29
07/2009
2

Az IBM felvásolta az SPSS-t

Ismét egy nagy hal kapott be egy másik nagy, - de azért nem akkora - halat. Az IBM a Cognos felvásárlása után most az adatelemző- és statisztikai szoftver, valamint prediktív elemzési eszközök feketeöves fejlesztőcégét, az SPSS -t vásárolta fel potom 1.2 milliárd dollárért.

Azon túl, hogy az SPSS Clementine (amit mostanság PASW Modellernek hívnak) az egyik legjobban használható adatbányász-elemző megoldás a piacon (kimondottan erős piaci részesedéssel), azért érdemes elgondolkozni azon a trenden, hogy az ilyen típusú felvásárlások miatt az óriásvállalatok BI portfóliója mennyire tud heterogén maradni. Remek, hogy az IBM-nek ott a DB2, DataStage (mondjuk ezt akár el is felejthetné), Cognos és még megannyi remek összetákolt csodaszoftver, de hogy ezek mikor fognak úgy isten igazából egységet alkotni az SPSS-szel, azt nem tudja senki. Megjegyzendő, hogy az IBM tudja talán az akvizíciós tranzakciókban szerzett új termékeket legigényesebben összeintegrálni, ellenben a két híresen heterogén gyártóval, az Oracle-lel és SAP-vel szemben.

Az SPSS és IBM nász egyik érdekes - és egyébként teljesen mellékes - kérdése lehet, hogy mi lesz a BusinessObjects Predictive Workbench adatbányász eszközével, ami - írd és mond - egy átcsomagolt SPSS Clementine. A BusinessObjects termékcsalád, ami az IBM BI egyik fő konkurenciája vajon használhatja ugyanazt a technológiát?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr821275376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillagp 2009.07.29. 15:16:36

Annyi kiegészítést fűznék hozzá, hogy az IBM-es srácok szerintem elég nagyot gurítottak a Datastage InfoSphere-be csomagolásával, láttam a demójukat és legalább koncepció szinten tényleg szép - kerek, minden szükséges funkciót tartalmazó integrált adattárházas, adatintegrációs megoldást hoztak össze. Ennek alapján el tudom képzelni, hogy az SPSS integrációja is menni fog nekik (bár az InfoSphere-es csomag már így is túl nagy lett szerintem, és így várhatóan költséges lesz a magyar piacon - ez az SPSS hozzáadásával sem lesz olcsóbb várhatóan).
A konkurens cégek egymás technológiáját használásra van már példa: pl a Siebel megvásárlásával az Oracle megnyerte a Siebel Analytics töltéséhez előírt Informatica használati jogát (meg gondolom fizet is érte ahogy illik). Arról már hallottam híreket, hogy kiváltják az Informatica-t az Oracle rendelkezésére álló számos ETL eszköz egyikével, de addig is a Informatica standard verziója jó Oracle-s szokás szerint letölthető az Oracle honlapjáról.

tnsnames.ora 2009.10.12. 13:05:03

Hoppá!

A Business Objects-et nem az SAP vettem meg? ;)
Mi ez az átcsomagolt Clementine, lehet erről bővebbet tudni?
Gugli? :o)
süti beállítások módosítása