04
06/2010
0

HTML5: Az önkiszolgáló BI jövője

HTML5 TimelineGondolom olvasóink közül mindenki lázasan várja a HTML5 szabvány megjelenését, talán jobban mint a télapót és a jézuskát együttvéve. Azonban csak kevesen tudják, mik azok az újítások, amelyek segítségével még kényelmesébbé és hatékonyabbá válhat a vállalati BI élmény.

A mi szemszögünkből az első és legfontosabb változás, - amely ha bekerül a még nem végleges szabványba - megváltoztatja a lassú és nyögvenyelős interactive view-ing használatát: a böngészőbe épített SQL szerver. Ez már régóta része a Gearsnek és természetesen a Google Chrome-nak, azonban most bekerülni látszik a HTML5 szabványba is webdatabase néven. A specifikáció persze még nem végleges, de ha nem is kifejeztten SQL, de Indexed Database támogatás mindenképpen lesz a HTML5-ben (itt egy szép példa meg itt). Oké, oké, de miért lesz ez nekünk jó, hogy adatbázisokat hozhatunk létre a felhasználók gépén?

Nos, BI szemszögből mindenképpen hasznos lesz, hiszen az ad-hoc elemzések, riportok ezentúl nem csak AJAX-os lekérdezésekkel (a szervert leterhelve) fogják előállítani az adatokat, hanem kihasználhatják a felhasználó böngészőjébe épített SQL szervert is. Egy-egy interaktív filterezést, rendezést, rank-elést egyszerűen és gyorsan tudnak majd a BI applikációk elvégezni kliens oldalon, különösebben nagy ráfordítás nélkül. A megjelenítendő adatokat ezentúl nem HTML táblázatokban, hanem nyers adatként fogják a rendszerek a felhasználók böngészőjéhez eljuttatni, ahol a lokális SQL adatbázis segítségével lehet az utolsó simításokat elvégezni a megjelenítés előtt. Ez egyértelműen nagyobb felhasználói élményt, gyorsabb riportálást fog biztosítani a már most is webes alapú (Cognos, OBIEE, SBOBJ, stb.) környezetekben.

Másik kihasználható eszköz, a Gears, amely bár nem része a szigorúan vett HTML5-nek, mégis számos újításával tudja megszépíteni a BI felhasználók életét. Tipikusan ilyenek lehetnek a Gears desktop widgetjei, valamint az általános, konzisztens, kliens oldali cachelés - amely segítségével akkor is folytatható a munka, ha esetleg megszakad a hálózati kapcsolat.

Persze a HTML5-nek még sok előnye van ezen túl is. Ezeknek a gazdag megjelenítési és feldolgozási lehetőségeknek köszönhetően talán ki tudja űzni a mostanában egyre jobban elterjedő Flashes dashboard megoldásokat. Azon túl, hogy a flash gonosz, és rengeteg eszközön nem fut, többnyire nehezen módosítható, személyreszabható, bővíthető (értsd: tweakelhető), így sem a megrendelők, sem a konzultánsok nem rajonganak érte. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr552056582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása