12
10/2010
0

Apró hírek Talend országból

Itt az idő, hogy őszi virágokhoz hasonlatos módon csinos kis csokorba kössük a történéseket egyik kis kedvencünk, az OpenSource piacvezető ETL / Adatintegráció szállító cég, a Talend háza tájáról. 

A szokásos marketing rizsán - amivel minden magára valamit is adó gyártó elárasztja a világsajtót - a csörgőkígyó által űzött kanmajom fürgeségével túllendülve az alábbiak keltették fel még a Városligeti Belga Sörfesztivál alatt sem lanyhuló érdeklődésemet:

Kikerült a Talend termék listájára egy Life Cycle Platform nevű, a nagyobb projekteket, tesztelést, repository karbantartást segítő utility halmaz. Ez a kosárra való kiegészítő az alábbi extra funkciókat tartalmazza (persze csak a fizetős Talend verziókhoz):

Teszteléshez

  • Unit tesztek
  • Stressz tesztek
  • Funkcionális tesztek támogatása egy webes frontenen keresztül elérhető framework segítségével.

Repository kezeléshez

  • Több repository-s környezetek kezelése közös webes felületről
  • Repository-k közti meta adat mozgatás, migráció
  • Jogok és hozzáférések központi menedzselése
  • A migrációs folyamatok nyomon követése és ellenőrzése

Audit

  • Jobok és projektek komplexitásának, fölhasznált komponenseinek ellenőrzése, analízise
  • Job hibák kezelése 
  • Verziók kezelése
  • Dokumentáció kezelés, generálás
  • Általában az adatintegrációs folyamatok szabványoknak, logikának, igényeknek való megfelelőségének ellenőrzése

További bulvár kategóriába tartozó hírecske, hogy a Talend részt vett a német Informatica felhasználók őszi konferenciáján, mint tiszteletbeli vendég. Az a tippem, hogy a meghívást NEM az Informatica német kereskedelmi szervezete kezdeményezte: a Talend alacsony ára, a nyílt kódkészlete és a jobok nyílt XML definíciója miatt jó terepe lehet a magas licensz árak miatt elégedetlen ügyfelek platformváltó törekvéseinek (mint ez a DataStage esetében már jelentős részben automatizálva történik). Ha pedig a DING saját hatáskörben, az anyacéggel szembe menve ilyet tudott csinálni, az két dolgot jelent:

  1. jól működik a demokrácia Német barátainknál. Irigylem őket, ilyet a Magyar viszonyok között el sem tudok képzelni. Szerintem az a Usergroup tag, aki kishazánkban a konkurenciát benyomná egy szakmai konferenciára, záros határidőn belül találna egy, vagy több lófejet az ágyában (ez nagyon rossz érzés, mióta a fiam kedvenc játéka egy partvisnyélre erősített lófej imitáció, amivel gyakran együtt is szokott aludni, szinte minden éjjel megtapasztalom).
  2. Az OS technológiák hamarosan átrendezhetik az adatintegrációs piacot, és a felhasználók nyomásának engedve akár már napjainkban is árversenyre kényszerítik a szerintem iszonyatosan túlárazott –jelenleg regnáló - gyártókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr922365257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása