20
07/2009
0

Crystalreports.com első tapasztalatok

A Crystal Reports 2008-hoz kapcsolt szolgáltatások közül ez előző posztban már említettük a crystalreports.com szolgáltatást. Amit az oldal ígér, az nem túl sok: nem csak helyi InfoView portálunkra tudjuk publikálni meglévő riportjainkat, hanem egy saját, SAP BusinessObjects által üzemeltetett Internetes portálra is. Természetesen nem csak Crystal, hanem Xcelsius, PDF és más formátumokat is lehet publikálni, csak úgy, mintha ezt saját portálunkra tennénk. A különbség, hogy ez néhány megabájtig ingyenes, ami sok kisebb cégnek jó alternatívát jelenthet a költséges helyi BI portál licenszelésével és üzemeltetésével szemben.

Megnéztük, kipróbáltuk.

Először is a regisztráció fájdalommentes és gyors, sem hitelkártya, sem levelező listára való feliratkozás nem kötelező. Az ingyenes plan 10 riportot és 50 megabyte tárhelyet ígér, a valóban izgalmas Live Data Connectivity nélkül. Ezentúl van lehetőség a riportok üzemezésére (saját gépünkről), Xcelsius dashboardok publikálására és felhasználó kezelésre.

Két alkalmazást lehet ingyenesen letölteni, az egyik a Crystal Reports 2008 Viewer (azon kollegáinknak, akiknek nem akarunk Crystal licenszet fizetni, de szeretnék a desktopon is nézegetni és publikálni a riportokat), valamint a Desktop Publisher, ami a riportok üzemezésére szolgál.

 

A Viewer nem okoz sok meglepetést, a CrystalReports.com integrálva van a menürendszerbe. Egyből kapva kapok is az alkalmon, hogy publikáljam a riportomat az SAP portáljára, de a következő hiba miatt nem sikerül:

Nem túl beszédes, igaz? Manapság a legtöbb BI programmal egyébként ez a baj, nem igazán lehet kitalálni masszív debugolás nélkül, hogy mi fáj az alkalmazásnak igazából. Sebaj, megpróbálom a Desktop Publisher-rel, elvégre az lett kitalálva erre úgy Isten igazából. A program elég intuitív, elsőre beletalálok a helyes paraméterezésbe, és a riport végül a helyére kerül.

A webes felületen a riport megtekintése a szokásos, InfoView-hoz hasonló formátumú. Ez különösebb meglepetést nem jelent, várható volt, hogy a már lefejlesztett AJAX alapú riportnéző panelt fogják újra felhasználni a crystalreports.com portálon is.

A felhasználó kezeléstől sem vagyok teljesen elájulva, két fajta jogosultság van, a View és No Access, ami lássuk be, nem hagy teret a szofisztikált jogosultságkezelésre. Audit és más security lehetőség sincs a programban.

 

 

Összességébe véve a kezdeményezés jó, hiszen miért ne lehetne Internetre publikálni riportjainkat, de a funkcionalitást figyelembe véve – ha más nem, de a Standard edition – mindenképpen túl van hype-olva szerény képességeihez képest.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr201256826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása