04
02/2010
0

Konzerv BI: adatpiacok 2 - vélemény

A megbontott nógrádi sós pálcikás zacskó által okozott zabálási kényszerhez hasonlatos késztetést érzek, hogy megosszam a világgal a gondolataimat a SAP konzerv adatpiacairól (a rapid mart-ok), és a szerintem szerencsétlen termék pozícionálásukról! 

Vegyük észre a rapid mart-ok fából vastalicska jellegét: a magas listaár miatt azt gondolhatnánk, hogy ezeket nagy cégekre pozícionálták. Ugyanakkor a nagy cégek sokkal hajlamosabbak az alap rendszereiket (mint SAP vagy Oracle ERP-k, stb) szénné customizálni, mondván, elég nagyok és gazdagok ahhoz, hogy a saját üzleti folyamataikra szabják testre az ERP-t és ne fordítva. És bár igazuk is van, ezzel erősen gátolják a konzerv megoldások alkalmazhatóságát: hiszen ezek jellemzően csak a "sztenderd" alaprendszereken használhatóak extra fejlesztés, ráfordítások és voodoo varázsló osztag bevetése nélkül.
A másik bibi, hogy a nagyobb cégek általában rendelkeznek vagy saját DW-BI erőforrásokkal, vagy van nekik bejáratott konzultációt szállító külsős csapatuk, alvállalkozóik. A belső erőforrásokat csatába vezető manager-ek, vagy a külsősöket áruba bocsátó sales-ek (project managerek, account managerek, és más csirkefogók, mint én is) jellemzően nem szeretik csökkenteni a konzultációs büdzséjüket egy konzerv megoldás megvásárlásával (finoman szólva alul motiváltak) - ráadásul a legtöbb esetben jogosan is érvelnek azzal, hogy a konzerv magas ára, megfejelve a konzultációs díjakkal - amik a custom igények kielégítése miatt azért befigyelnek itt-ott - magasabb TCO-t eredményezne, mintha az adott platformon nekiállnának egy saját, testre szabott megoldást kifejleszteni.
Kis cégeknek meg nem kell ilyen széles körű funkcionalitás, fizetni meg pláne nem hajlandóak annyit érte, amennyit a SAP (vagy hasonló megoldásokat szállító egyéb cégek) szeretne.
Akkor hát ki vette/veszi meg a rapid martokat? De tényleg, kérem mindenképp szóljon az, aki ismer olyan céget - szakembert, ahol ilyen konzerv megoldást használnak (nem feltétlenül kell BusinessObjects, de mondjuk integrált ETL+DW adatmodell+BI). Kíváncsi lennék a véleményükre.

Ami a korábban post-olt Business Intelligence for SAP Business All-in-One előre gyártott BI tartalmát illeti, kicsit más a helyzet: egyrészt az All-in-One SAP verzió már eleve KKV-ra pozicionált, ahol talán kevésbé faragják át a drága pénzért vett technológiát, így a ráépülő sztenderd megoldások jobban működhetnek. Ráadásul a folyamatos IT support csapat hiánya miatt jobban értékelhetik a plug-and-play megoldásokat, inkább fizetnek licenszért, minthogy egy külsős csapat sokáig randalírozzon náluk és foglalja le a szűkös belső erőforrásokat és molesztálja Gizikét a titkárnőt.
Ami ennek a verziónak a hátránya szerintem, az az, hogy közvetlenül a tranzakciós SAP rendszer adatbázisára - erőforrásaira csücsül rá - és így bár megspórolja a külön DW rendszerek költségét, azért jó ha spejzolunk egy kis pénzt a SAP szerver nagyobb köbcentisre való felfúrására...
Ráadásul az ETL eszköz és a DW réteg megspórolásával nyert forintokat sem költhetjük azonnal csapatépítő tivornyákra, ugyanis nehézkessé, ezért költségessé is válik a külső (nem SAP) adatok integrációja - ami a fanatikus SAP rajongók Waldorf környéki táborhelyén kívül azért a legtöbb cégnél előfordul.
Nincsen tehát ingyen ebéd? Hát, ingyen nincs is, de azért vannak alternatívák - ezekre az esetekre lehet megoldás egy olyan technológia, amikor nem az egész SAP rendszert duplázzuk meg, hanem csak a releváns adatait tükrözzük le egy "külső" adatbázisban, de az eredeti, az SAP-ban meglévővel megegyező struktúrában. Ezen elboldogul a konzerv BI megoldás - és nem terheli hülyére a tranzakciós rendszert sem. Ráadásul könnyebb ebben a külső adatbázisban integrálni a nem SAP-os adatainkat, mint ha azokat a SAP alá akarnánk betömködni, sok lelkesedéssel és mégtöbb vazelinnal.
Ilyen technológiát kínál pl a Talend SAP connectora, meg a Fekete Zoli blogjában fölsorolt eszközök, meg van ilyen SQL szerverhez is, ha jól emlékszem.

Összefoglalva, ilyen alternatívákkal, ilyen áron a rapid martok (ill a nagyon drága konzerv adatpiac megoldások általában) csak a "majd visszahívjuk" kategóriában indulhatnak szerintem.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr431729816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása