04
11/2009
2

Oracle 11gR2 újdonságok

Kicsit elmerültem mostanában az alternatív platformok ajnározásában, és hanyagoltam a jó öreg Oracle technológiákat. Hasonlóképpen cselekszem, mint a nagyobbik kisfiam, aki simán becseréli a legmenőbb kukásautóját is egy koszvadt féllábú, tépett szárnyú játékcsótányra is ha az újdonságot jelent számára. Aztán ha öt perc múlva szembetalálkozik a csere partnerrel, aki önelégült mosollyal az arcán, nyálát is csurgatva a boldogságtól tologatja a csili-vili kukást, akkor fölébred benne a nosztalgia, beizzik a birtoklási vágy és gyorsan átkapcsol HulkHogan üzem módba... ilyenkor nehéz meggyőzni, hogy erkölcsi megfontolásokból legalább az egyik játékot adja vissza a bömbölő kollégának, már ha utoléri...

Én szerencsésebb helyzetben vagyok, mint a fiam, nem szűkösek az erőforrások, sőt a kegyeimet keresi minden DW&BI gyártó mostanában, csak úgy özönlenek a hír levelek -  bejelentések, lehet csemegézni nap estig. Azért kicsit sajnálom is, hogy nem kell verekedni az infókért, izgalmasabbá tenné a blogolást, ha mondjuk 3x3 perc low kick meccset kéne lezavarni minden bejegyzés előtt...

Most épp a híres-neves Tom Kyte  üzente meg nekünk, hogy szerinte mire érdemes izgulni a 11gR2 újdonságai közül - az ő összeállításából szemezgetek alant.

Van például az Oracle Data Guard továbbfejlesztése, ami még alkalmasabbá teszi a stanby instance-kat az éles környezettel megegyező teszt környezetként használni. Tehát ha van egy standby instance-unk, nem kell extra teszt környezetet fölállítani a BI fejlesztésekhez, az élessel megegyező adatokon tesztelhetnek riportokat, az éleskörnyezet orcáncsapásának veszélye nélkül.

Vagy az új DBMS_PARALLEL_EXECUTE csomag, ami különösebb manuális hekkelés NÉLKÜL is képes a nagy táblák földarabolására és a darabok párhuzamos feldolgozására - ez ugye érthetően jó hír a load window kordában tarthatatlansága miatt az elbujdosást fontolgató ETL fejlesztőknek.

Ezentúl az írás-olvasás műveleteken kívül lehetőség lesz oprendszer szinten batch hívásokat is végrehajtani, azaz execute jogot is lehet adni a directory objektumokra. Megszünhetnek végre a bonyi - Oracle-n kívüli - adatbetöltő és / vagy előfeldolgozó rendszerek, legalábbis azok vezérlését, felügyeletét könnyebben integrálhatjuk bele az Oracle-s rendszerekbe.

A DBMS_SCHEDULER csomagba bekerült a file watcher opció, ez is nagy öröm, és egy tyúklépés afelé, hogy a teljes adatintegráció minden mozzanatát könnyedén lefedhessük Oracle-ből.

Van még sok minden, amit Tom leírt és mégtöbb minden, amit nem. De ami a szívemnek kedves, az az analítikus függvények kiterjesztése:

listagg() - lehetővé teszi string-ek "aggregációját", összefűzését különösebb faxni nélkül (hierarchikus query varázslással idáig is megoldható volt, de sokkal bonyolultabban)

nth_value() - ami nem meglepő módon egy lista n-edik elemét jeleníti meg, megint csak különösebb hókuszpókusz nélkül, hatékonyan.
És ez persze csak egy darabkája az újdonságoknak... de most már muszáj mennem elvenni a fiamtól a kukás autót, hogy én is játszhassak vele, így kéretik a további R2 újdonságokat türelemmel várni, vagy egyénileg beszerezni az oracle.com -ról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr251498733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződgyík 2009.11.20. 13:38:10

Uh... lehetne egy txt-ben némi útmutatást kapni?
Tudom, pofátlanság és nézzek utána egy könyvben, de így egyszerűbb lenne...

csillagp 2009.11.20. 14:13:54

@Ződgyík: lehetne - de ha nem mondod meg mit akarsz, tuti nincs segítség...
süti beállítások módosítása