakkal utasíthassa rendre a megszeppent felhasználót.

And the winner is

Összességében a széleskörűbb dokumentáltságnak és az ad-hoc reportolás meglétének köszönhetően jelenleg a Pentaho CE változata tűnik jobb választásnak, ha eltekintünk a crosstab reportok hiánya felett érzett velőbehasító fájdalmunktól, és a kissé recsegő-ropogó bugos klienseszközöktől.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr361388257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása