27
09/2009
0

Cognos Express vs BO EDGE (a BI.HU cikke alapján)

Olyan szépeket írt rólunk Arató Bence kollégám, a BI.hu oldalon, hogy ezt nem hagyhatjuk viszonzatlanul. Talán még senki nem hívta a csapatom fékevesztett marháskodását "egyedi, szórakoztató stílusban" íródott blog bejegyzéseknek, köszönjük szépen. Cserébe bevallom, hogy nem ritkán merítünk ötletet a BI.HU-n megjelenő cikkekből, szóval Bence, jövünk neked egy sörrel :-)

Ráadásul megjelent a BI.hu-n egy cikk a Cognos KKV-k számára elérhető termékekről, én meg úgy vagyok ezekkel a cikkekkel, mint a kisebbik fiam a színes újságokkal: nem elég ha elolvassa, mindjárt ízekre is kell cincálnia (azokat a részeket amin csajok vannak, meg is nyálazza, de csak a húsosabbakat nyeli le, úgy látszik nem híve a reformkonyhának).

Mert ugye szép, hogy a Cognos-ból van KKV-s verzió, de azt azért vegyük figyelembe, hogy a világpiacon mást jelent a KKV, mint nálunk. Még ezeknek a verzióknak a prospektusait lobogtatva is elég hülyén tudnak pislogni a BI cégek sima hangú sales-ei, ha meghallják, hogy egy magyar ügyfél cégnél pl kell összesen 3 named user, mert a BI rendszerben megjelenő adatokat a fejlesztőn kívül csak a kontroller meg a pénzügyi igazgató akarja interaktívan használni, mindenki más megelégszik az excel-es, vagy pdf-es verzókkal, köszöni szépen, jól alszik Cognos tanfolyam nélkül is.
Az 5 named (és Bence, ez ugye named, nem concurrent?) user-es csomag egyébként elég jól méretezettnek tűnik a magyar piacra, bár a modulonkén 12 500 USD olyan, mint a nagydarab kopasz fickó egy csinos lány mellett, kicsit már ront az összhatáson. Ez ugye 2500 USD/user/modul, ám ha valaki mondjuk tervezni is akar, de lemond a multidimenziós elemzésről (amiről egy átlag magyar KKV-nál többnyire nem is hallottak), akkor máris 5000 dodót kell postázni az üzleti masinások jóléti alapjának. És hiába 3-an használnák csak értelmesen, kell hozzáférést adni Mari néninek, a konyháról meg Karcsi bácsinak, a kertésznek is, hogy kilegyen az 5 named user, ne fizessünk már potyára!

Nézzük az egyik legnagyobb konkurenciát!
A SAP BusinessObjects KKV-s csomagját úgy hívják, hogy EDGE. Lényegében minden termék és funkció van EDGE licensz alatt, ami enterprise-ban is, csak ugye maximálva van az ebben a konstrukcióban megvásárolható licenszek száma. Akinek több kell, legyen rá büszke, fizesse meg az enterprise-ot és döngesse a szőrös mellét az SAP rendezvényeken (majdnem olyan látványos tud lenni, mint a nagy fekete merci emblémát lóbálni diszkréten fütyörészve).
Az SAP-sok még csavartak a dolgon egyet, hiszen a licensz szabály akkor jó, ha Rubik bácsi is zavartan hümmög a szabályrendszer 8. olvasása után. Az EDGE licenszelését befolyásolja az is, hogy valaki rendelkezik-e SAP R3 licenszel (ill akarja-e a BO riportokat R3 adatok riportolására használni) avagy sem. No meg az is, hogy volt-e már korábbi BO licensze, vagy nem. Továbbá a szélirány, a vasárnapi pitymallatkor levágott fekete kakas agyveleje, a gleccserek csúszásának sebessége, meg sok minden más. Ezektől függően lehet (és nem választhatóan, hanem a körülmények által determinálva) vásárolni 5 CAL (konkurens) vagy 10 named user-es csomagokat.
Tegyük föl, hogy a delikvens aki egy reggel arra ébredt, hogy ugyan egy darab lófej sincs az ágyában, de mégis komoly késztetést érez arra, hogy BO-t vezessen be a cégénél, ahol mondjuk fut már egy SAP All-In-One, ezért barátunk jogosult megvásárolni a BO EDGE csomagját, 10 named user-es adagokban kb 11 000 USD összegért.
Ez az összeg csak ránézésre hasonló, mint a Cognosos csomag, de ez ne tévesszen meg bennünket, hiszen nem mind sör ami sárga és habzik, és most nem is kartell gyanús akcióról van szó. A BO ára kis hazánkban HUF -ban denominált és évente 2x (vagy vicces kedvű jegybankelnökök közszereplése esetén gyakrabban) indexált, így az általam USD-ben kalkulált összeg tartalmaz egy legalább +-20% árfolyam bizonytalansági tényezőt.
Másrészt nagyon tök más a benne foglalt technológia is. Az EDGE, ahogy már írtam, MINDENT tartalmaz, amit a nagy Enterprise licenszelésű csomag. Így ennyi pénzért megkapjuk a szerintem máig talán legjobb szemantikus rétegen működő WebIntelligence technológiát, ami alkalmas mind ad-hoc, mind standard riportolásra. Miénk a LiveOffice, ami a BO MS Office integrációs megoldása, szintén szemantikus rétegen keresztül rakhatunk és frissíthetünk adatokat pl excel pivot-ba, vagy közvetlenül prezentációkba, word-be, stb. Megkapjuk a Voyager-t, ami ugyan nem tartalmaz saját multidimenziós motort, de egy elég használható, MDX alapú multidimenziós lekérdező, riportoló eszköz, minden további nélkül rá lehet izzítani pl. a fent említett cég SAP BW kockáira (már ha van nekik). Hozzánk vágják még a Crystal-t, ami egyrészt egy pixel-perfect (pl fix számla formátumba jelenít meg adatokat) riportolásra, rengeteg adatbázis és alkalmazás natív elérésére alkalmas eszköz, de létrehozható saját szemantikus réteg is hozzá, bár ez szerintem elég bonyira sikerült, nem is láttam sok helyen ad-hoc módon használni. Ha ez nem lenne elég, akkor ott van még az Explorer, meg bele gyűrték az általam sokat cikizett, flash-huszár Xcelsius-t (ebből csak 1 fejlesztői licensz van benne az árban, a többiek csak a weben nézhetik az Xcelsiusos dashboard-okat, de nuku módosítás) is. (A lista nem teljes, de mint már oly sokszor, igéretet teszek, hogy a BO portfóliót részletesebben is bemutatom.)
Láthatjuk, tök más ugyan a BO és a Cognos termék képzési stratégiája, de ha elkezdjük összehasonlítani, akkor a BO szerintem elég jól áll. Egyrészt 10 named user-t ad 5-el szemben. Másrészt sokkall több funkcionalítást, technológiát zsúfoltak bele (a saját OLAP motoron kívül szinte egy Cognos Reporter és egy Advisor együtt).
Persze onnan is nézhetjük a dolgot, hogy ki látott már olyan KKV-t, ahol egyszerre használnak WebI-t, Voyager-t (valami OLAP technológiát is feltételezve), meg Crystal-t, esetleg LiveOffice-t… .
És hát a 10 named user is sokszor több mint kéne, nagyon nehéz rávenni a melósokat, hogy a szalag mellett esténként az olajos mancsukkal megfogva az egeret futtassanak le egy napi hatékonysági riportot, és több tényező idősoros összefüggéseit elemezve keressék meg a gyártási folyamat kritikus pontjait.

Üzleti tervező eszközt is kínál a BO egy másik EDGE csomagban, ezt Planning and Consolidation-nak hívják, szintén 10 named useres egységben kapható, ez viszont már 25-30 000 USD-be fáj, tehát jóval drágább mint a Cognos megoldása (a funkcionális - technológiai összehasonlítást a becses olvasó szemének védelmében most kihagynám).

De hogy teljes legyen a kép, remélem föl tudom zaklatni annyira Kővári Attilát és Arató Bencét, vagy Fekete Zolit, hogy a MS és az Oracle hasonló pozícionálású termékeiről írjanak egy kicsit ők is - lássuk, kinek van a legütősebb BI ajánlata manapság a KKV szektor számára?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr131411021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása