03
02/2010
0

Talend hírek - az MDM köztünk van

Ahogy arról a BI.hu is bölcsen megemlékezett, megjelent a Talend MasterDataManagement megoldása. A Talend már eleve gyanús volt, hogy focizni akar a nagyfiúk pályáján, pl egyedüli OpenSource szállítóként bekerült a Gartner DataIntegration Magic Quadrant-ba, ráadásul van nekik egy adat minőség management (DQM) megoldásuk, ami önállóan és a Talend-es job-okba integráltan is tud működni.
Ehez még kell egy MDM, mint demizson vegyesgyümölcs a tánchoz a lakziba, Talendék alkalom adtán vettek is, illetve integráltak a rendszereikbe egy MDM megoldást. Természetesen mélyebb elemzésre még nem volt időm (ultizni még régebben voltam, bocs), de azt kell hogy mondjam, a szokásos "gyors" integrációs módszernél (amikor mondjuk két egymás mellé forrasztott, frissen fölvásárolt rendszerbe közös account-al lehet belépni, de a két rendszer között még nincs igazi átjárás) meszebb jutottak a Talendes srácok. Az MDM mögött ugyanis, a különböző alap rendszerek és az MDM közti adat szinkronizációt, az MDM-ben definiált adat transzformációkat, alap adat változásokat, stb. a Talend adat integrációs eszköze valósítja meg. Pl az MDM adatbeviteli felületén üresen hagyott mezőket is az adat integrációs szoftver által akárhonnan lookup-olt értékekkel tudja feltölteni az Talend. És persze van Google maps integráció is, mert fütyis nyalóka és ringlispil nélkül nincsen búcsú!
Az MDM egyébként egy elég rugalmas, XML formátumban tárolja az adat domain-ek metaadatait, ebből egy kattintással generálhatóak a master data karbantartó webes felületek, meg satöbbi, satöbbi, marketing szövegek dögivel.... aki el akarja olvasni, tegye.

Jó Talendes szokás szerint ez a termék is a Commercial OpenSource modellben bérelhető, tehát van belőle community edition verzió, ingyér. Itt is megpróbálták, hogy az ingyenes verzió is használható maradjon valamennyire - bár az MDM jellegéből adódóan azt főleg nagy céges rendszereknél, sok emeber használná közösen, és pont az ezt támogató funkciók maradtak ki, pl a csóróknak nem jár workflow (a master data változtatások engedélyezési procedúráját támogatandó), nincs data quality management, nem kezel hierarchiákat, nincs rendes role based, security - ezek azért kellenének nagyon egy igazi céges használathoz... tehát aki ilyet akar, az vagy leüt valakit akinek már van ilyen, vagy fizetnie kell, és várhatóan nem is keveset!
Hiába, ebben a házikóban már a fölvásárolt technológiák ára is benne van, ez már nagyon nem a community által összekalapált darabokból sárral összetapasztott bodega.

Külön pikantériát ad az ügynek, hogy mostanában vásárolta föl az Infomatica a megjegyezhetetlen nevű Siperian-t, így vannak már páran akik integrált adat integrációs (ETL) és MDM funkcionalítással szorongatnák a hagyományosan nagy márkák (Oracle, IBM, SAP) ilyen téren még védtelenül lengedező mogyoróit.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr181727988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása