22
10/2012
0

De hová tünt a Sybase IQ?

Hogy tovább ostorozzam a SAP-t (hisz mindaddig jópofa rekreációs tevékenység egy X milliárd dolláros forgalmú céget sárral dobálni, mindaddig míg annak legalább pár százaléka nincs a birtokunkban) kesergek egy kicsit az elfeledett, sarokba állított, kispadra ültetett, B oldalra száműzött, már csak este 10 után vetített Sybase IQ-ról.

Tapasztalhattuk, hogy a HANA körüli felhajtás közben szép csöndben eltűnt az IQ a SAP-os marketing anyagokból, mint kapatos vendég zsebórája a kuplerájban. A SAP oldalán alig-alig találkozhattunk vele, egy-két forrásban bukkant fel, például a 15.4-es verzió megjelenése és újdonságai kapcsán. Érdemes még megjegyezni, hogy elég szűkmarkúan, de egy ingyenes, Express edition-t a Sybase / SAP is kiköhögött, bár ez max 5GB adatot kezelhet és production célra nem használható (szóval a játékon és a POC projekteken kívül annyit ér amennyibe kerül).

Olvashattuk az OVUM blogjának egyik bejegyzésében, hogy filozofál egyik kollégám, vajh mire is jó, hol a helye az IQ-nak az SAP termékportfólióban. Pl lehetne a HANA staging / elő adatbázis. Hát izé, ezt azért szem-düllesztően vaskos oktalanságnak gondolom. Mert ugye lehet porschéval húzni a tehénszarral megpakolt utánfutót, a motorja is elég erős hozzá, a széles kerekek megfelelően adják át a nyomatékot az útra, a kipörgégátló miatt nem csúszik meg ha az előző körben elpotyogott k@kira ráhajtunk... azért csak hátba verne egy lezsírozott gereblyével bármelyik paraszt gazda, ha Porschét javasolnék neki a zetor trakesz helyett erre a célra.
Pedig az új (15.4-es) IQ - bár a mai trenddel szembemenve egy shared-everything architektúrában megvalósított - oszlop alapú MPP adatbázis, Hadoop integrációval, R interfésszel és InDatabase analítikus függvények és library-k seregével, egyes források szerint 1500, mások szerint 4500 éles installal, tehát széles felhasználói bázissal - akkor biztosak lehetünk benne, hogy nincs jobb felhasználási területe mint HANA szobalányaként összeszedetni a szennyes edényt, koszos zoknit?
Talán mostanra lecsengett a “HANA-t mindenkinek akinek van elég pénze rá” SAP kampány első köre, így a HANA marketing-úthenger egyik üzemszünetét kihasználva a Sybase IQ fejlesztői előjöttek a kisebb büdzsével rendelkező cégek számára marketingelt SAP BusinessObjects + IQ kombóval. A termék marketingben érzünk némi ellentmondást: “Tap into big data – with SAP BusinessObjects BI, Edge analytics edition for medium-size business” azaz a közepes méretű cégek nagy adatainak kezelésére szolgáló eszközről van szó. Aha. Nekem azért pár kupica rozsdaoldós csavarlazító után is nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért ne lehetne NAGY cégek NAGY  adatait kezelni vele.
De ne kukacoskodjunk, kérem! Van tehát egy a hagyományosan olcsóbb SAP BO termékvonalban (EDGE) megjelent újdonság, ami tartalmazza az adat integrációtól az adatbázison át a BI eszközökig a teljes vertikumot - ennek csak örülni lehet. A nagy kérdés persze, mint mindig, hogyan árazódnak majd ezek az EDGE családban együtt, illetve hogy hol lesz a maximálisan megvásárolható licenszek határa kijelölve, hány user / TB / szerver / CPU fölött lesz kénytelen az egyszeri user kifizetni az enterprise licenszelés általában vaskosabb margin-ját.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr634862414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása