29
10/2009
5

Apró hír - EnterpriseDB vs Oracle új maflás

Az EnterpriseDB-s srácok új fricskákat, ugró-pörgő rugásokat és sunyi kis maflásokat küldenek csatába az Oracle adatbázisok ellen.

Gondolom mindenkinek tiszta, hogy az komolyabb Oracle kompatibilitást az EDB Advanced Server-e biztosítja, ahol van PL/SQL futtatási lehetőség és Oracle SQL kiterjesztések meg DataDictionary View-k tömkelege - azzal a nem titkolt céllal, hogy jó sok Oracle felhasználó migráljon át az EDB-re. Az Advanced szerver viszont nem érhető el OpenSource licenc alatt, csupán egy limitált - ingyenes verziója van.

Az EDB Standard szerver a fenti funkciókat nem biztosítja, hanem egy némileg proteinezett PostgreSQL szerver funkcionalitását nyújtja csak - cserébe ez OpenSource licenszelés alatt elérhető. No, erre a verzióra adott ki az EDB egy Oracle Migration Toolkit-et, ami a kódokat jó részét ugyan nem, de egy csomó mindent már át tud migrálni. A migrálható ojjektumok az alábbiak:

  • Schemas
  • Tables
  • Constraints
  • Indexes
  • Views
  • Sequences


Ez ugyan nem igazi adattárházas / BI területet érintő hír, de kihatással lehet a low-end kategóriára: kíváncsi vagyok, mikor veszi föl a kesztyűt az Oracle, pl azzal, hogy az XE-nek kiadja az adatbázis méretben már nem, csupán processzorban korlátozott verzióját. Az IBM ugye már megtette ezt a DB2 Express-C-vel, a Greenplum is kiadott egy ingyenes low-end verziót. Na, Oracle srácok, lesz bunyó?


 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr571483645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pekkerály 2009.10.30. 10:58:41

Ameddig a Rising Sun-ról szabad szemmel jól látható bevétel vesztést nem okoz, addig szerintem nem lesz. Mer' minek? :)

csillagp 2009.10.30. 11:48:31

@pekkerály: A marketinges álmoskönyvek szerint ha jó beetetési stratégiát folytatsz a low-end szegmensben, akkor az onnan kinövő cégek nagyobb eséllyel választják majd a te termékedet később is - mondjuk mert azt ismerik, azt szeretik, abban van befektetett munkájuk, tudásuk, stb...
Ha feltételezzük, hogy sem az IBM, sem a Greenplum, stb-stb gyártók nem pillanatnyi elmezavartól vezérelve döntöttek úgy, hogy több kakaót tömködnek a low-end termékükbe, akkor az Oracle-nél is eljöhet a pillanat, hogy meghozza ezt a döntést. A másik lehetőségük az, hogy isznak egy sört...

pekkerály 2009.10.30. 13:10:59

No igen, bár a Greenplum kényszerhelyzetben van mint newcomer, minden esélyt meg kell ragadnia a saját, innovatív technológiájának bemutatására. Ahogy én látom az Oracle piaci pozíciójánál fogva nincs kényszerhelyzetben, illetve amennyire én tudom ők is szabadon hozzáférhetővé tettek minden szoftver kipróbálásra...bár ezt lehet, hogy rosszul tudom. :)

csillagp 2009.10.30. 13:37:37

@_Hose_: Nos, az ULX döntése, hogy beszáll az EDB forgalmazásba, nem volt véletlen :-)
@pekkerály: jól tudod, az oracle sw-eket lehet ingyenesen kipróbálni... és ebben igazad lehet, ezt is figyelembe véve már valóban nincs égető szükség egy "erősebb" low-end verziót kiadni.
süti beállítások módosítása