04
10/2009
0

Önkiszolgáló BI - jó ez nekünk? 1.0

Nemrég olvastam a TDWI portálon publikáló Wayne Eckerson postját a SelfService BI-ról, illetve arról, szerinte milyen erővonalak mentén tudna ez működni.
Aki nem hallott még róla, pár évvel ezelőtt terjedt el mint nagyon divatos frázis, vastag zsírkrétával van fölvésve a BI gyártók ajtajára, hogy az ő termékük self-service képes, azaz annyira sok funkció van benne, és annyira egyszerű a kezelése, hogy a legcsököttebb főnök legmásnaposabb unokaöccse is tud vele jól kinéző riportokat készíteni két porcelán-színpados fellépés között.

Ez egyébként tényleg így van, a nagy gyártók termékeiben már régóta vannak hülye-biztos riport template-k, színes-szagos sorvezetők amik mentén gyorsan lehet riportot készíteni, a kérdés inkább az, hogy ezek a riportok mennyire pontosak, mennyire hatékonyak, és mennyi kárt okozunk velük, ha elküldjük a főnöknek, hogy ez alapján döntse el, ki kell-e rúgni a gyártósori melósok 26,5%-át, vagy inkább föl kell venni még sokat.
Az önkiszolgáló BI pozitívumait (amik valóban csábítóak) gondolom mindenki sejti: kevesebb IT-s, alacsonyabb üzemeltetési költségek, a BI alkalmazások fejlesztése közelebb kerül az üzleti felhasználókhoz, így gyorsabb, kreatívabb, az üzleti igényeket jobban tükröző BI folyamatok alakulhatnak ki.
Azt mondja Wayne haverunk, ha az alábbi 5 dologra úgy vigyázunk, mint köhögésre a hashajtózott beteg, akkor igazzá válhat az önkiszolgáló BI álom, mindenki legyártja a saját tökéletes riportjait, az összes létező cég élre tör a piaci versenyben, enni kapnak az éhezők, eldobják mankóikat a sánták és beváltja választási igéreteit a Kétfarkú Kutya Párt.


1. A megfelelő BI "típus" alkalmazása. Itt Wayne azt fejtegeti, hogy a power userek kapjanak riport (és esetleg szemantikus réteg?) építési lehetőséget, míg a mezei felhasználó csak a meglévő riportok meglévő hierarchiái mentén császkálhasson. Van benne kicsi igazság, de nehéz szétválasztani - definiálni ezt a két csoportot, meg nekem van sok ellenérzésem ezzel kapcsolatban, amit a következő posztban egyben fogok jól leírni, nem minden pontnál külön, nehogy úgy tűnjön, kekeckedek, pedig igen.
2. Ne próbálkozzunk előre gyártott "standard" riportok megléte nélkül odaadni a BI rendszert a felhasználóknak. Ebben viszont nagyon osztom Wayne véleményét, kevés embertársunk van, aki egy űrhajó használati utasításának elolvasása után eltalálna a Marsra. A jellemzőbb inkább az, hogy az intuitívan - önkiszolgáló módon elkészített első riportok az öntanuló ürhajósokkal együtt belezuhannak majd a napba.
3. Super User-ek hálózatának létrehozása. Itt az lenne a feladat, hogy a fő-fő üzleti riportolókat vonjuk be a BI csapat munkájába, vigyük el őket sörözni, kérdezzük meg a véleményüket, sőt, vegyük őket emberszámba, annak ellenére, hogy nem röhögnek a vicceinken. Ez persze hasznos, de önmagában ez sem mulasztja el a leprát, teszi működőképessé az önműködő BI-t.
4. Több jogot (és erőforrást) és ellenőrzést a Power User-eknek. Ez viszont tetszik, miszerint adjunk egy "homokozó" környezetet a power user hordának, hogy ott tombolják ki magukat, ne az élesen. A kreatív ötleteket pedig a BI csapat ellenőrzése mellett (tehát nem tisztán az üzleti userek dötése alapján) be lehet emelni az éles környezetbe. Ennek viszont megvan az a veszélye (szerintem), hogy a homokozóban előbb-utóbb elkezdenek éles adatokon dolgozni és elemezni a power userek, és egy amolyan párhuzamos dimenzió alakul ki, ahova titkos meghívás és szabadkőműves eskü letétele után léphetnek majd be a mezei felhasználók (csak leírtam a user-t magyarul is), hogy a nem ellenőrzött, nem tesztelt riportok fertőjében henteregjenek.
5. A vezetőknek is el kell kötelezniük magukat, hogy csak a standard, ellenőrzött riportokból származó adatokat használják föl döntéseik meghozatalára. No igen, ha valaki véletlenül mutatni akarna az előléptetésre hajtó sales vezetőnek olyan bennfentes információkat, amikkel előnybe kerülne - akár a cégen belüli vagy kívüli - konkurenseivel szemben, majd szemérmesen lehunyja a pilláit, motyog valamit a nem ellenőrzött adatforrásokról és zavartan eloldalog...

Nekem kicsit túl szép ez a recept, hogy vegyél 10dkg szabályzatot, elegyítsd elkötelezett menedzserekkel, főzd egy kicsit és megvan a tuti BI rendszer - szerintem ez így lekozmál. Azt, hogy mire alapozom a véleményemet, meg hogy szerintem hogyan működhet az önkiszolgálás, megírom a 2. részben.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr21427959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása