21
01/2010
0

Xcelsius riporting

A cikket bevezető, pár perc alatt összedobott, egyszerű kis Xcelsius flash demó is azt példázza, milyen könnyen és gyorsan készíthetünk mutatós, interaktív (ez épp nem az) riportokat, amelyek a legkülönfélébb adatforrásokból táplálkoznak.

A fenti flash egyébként a yahoo weather rss feed-jét eszi, az xml stream-et az excel beépített xml értelmezőjével feldolgozva jeleníti meg az aktuális pesti időjárást.

 

Forrásrendszer szempontjából megkülönböztethetünk BOE stack-hez kapcsolódó és nem BOE alapú Xcelsius adatkapcsolatokat, ahogyan ezt a következő ábra szemlélteti.

Az alap kapcsolódási lehetőségek mellett extra addonként letölthető az SAP Innovation Centre fejlesztése, a Google spreadsheet Data Connector is, ha a dashboardunkat külső adatforrásként Google docs-os táblázatainkkal szeretnénk meghajtani.

Xcelsius külső adatforrással

A továbbiakban megnézzük milyen megoldásokat kínál az Xcelsius, ha adatforrásként Business Objects-et, vagy SAP-t szeretnénk használni.

Query as a WebService

Xcelsiusból QaaWs segítségével csatlakozhatunk BO-s univerzumunkhoz (amelyet akár közvetlenül BW query-re is építhetünk, aki erre kiváncsi Ingo Hilgefort sdn-es blogjait érdemes felkeresnie). A Webservice felállítása szerver oldalon a Query as a Webservice segédprogrammal történik, amiben a BO szerver kapcsolati paramétereinek beállítása után egy tetszőleges, a BO repo-ba feltöltött univerzumra építhetünk egyszerű, filterezhető query-t, majd a lekérdezés ellenőrzése után publikálhatjuk is a WebService-t. A publikált service url-jét az Xcelsiusban beállítva már építhetjük is dashboardunkat. Xcelsiusban input paraméterként megadhatunk egy felhasználónév/jelszó párost, amely a legenerált dashboardban eltárolódik, így kiküszöbölhetjük, hogy a riport felhasználójának megtekintéskor authentikálni kelljen magát.

Xcelsius BOE adatforrással

Live Office

Live Office segítségével hagyományos és SAP BW-re épülő univerzumainkon futó BOE portálon ülő Crystal és Webi riportjainkat illetve univerzum query-ket használhatunk Xcelsius adatforrásként. A Live Office import wirardban kiválaszthatjuk az adott riport felhasználni kívánt részeit (ld. ábra), és Xcelsiusban ebből dolgozhatunk tovább.

A módszer előnye a QaaWs megoldáshoz képest, hogy a forrásriportok megfelelő ütemezésével csökkenthető az adatbázisok terhelése. Live Office használata esetén Xcelsiusban nem tudunk beégetett user/pass kombót rögzíteni, cserébe külső website-ra való publikálásnál jsp oldali authentikációval itt is kikerülhető a felhasználó hitelesítése.

Közvetlen BW hozzáférés

Tavaly nyáron röppent fel a hír, hogy lehetővé válik az Xcelsius és az SAP BW gondtalan összeházasítása, és Q4-ben ki is jöttek hozzá a szükséges eszközök.

Minimálisan a következő konstellációnak kell előállnia ahhoz, hogy BW query-inket Xcelsius adatforrásként használhassuk.

  • Netweaver 7.0 EHP1 SP5 ABAP és JAVA stack
  • Xcelsius Enterprise Designer 2008 SP2
  • SAP GUI, legalább 901-es patch szinten (egyébként nincs engedélyezve az Xcelsius SAP menüje)

A közvetlen BW query használat azonban követel némi áldozatot:

  • az importált query-k design módban adatot nem hoznak, ezért "színkódolással" segítve munkánkat "vakon" kell az Xcelsius excel területén dolgoznunk.
  • a hagyományos Preview nem működik, a BW site-ra kell publikálnunk a tesztelendő -dashboardot (SAP > Publish, majd SAP > Launch).
  • az elkészült dashboard csak a BW site-ra publikálható. 

További információk a BW konnektivitásról itt és itt.

Xcelsius Publishing Plugin

Szintén SAP IC fejlesztés, segítségével Xcelsius dashboardoknál is kamatoztathatjuk a BO XI R3-as egyik leghasznosabb funkcióját, a publikációt. A Business Objects portálon publikációt hozhatunk létre, amelyben felhasználó csoportonként (de akár egyedi felhasználónként is) testre szabhatjuk a publikálandó dashboard tartalmát, és a publikáció helyét.

A plugin két elemből áll:

  • a Batch Utility felelős a paraméterként kapott excel file dashboard template-be ágyazásáért.
  • a Publishing plugin gyártja le a Batch utility számára a testreszabott excel fájlt, és a kész SWF file rendeltetési helyét.

A Publishing plugin letölthető az SAP IC-ről.


 

Végül két, a témához kapcsolódó hivatalos SAP prezentáció:

 

SAP prezentáció az Xcelsius alkalmazásáról BOE környezetben

A prezentáció letöltése az SAP oldalról, a hozzá tartozó Webinar megtekintése

 

 

SAP prezentáció az Xcelsius alkalmazásáról nem BOE környezetben

A prezentáció letöltése az SAP oldalról, a hozzá tartozó Webinar megtekintése

 

Aki most ismerkedik az Xcelsiussal, annak érdemes felkeresnie az SAP oldalát, ahol számos jól kidolgozott Xcelsius what-if analízis demót tesztelhet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr481690976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása