16
01/2012
1

Az Xcelsius tündöklése és bukása

Akik ismernek engem tudhatják, hogy sosem voltam nagy rajongója a Business Objects Xcelsiusnak (most már asszem SAP Dashboard néven fut…). Elismerem, van helye a csilivili, pörgő-forgó chartoknak és a az egy dashboardra megfelelő kontextusban többféle információt egymás mellé pakolni képes eszközöknek. Jobban esik a szemnek a szép, nem görbül meg a top menedzsment nyaka az adatbúvárkodásban, örül a BI konzultáns, mert egy kis pluszpénzért még egy réteget rá lehet fejleszteni a BO riportokra.
Az Xcelsius mégsem lett a kedvencem. Kipróbálva néhány más eszközt, pl a Qlikview-t, Tableau-t, vagy a Microstrategy dashboardokat, szerintem nem az Xcelsius a dashboard építő eszközök Ferrárija. Jobb mint egy Trabant, vannak jó tulajdonságai mint egy tuning Ladának (pl random megjelenő vicces hibák), de ha az autóknál maradunk, a szintje max. egy Skoda, esetleg egy gyengébben felszerelt Ford. Ha a BO Enterprise-ban licenszeljük, akkor az ára ugyan már Ferrári lesz, meg kapunk plusz adatkapcsolati és disztribúciós fícsöröket, de így ez még nem több egy optikai tuning + sport kipuffogó kombónál, jó drágán…
Ennek ellenére erősen elterjedt, sokan használják, főleg a BO-s világban standard dashboard eszköz. Eddig a tündöklés.

Most a színen megjelenik a cselszövő, és a nézők már tudják, a hős bukni fog, a hősnek buknia kell!!! Ez a cselszövő nem más, mint Te, kedves olvasó. Illetve Te, egy iPad-al, vagy más mobil eszközzel a kezedben. Mert azt már a denaturált heroinon élő, technokollal kevert csiganyálba mártott termék fejlesztő menedzserek is réges-régen felismerték, hogy manapság csak a mobil BI területén számíthatunk jelentősebb piacbővülésre a licensz eladásban. És amelyik BI eszköz nem mobil (vagy legalább nem fut egy mobil eszköz böngészőjében élvezhető módon) az megérett arra, hogy felültessük a nagy végtelenbe tartó vonatra egy csak oda szóló jeggyel a kezében.
Mint tudjuk, az Xcelsius Flash outputot generál – és Steve egyik jótéteménye az volt, hogy keresztbe tett a Flash terjedésének a mobil eszközökön. Vannak ugyan konverziós lehetőségek, amikkel valahogy rázsírozhatjuk az Xcelsius dashboardokat egy iPad-ra, de ez megint csak a tuning Lada klasszikus kompromisszuma.
Ha elolvassuk a BO technológiák szűz dashbordok vérével felkent papjának, Dallas Marks-nak a blogbejegyzését (és ő még ráadásul szereti is az Xcelsius-t), átérezhetjük a Xcelsius felhasználók fájdalmát, amiért a kis gnóm kedvencüket véglegesen tajgetosz pozitívnak diagnosztizálta a doktorbácsi, és talán kicsit megérthetjük, merre fordul a SAP BI technológiák kormányrúdja.
Xcelsius meg R.I.P.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr723557003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Hose_ 2012.01.17. 14:55:42

Örülök, hogy az ismételt nagy hallgatás után újabb folyamatosság kezd kialakulni a postok időbeli eloszlásában.

A téma a érdekes, a nyelvezet 1st class. Ilyet még sokat!
süti beállítások módosítása