22
09/2009
0

OWB 11g R2 szimpatikus újdonság(ok)

A 11g R2 mindenféle újdonságok, hírek csak úgy röpködnek mostanában az Oracle háza táján, mint vakond szőr a rotációs kapa nyomán. Kicsit az az érzésem, hogy egy-egy ilyen release ugrás már annyi újdonságot tartalmaz, hogy az ügyfél cégeknek erősen meg kell gondolni, milyen kockázatokat (kompatibilitás, új bugok kockázata, tesztelési költségek, stb) jelenthet a release váltás. Persze ha olyan feature-k jönnek ki az új verzióban, hogy minden rendes informatikusnak gyors alsónadrág cserére van szüksége, a CIO meg várhatóan könnyektől átitatott köszönő levelek garmadáját és zsíros csekkeket küld az Oracle fejlesztő / DBA csapat minden tagjának az upgrade után - akkor nincs tovább min gondolkodni, be kell vezetni az újdonságokat.

De félre az egyébként elég gyengére sikeredett tréfával, az OWB újdonságok tömegéből kiemelnék egyet. Az Oracle srácok már rég emlegették, hogy az OWB-s és az ODI-s ETL vonal közelíteni fog egymáshoz és a nem is olyan távoli jövőben eggyé válnak, mint a kisfröccsben a bor és a szóda, valami új, remélhetőleg jobb entitást képezve.
Ennek az ígéretnek a beteljesülését vélhetjük fölfedezni az OWB blog bejegyzésben. A már megszokott, SQL és PL/SQL (a fizetős verzióban még ABAP is) generáló képességek mellé megérkezik egy új, kiterjeszthető, testre szabható generátor - template modell, amivel mindenféle egyéb, nem Oracle kódok - grafikus felületről vezérelve, jól definiált meta adat rétegen alapuló módon - generálhatóak le. Ezt a modul-t az ODI-ból kapja az OWB, de az elmondások szerint olyannyira sikerült integrálni az OWB-be, hogy akár egy mapping-on belül használható a kétfajta generálási mód.
Ha jobban belegondolunk, ez azért sokat dob az OWB képességein. Az OWB alap verziójának ingyenessé tétele óta (asszem a 10-estől kezdve) az adatbázison belüli adat mozgások, transzformációk eszközének kiválasztása elég triviális dolog - az OWB mindent tud ami kell, natív SQL-t és PL/SQL-t generál, tehát elég gyors és skálázható. File-okon kívül más külső adatok eléréséért, fejlettebb meta-adat kezelésért, pár extra funkcióért kell csak fizetni (de a pontos részleteket tessék megkérdezni a kirendelt Oracle sales-től, nehogy a bűnbe vigyek valakit). De a külső adatok - nem Oracle rendszerek elérése sosem volt igazán sikeres része az OWB-nek, ezekre jellemzően a 3rd party cuccokat, Informatica, DataStage, BO DI, újabban meg az open source Talend-t használták.
Most meg tessék, az OWB-t is rá lehet venni, hogy mindenféle más rendszerekhez kapcsolódjon (DB2, MS SQL, Legacy, akármi…), azok natív kódjait legenerálja, futtassa, stb.

A nagy kérdés persze az, hogy mennyibe fáj ez a cégek IT budget-ét kivont pallosú kerubként őrző, pénztáros lelkű menedzsereknek? Része lesz-e ez az ingyenes verziónak, vagy hozzá kell-e járulni Mr. Larry Ellison új yacht-jához? Valljuk be, a 6. hely elég ciki!

Azért azt se felejtsük el, hogy az ilyen, több rendszerből integrált megoldások első verziója gyakran szokott köhécselni, meg sokszor taknyos az orra, hogy más gyerekbetegségeket ne is említsek. Ez még akkor is igaz, ha egy igazi R2-ben jelennek meg.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr931399734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása