21
07/2009
0

Business Objects Explorer alias Polestar

A BusinessObjects Explorer (az SAP BusinessObjects egyik legfrissebb terméke) azt ígéri nekünk, hogy előre indexelt, kereshető formában, szép és könnyen elemezhető formátumban tárja elénk az üzleti adatainkat.

Ebben sok igazság van, például tényleg szép és flash-es. Meg tényleg indexeli az adatokat, így a keresések gyorsak (bár pl nekem számokra nem sikerült keresnem, csak szövegre).

Az elemzéseknél azonban még van egy pár hiányosság:

  • Általában nagyon kevés a beállítási lehetőség a riport felületen. Pár chart típusból lehet választani, illetve a BO Explorer megpróbálja kitalálni, neked milyen chart-ra, sorrendre, megjelenítésre van szükséged.
  • Nincs kalkulációs, módosítási lehetőség a riport felületeken. Nem lehet akár csak egy átlag számítást vagy egy 2-vel osztást elvégezni. Ez csak úgy megy, ha a BO Explorer-es riportokat vagy WebI-be, vagy excel-be, stb konvertáljuk. Ígéret van arra, hogy a következő verzióban már a BO Explorer is tud kalkulációkat végezni, a riport felhasználó tud a riporthoz új mezőket hozzáadni.

Általában elmondható, hogy mind az Xcelsius-al, mind az Explorer-el a BO egy olyan irányba mozdul, ahol a már meglévő BO infrastruktúrára szűk fókuszú, kevés funkciót tartalmazó de a végletekig egyszerűen használható rétegek épülnek rá.
Így magának az adat tartalomnak az előállítása visszaminősül "előkészítő" jellegű munkává (és rajta ragad az IT vagy Business Analyst rétegen), az interaktív riportoló felület pedig bekerül a management meetingek cici villantós, mandzsetta gombos, parfüm szagú világába.

Ajánljuk minden menedzsernek, aki nem akarja megtanulni a BI eszközök kezelését, van azonban budget-ja nem csak a licenszre, hanem az előkészítő feladatok végzésére is, és nagyon szeretné látványos, kattingatós riportoló felületen prezentálni a sales margin növekedését a top5 customer-nél, 2009Q1-Q3.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr331259424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása