14
10/2009
1

Első gondolatok a II. OpenSource BI konferencia után

Sok élménnyel (és a nyakkendőmön kávéfolttal) gazdagabban, de egy érzéssel szegényebben tértem meg szeretett családom kies kebelére tegnap este.
Az első (gyk. a tavalyi) OS BI konferencia egy izgalmas, vadi új dologról szólt, az egész egy felfedező út volt és a résztvevők mind pionírnak vagy akár igazi hősnek érezhették magukat, mint Zoja Koszmogyemjanszkaja. Összejönni és az OS BI -ról beszélgetni izgalmas volt és érezni lehetett az ismeretlen világ pillangó-szárnyai keltette hívogató szellőt kipirult orcánkon (de lehet, hogy nyitva felejtettek egy ablakot).
Aztán egy év alatt a pillangó hímpora lehullott, és a földön átalakult helyes kis bankjegy kupacokká. Idén már alig volt rejtély, kevesebb volt a felfedezés - voltak viszont vér profi cégek, profi előadók, akik elmondták, hogyan lehet az OS BI(&DW&ETL) eszközökkel projekteket csinálni, pénzt keresni - és általában hogyan lehet őket használni. Hát nem kiábrándító???
Persze hogy nem! Igyekszünk majd írni a részletekről is, egyenlőre az általam fontosabbnak tartott mozzanatok (sajnos nem mindenhol tudtam bent lenni):
-Érdekes és szépen összeszedett volt Arató Bence összefoglalója (vagy minek hívják azt, ami ugyan összefoglaló szerű gondolatokkal van tele, de a konferencia elején van).
-A Starschema bejelentette, hogy a Talend magyarországi képviseletén túl a Pentahóval is megállapodott az együttműködésről. Ezeknek a OS gyártóknak már van is pl a Starschema által megvalósított magyar referenciájuk.
-Meggyőző volt az IFUA előadása a Palo felhasználási lehetőségeiről (egy pénzügyi tervezési példát láthattunk excel-es kliensen megvalósítva).
-A Lufthansa Systems fejlesztői a Pentaho ETL-t ötletesen fölhasználva, saját komponens fejlesztésével vittek be adatokat egy Java alkalmazásba (és nem közvetlenül annak adatbázisába, hanem a Java objektumokon keresztül) - egy "sima" ETL eszközzel.
-Megszavazzuk a legcsinosabb előadó címét a Talend-et képviselő hölgynek.
-Érdekes, de legalábbis szines volt az OS térinformatikai fejlesztés bemutatója (annak ellenére, hogy ez a téma engem csak limitáltan érdekelt)

Az előadó cégek között meglepően sok olyan volt, akik komoly hírnévvel és tapasztalatokkal rendelkeznek - nem OS licenszelésű technológiák használatában - de az utóbbi időben elkezdtek foglalkozni, sőt projektet is csináltak OS termékekkel. A nézőtéren is - ha valaki nagyon figyelt - fölfedezhettük a magyar BI szolgáltatók, technológia szállítók csapatának legnevesebb szereplőit is (sőt, némely igazán nagy BI fogyasztó is képviseltette magát), ezek szerint ők is érdemesnek tartják figyelemmel kísérni az OS technológiák fejlődését.

Véget ért hát a hőskor? Az emlékek fölötti bamba mélázás helyett azért én nagyobb részt örvendezem vala. Az OS BI technológiák - a rövidke hőskorra jellemző - kóstolgatása helyett most el lehet kezdeni azon pezsegni: hogyan tovább? Kis tyúklépésekben, óvatosan terjed majd az OS BI, vagy egyre gyorsuló ütemben, olajozottan nekivág a BI piacnak, mint új-influenzás csiga a leejtőnek? Vajon ki - mikor tudja majd prezentálni az első komoly OS BI bevezetést egy fizetős verzióval - mondjuk a magyar top100-as listán szereplő vállalatnál? Inkább az alsó szegmens árérzékeny piacán tud előre törni az OS BI, vagy a nagy cégek IT gárdával jobban támogatott rendszerei közé tudja jobban befúrni magát?
Úgy izgulok, hogy aludni se fogok tudni az éjjel, de ha mégis, akkor csak azért, mert a kisfiam véletlenül nem ébreszt fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr751450926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaga · http://autostat.hu/markatoertenetek 2009.10.16. 11:06:15

Érdekes egy blog, bevallom, nekem kicsit tömény, de legalább valamennyire átlátom az egészet... munka helyett csak jobb ilyesmit csinálni :)
süti beállítások módosítása