02
06/2010
0

Toad for Oracle: Tippek & trükkök szeminárium

Quest Toad for Oracle Szeminárium

Aki ismer engem, az tudja, hogy nyilvánvalóan ömlengeni fogok a Toad for Oracle előnyeiről, miközben páros lábbal fogom tiporni az olyan égetnivaló, semmirekellő szoftvereket, mint a PLSQL Developer. De mielőtt előreszaladnánk, nézzük, milyen újdonságok hangzottak el a mai szemináriumon.

Először is catering: kapszulás, több erősség közül kiválasztható Lavazza kávé, 6-8 féle szendvics (házi padlizsánkrém, bruschetta), 4-5 féle friss pogácsa - vagyis darabjaira hullott a Péter féle konferencia egyenlő szar kávé tézis. A hely maga felejthető volt: tulajdonképpen egy kortárs galléria legnagyobb termében volt a szeminárium megtartva, olyan képek között, amelyeket még legádázabb ellenségeim hálószoba falára se kívánnék. Node térjünk a lényegre.

Először is legnagyobb meglepetésemre a hardkór szélszelés helyett valóban praktikus, technikai tanácsokról szólt a kétszer két órás program. Az első részben főleg a fejlesztők, míg a másodikban a DBA-k munkájára helyezte az előadó a hangsúlyt. De mikről is volt szó?

Először is a Quest Code Tester for Oracle-ről, ami egy JUnit/NUnit szerű unit teszt framework. Csodákat ez sem tud, azonban lehet benne rögzíteni az objektumainkhoz tartozó tesztesteket, illetve összekattinthatjuk az azokhoz szükséges ki- és bemeneteket. Elég ügyes, de ahol még sem az, ott személyre szabhatjuk a generált kódokat. Egy próbát mindenképpen megér. 

Quest Code Tester for Oracle

A második játékos is személyes kedvencem, mivel kvázi az egyetlen normálisan használható kódminőség-ellenőrző eszköz Oraclehez. Ami jó benne, hogy össze lehet lőni a Sonar PLSQL moduljával, így teljesen jól beilleszthető a projekt központi kódminőségellenőrző rendszerébe, a többi forráskód közé. Szóval klassz, na.

Amikről szó volt még: SQL optimizer, Spotlight, Benchmark factory és persze a Toad Xpert edition használatával kapcsolatos tippek, trükkök is folyamatosan előjöttek. Érdekes, hogy nem mindenki ismerte, hogy a program elindítása nélkül is bármilyen folyamat futtatható a Toad saját vezérlőfájljának segítségével. Gyakorlatilag bármilyen feladatot lehet így parancssorból automatizálni, például két SQL szkript közötti különbségeket szinkronizáló DML halmaz kinyerése is megy parancssorból (ez pl. igen hasznos change management-kor). 

Persze nyilván sok minden hiányzik még az eszközből, illetve hiába írták újra a 10-es verziót nulláról .NET-ben, azért megesik hogy elhagyja magát szegény és inkább magábaomlik. Azonban még mindig a Quest Toad for Oracle a legteljesebb és legjobban használható Oracle eszköz, egyelőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr472051007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása