11
06/2010
0

A Pentaho On-demand ajánlatának margójára

Mint azt már dalos torkú blogoló kollégám a BI.hu-n oly bölcsen bitbe véste, nemrégiben előugrott a bokorból a Pentaho fedőnevű egyén, széjjeltárta ledér öltözékét és megvillantotta nekünk bájait, majd közölte: Mindez a BI platform a tied lehet szépfiú, akár eseti jelleggel, csak XXX dollár az ára. Hm, köszönjük az ajánlatot, megfontoljuk, és majd értesítjük…
Első kanyarban pontosítsunk az áron: a BI.hu-n megjelent 2000USD/hó ár valamilyen bennfentes forrásból származhat (el tudom képzelni, hogy mondjuk 1-2 éves szerződés esetén le tud menni ennyire), de pillanatnyilag a lista ár 90 napos szerződéssel 3400USD/hó.
Ehhez jön még hozzá mindenféle opció, ha minél inkább outsource-olni akarjuk a BI rendszer üzemeltetését, a security beállításoktól az oprendszer patch-eléséig, az adatbázis tuningolásától a repository cleanup-ig, akkor még simán le kell gombolnunk a fent említett bájakért 1-2000 dolcsit.

Kocsmapult és tárgyaló asztal mellett egyaránt érvényes axióma, hogy hölgyekkel mindig legyünk nagyvonalúak: legyen ez mondjuk összesen 5000USD/hó. Ez azt jelenti, ha nem kötünk hosszú távú szerződést, akkor év végére 60 000 dodónk bánja a léhaságunkat. Kicsit soknak tűnik (főleg annak a fényében, hogy ennyiért kb ki lehet hozni egy proprietary BI rendszer belépő verziót, saját hardveren, saját emberekkel üzemeltetve egy évig… és a második évtől a licenszek miatt már némi árelőnyünk is lenne. Nem is beszélve a saját magunk által üzemeltetett ingyenes, vagy OpenSource BI megoldásokról, amik még olcsóbbak tudnak lenni). De mit is kapunk ennyiért a Pentaho-tól?


Kapunk egy virtuális linux szerverekből álló, két elemű halmazt (mindkettő 1 db 2 magos procival „szerelt”). A halmaz egyik eleme az application szerver, ebbe kevesebb memória és tárterület jut (2Gb és 40Gb), a másik elem egy MySQL adatbázis szerver (4Gb és 100Gb), mindkettő 64 bites RedHat linuxal van csomagolva. Dedikálnak nekünk 1 mega sávszélességet (ez azért elbírna még egy kis extra szilikont), hogy adattal töltsük ill lekérdezhessük a szervereinket. És persze megkapjuk a Pentaho Enterprise Edition-t, korlátlan számosságú felhasználóval, meg egy fél rúd szalámit, egy Edda kazettát és egy kétdekás vegyigyümit, grátisz.
A fizetős opciókkal pedig hozzájutunk többek között az alábbi szolgáltatásokhoz:

  • szerver karbantartás (logok elemzése, accountok kezelése, Anti-vírus szolgáltatások)
  • Oprendszer patchelés
  • Adatbázis (MySQL) pátyolgatása, patch-elése
  • Tomcat pátyolgatása, patch-elése
  • Performancia ellenőrzések
  • Repository karbantartása
  • Repository backup
  • VPN a saját és a Pentaho hálózat között

De mire elég ez a szolgáltatás? A fenti árért boldog mosolyra tudjuk-e hangolni a BI-ért rimánkodó felhasználók hordáit, vagy bele kell még lapátolnunk Pentaho-ék, vagy más szolgáltató zsákocskájába pár kupac zöldhasút? A válasz természetesen "B", hiszen ezért az árért csak az infrastruktúrát kaptuk meg, még mindig nem ért senki tőlünk a Pentaho-hoz, vagy ha ért, akkor sem a riportok fejlesztésével tölti a drága idejét. És bár a Pentaho 72 órás Agile BI Challenge pilot-nak talán megteszi, a megfelelő performancia érdekében nem ússzuk meg, hogy kiképezzük, vagy megfizessük a szükséges erőforrásokat, elemezzük a BI-hoz kapcsolódó igényeinket, megtervezzük az adattárházas / BI megoldásunkat, és mindezt úgy, hogy figyelembe vesszük a sávszélesség és az egyéb HW/SW erőforrások szűkösségét.
És ilyenkor az adat még a saját kis tranzakciós rendszereinkben csücsül, nem töltöttük be a Pentaho alatti MySQL adatbázisba (ami a talán nem a legjobb DBMS választás egy adattárház jellegű felhasználáshoz). Nem alakítottuk ki a csillagsémáinkat, nincsenek Mondrian kockáink, illetve sémáink. Nincsenek riportjaink, dashboardjaink, analysis view-ink, a felhasználóink bambán merednek a képernyőre, lájkolják Túrórudit a Facebookon, vagy pasziánszoznak, de biztos, hogy nem végeznek hasznos munkát.


És bár a Pentaho eszközeinek egy jelentős része képes volt belopni magát a szívembe (pl nem tudom utálni a JPivot-ot a csúnyaságáért, mert a röptében szerkeszthető MDX kóddal sok mindenre képes, amire a csicsás és hülyebiztos OLAP kliensek nem), összességében a Pentaho-t nem nevezném a komoly versenyzők között élharcos felhasználóbarát megoldásnak. És ha nem felhasználóbarát, akkor persze nincs önkiszolgálás sem, ha nincs önkiszolgálás, akkor kell az IT erőforrások bevonása minden kis módosításhoz, a BI költségek az egekig nőnek, a konzultáns cégek gazdagodnak, kétes minőségű BI szakemberek cserélnek gazdát reggelente a moszkvatéri emberpiacon… hát kinek kell ez?


És még egy kisebb limitáció: az On-demand Pentaho-ban igért felhasználó szám ugyan elvileg korlátlan, de ha nem akarunk 120 decibeles telefonhívásokat kapni hóvégi záráskor habzó szájú felhasználóinktól, jobban járunk ha limitáljuk legalább a konkurens felhasználói session-ok számát. A 2 magos alkalmazás szerverünk nem nagyon fog elvinni mondjuk 10 (max 20) konkurensnél többet csúnya belassulások, esetleg szerver elhalálozás nélkül, ez tapasztalataim szerint akár már 100 named user környékén simán összejön hózárás napján reggel 8 és 10 között. A hardver - persze további pénzecskéért - tovább bővíthető.
Összességében azt kell hogy mondjam, kedves Pentaho, az Ön bájai, bár nem csúnyák, de ennyi pénzért láttam már jobbat is. Az Ön fő konkurenciái:

  1. Más On-demand szolgáltatók, pl a nagyok közül a BusinessObjects On-demand. A benne lévő Explorer felhasználó-barátabb (értsd: egyszerűbb és hülye biztosabb), az Xcelsius-os dashboardok meg kategóriákkal jobban néznek ki és többet tudnak, mint a Pentaho-é. A BO-nak meglepő módon van ingyenes verziója is – persze az adatmennyiségben és funkciókban erősen limitált. Van még pár kevésbé ismert versenyző is, pl a Zoho BI, meg a LiteBI, megy ilyenek, árakért és pontos leírásokért tessék Google-izni (ja, és még ott van a Google Spreadsheetre is ráhúzható Panorama BI is).
  2. Saját (on-premises) üzemeltetésű adattárház és BI eszközök. Akár egy belépő szintű proprietary BI alkalmazást is ki tudunk hozni ennyi pénzből (persze akkor a felhasználó szám nem csak a performancia miatt konvergál az erősen alacsony számok szűk halmazához). De ha ingyenes, vagy OpenSource (Pl a Pentaho Community Edition) megoldásokkal kiküszöböljük a licensz költségeket, és akár saját, akár bérelt – de célszerűen dedikált emberi erőforrásokkal megoldjuk az üzemeltetést és a felhasználó támogatást / fejlesztést, akkor kimondottan versenyképes árú és tudású rendszert lapátolhatunk össze. Cserébe nem túl flexibilis a rendszerünk (pl véséssel, betonozással lehet csak kapacitást bővíteni – szűkíteni, hacsak nem valami private cloud alapú platformot használunk).
  3. Public Cloud platformon futtatott, ámde saját menedzselésű (DWH és) BI. Ez ellen nehezen tudok érveket fölhozni, hacsak nem a Security Officer-ek ágybavizelésig paranoid félelme az Internet sötét bugyraiban rejtőzködő GONOSZTÓL, aki már rég szíjjel hekkelte a Goggle, Amazon, Microsoft, RightScale rendszereit és csak arra vár, hogy gonosz vihogás kiséretében ellophassa ártatlan kis cégek értékes üzleti információit – amint feltöltik azokat a felhőbe. Az üzemeltetést, fejlesztést, konzultációt itt is simán otsource-olhatjuk, és a BI rendszerünk várhatóan olcsóbban és flexibilisebben üzemeltethető, mint a Pentaho On-demand.


Javaslataim Pentaho-nak: gondold át a piaci politikádat, kislány, szerintem az On-Demand szolgáltatásod erősen túl van árazva. Ezzel az árral olyan ligában kell versenyezni, ahol a gyengébb önkiszolgáló képességek és az alacsony PV (parasztvakítás) faktor miatt csak harmatos eredményekre számíthatsz. Ennyi pénzért már nem elég, ha meg lehet csinálni egy riportot: a riportot könnyen, kevés IT erőforrással kell tudni megcsinálni, ráadásul a végeredménynek csinikének is kell lennie. A Pentaho Community Edition ingyér bevezetve – okosan alkalmazva, jó támogatással - nagyon jó választás lehet egy cégnél, az On-Demand ezzel az árazással - erősen megfontolandó.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr132074799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása