26
02/2010
0

Rossz hír - Csökkent a BI priorítása a CIO-k szerint

Az egyik Gartner elemzés szerint, amit ebben a blogban hivatkoztak, 2010-ben a CIO-k prioritasi listáján csak az 5. helyen szerepel a BI - szemben az évek óta betöltött 1. helyével.
Úgy tűnik, kijelenthetjük: a BI nem váltotta be a CIO-k által hozzáfűzött reményeket. A BI projektek jelentős része nem hozza a várt eredményeket, főleg nem on-time és on-budget, a vezérigazgató nem oszt cukorkát a CIO-nak.
Az okok (szerintem):
A feljövő új technológiák, mint a virtualizáció és a cloud computing mind jelentős - és gyors - megtakarítást igérnek az IT büdzsék őrzőinek, szemben egy BI bevezetéssel, aminek a gyümölcsiből csak az üzleti felhasználók főzhetnek zamatos pálinkát de az IT-nak kell az ültetéssel, locsolással, szedéssel gályázni. Érthető, hogy egy ilyen zaklatott év után, mint a 2009-es volt, több és könnyebb sikert ígérő pályákon akarnak pedálozni az IT vezetők.
További fontos ok lehet, hogy a válság kapcsán a BI utáni igény csökkent némileg. Hiába hangoztatják fennen a technológia szállítók marketing gurui, hogy válságban kell igazán sokat költeni a döntéstámogató beruházásokra, ha egyszer nincs miből, illetve nehéz magasztalni egy BI bevezetés 1-2 év múlva jelentkező pozitívumait az IT büdzsé azonnali csökkentésének szempontjaival szemben.
Még egy fontos ok lehet szerintem, hogy a BI szárnyalása egybeesik az IT outsourcing komoly növekedésével. Nem akarom leverni a port sem az Indiai, sem a Maláj srácokon, de tapasztalataim szerint a multik BI és minden egyéb projektje jelentős részben ezekben az országokban - ból fut. Ha megnézzük az indiai IT szolgáltatások volumenének alakulását az elmúlt években mondjuk itt, akkor láthatjuk, hogy éves 30% bővülés mellett voltak kénytelenek projekteket csinálni, ami némi drágulást belekalkulálva is azt jelenti, hogy a fejlesztők 20-25%-a minden évben kezdő. És hát arra is kiváncsi lennék, milyen oktatási rendszer képes minden évben a piacon lévő szakemberek számát 25%-al növelni... A BI projektek bukásának, a BI-al kapcsolatos várakozások csökkenésének ez is egy releváns oka - szerintem.
Akármik is voltak az okok, én a BI sanyarú sorsa fölött érzett bánatomban iszom egy sört.

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr961792629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása