12
08/2010
0

Hogy csinálja ezt a Salesforce?

Egyre másra jelennek meg a cikkek, milyen magas hemoglobin tartalmú vért pipilnek a manapság menő webes szolgáltatások üzemeltetői (Facebook, Amazon, Google, stb), hogy a rengeteg felhasználójuk még rengetegebb interakcióját és a vonatkozó üzleti eseményeket kontrol alatt tartsák, általában egy alacsony késleltetésű adattárházba összegyűjtsék és aztán a saját, vagy esetleg az ügyfeleik igényeit is kielégítő elemzéseket, riportokat, dashboardokat készítsenek.

De hogyan csinálja ezt a több millió felhasználóval rendelkező, világelső, híres-neves, fényes tekintetű, ésatöbbiésatöbbi…  webes CRM és sok egyéb szolgáltatást nyújtó Salesforce?

Megtudhatjuk ebből az előadás anyagból, amit a SF - CRM Analytics Architect dicső címet viselő embere, Donovan Schneider jegyez.

Aki lusta elolvasni – érdekes tények:

  • A SF nem használ adattárházat, az ACID elvek szerint működő tranzakciós adatbázisukon elemeznek, riportolnak, így valóban real-time riportjaik vannak.
  • Az adatbázisaik, szemben a manapság divatos NoSQL-es, és / vagy MPP csodákkal – Oracle alapúak. Azért csak „alapúak”, mert az Ora indexelési és optimalizálási megoldásait azért lecserélték valami saját okosságra, ami a SF céloknak jobban megfelel – (gyorsabb, kisebb, kevesebb erőforrás felhasználásával is messzebbre pisil, stb).
  • Adatmennyiségek: 15 Ora adatbázisban kb 150 TB production adatot kezelnek (frissitenek, tesznek lekérdezhetővé, elemeznek – mindezt egyszerre!) kb 100 szerver gép segítségével. 
  • További mennyiség adatok: 72 000 cég, napi 2,5 millió riport futtatás, 700 000 dashboard megjelenítés, 200 millió API hívásssal 240 millió rekord adat feldolgozása / elemzése.

A SF platformján  van már mindenféle alkalmazás, pl itt az otthona az Informatica Cloud verziójának is, meg van itt sok riport / dashboard / egyedi elemző alkalmazás / kínai fröccsöntött tüzes istennyila, meg minden más.

Aki még nálam is bátrabb (pedig én jegy nélkül is a szemébe röhögök még a BKV ellenőröknek is, feltéve, ha összesen nem nehezebbek 45 kilónál) – az kipróbálhatja a SF platformját és fejleszthet rá saját alkalmazást kénye-kedvére. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr542216342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása