04
01/2010
1

Oracle & MySQL & Monty & (Flying)Circus

Írtunk már róla, hogy van némi pity-puty az Oracle / MySQL háza táján, például összevonta a szemöldökét az EU Versenyjogi Hivatala a SUN (MySQL) felvásárlás kapcsán. Ha valaki utána olvasgat a témának, gyorsan megtalálja Monty Widenius blogját, illetve a MySQL "megmentéséért" indított weboldalát, azokon még jó sok információ megtalálható.
Az ügyben az elmúlt hetekben történtek:

  • Monty barátunk, aki ha jól tudom egyike volt a MySQL alapítóknak és szépen keresett, amikor eladták a SUN-nak, illetve jelenleg is egy MySQL fork (a MariaDB) fejlesztésén dolgozik, elindította a Save MySQL kampányt, amit jó sok emberrel, sőt még fejlesztőkkel és manager-ekkel is aláíratott. Az aláírási listákkal folyamatosan házalnak pl az EU országok verseny ügyi hivatalainál és két mázsa citrom elnyalogatása közben vadul köpködik az Oracle-t.
  • Az Oracle kiadott egy nyilatkozatot, miszerint nem csak hogy szereti a MySQL-t, és az azt ingyenesen használó és fejlesztő embereket, hanem a MySQL-t egyenesen a legszebb ékkövüknek tekintik, előbb hagyják veszni az Oracle management összes here és szemgolyóját, sőt még a rolexeiket is, minthogy ártsanak a MySQL-nek. Mindenféle vállalásokat tesznek az elkövetkezendő 2-3 évre - pl a storage engine API elérhetőségére, a technológia fejlesztésére, stb - erről bővebben itt olvashattok.
  • Monty írt egy postot válaszképp, miszerint azt sem hiszi el az Oracle-nek amit kérdeznek, nemhogy amit leírnak, különben is humbug az egész, mert a leírt vállalások nem pontosak és jogilag nem kötelezik azOracle-t szinte semmire.
  • 2010 első híre ezzel kapcsolatban itt jelent meg, miszerint Monty és szabad csapatai tervezik az EU-n kívül más versenyügyi hivataloknál is bemártani Oracle-t, és persze szent fogadalmat tesznek, sőt  vérszerződést kötnek, hogy megvédik a MySQL-t.

A cikk írója feszegeti kissé, hogy Monty-nak a szabad szoftverekbe vetett mély és őszinte meggyőződésén kívül anyagi jellegű érdeke is fűződik a MySQL / Oracle szétválasztáshoz, de ne legyünk naívak vagy álszentek, rajta kívül sokan mások is érdekeltek lennének ebben.
Továbbra is érdeklődve figyeljük kié lesz a MySQL...

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr781644626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Földi Tamás · http://www.starschema.net/ 2010.01.23. 12:40:30

Brüsszel rábólintott az Oracle-Sun fúzióra
bruxinfo.hu/index.php?lap=dokument/dokument&dok_id=26573

Egyébként meg az Java technológia és az Oraclenél van, mégis
a) ingyenes
b) az Oracle a konkurenciával közösen fejleszti (pl. IBM-mel)
süti beállítások módosítása