22
03/2010
0

BI On Demand – bárányfelhők az SAP fölött

Mint azt már sok dalostorkú blogoló kollégám és néhány marketing zamatú légáramlattól körüllengett médium (és itt, itt, itt) megírta, az SAP bejelentette az új, fantáziadús BI on demand névre keresztelt csemetéjének világrajöttét.

Leó (és csak semmi gyenge szóvicc a gyógyszerészekről) lemondása idején jöttek sűrűn a találgatások, mi is a baj az SAP-val (amiről természetesen nekem is, mint mindenkinek ugye, megvan a véleményem) – miért csökken a cég bevétele, miért sírnak krokodilkönnyeket a részvényesek és miért maradt le Herr Plattner hajója a gaz Larry Ellison mögött Hawaii vizein. Az egyik feltételezett indok az volt – és ezzel azért jelentős részben egyetértek – hogy az SAP (is, mint a legtöbb régi szoftvergyártó) csúnyán lemaradt a cloud alapú, SaaS jellegű szoftverek és szolgáltatások nyújtásában - bár a hagyományos BI szállítók közül még talán a BusinessObjects tudhatja magáénak a legtöbb SaaS felhasználót a már korábbi OnDemand szolgáltatásával, vagy a CrystalReports.com -al.

De mit tehet megtépázott jövedelmezősége helyreállítására többek között a BusinessObjects szoftvereivel, ám alapvetően az ERP rendszere köré fejlesztett szoftver kínálattal rendelkező cég, mint az SAP, átfogó termék kínálat (mint az Oracle hw-től az ERP-n át a BI-ig terjedő kínálata) vagy az OpenSource gyártókra jellemző költséghatékonyság nélkül?

Opciók:

·        A szamurájfilmek és a busidó szabályai alapján, a felkelő nap felé fordulva és hulló cseresznyevirágoktól allergiásan prüszkölve harakirit követ el.

·        Azt híreszteli magáról, hogy abban, amit csinál (pl. ERP köré épített szoftverek fejlesztésében), ő a legjobb, és várja, hogy fölvásárolják.

·        Tényleg megpróbál jó (jobb) lenni, és az aktuális kihívásokra megfelelő válaszokat adó szoftvereket kifejleszteni.

Az új BI kihívások első képzavart rügyező SAP-s fecskéjének tartom én a BI on Demand-ot. Van benne sok jó ötlet és dolog, meg néhány gyengécske próbálkozás.

Alapvetően a BO új, egységsugarú felhasználói képességeket feltételező BI eszközeire, az Xcelsiusra és a BO Explorerre épül a BI on Demand, mi meg jól kipróbáltuk és leírjuk, miért érdemes és miért nem érdemes használni. Aki meg nem hisz nekem, az járjon utána, az egyébként is nagyon jó megközelítés!


Májer dolgok a BI on Demandban:

·        Nagyon könnyen felhasználható, lényegében 0 tréning befektetéssel is csinos Explorer riportokat csinálhatunk. Az adataink feltöltése után azonnal vizualizálhatjuk azokat az Explorerben, ami mindjárt indexeli és a szerinte releváns sorrendbe rendezi, chart-okkal megjeleníti az adatainkat és a bennük rejlő összefüggéseket. Ez igaz az Xcelsiusra is, amennyiben már meglévő template-k alapján akarunk csak riportolni (az ingyenes verzióban ilyet nem találtam), új - egyedi template-k létrehozása már fejlettebb Xcelsius ismereteket és 10 perces kávészünetnél hosszabb befektetett munkát igényel.

·        A webes Excel interfész Joker megoldásnak számít: a pornófilmeken kívül nincs olyan adat, amit nem lehet Excel-be –ből előállítani. Az adatmennyiség limitált (az ingyenes verzióban különösen), de több excel-ből származó adatok kombinálhatóak.

·        A BI on Demand framework-je alkalmas más BO riport formátumok (Crystal, WebI, külső Xcelsius template-k) futtatására, megjelenítésére is.

·        Okos ötlet az ingyenes verzió, ám a fizetősök is kockázatok és magas kezdeti költségek nélkül munkára foghatóak.

·        A fizetős verziók adattárházas funkciókkal, ETL képességekkel is rendelkeznek (bár erről nem sokat lehet tudni, elég ködös leírások vannak csak a különböző verziók funkcióiról)

·        Tud több adatforrásból (táblázatból) összegyúrt, származtatott adathalmazt létrehozni - és arra riportot építeni. Ez a része mindig erős volt a BO-nak, jó, hogy ebben az eszközben is hangsúlyos.

·        Az összerakott kis riportjainkat könnyen-gyorsan összeránthatjuk egy vagy több dashboard-ba.

·        A riportokat, dashboardokat, vagy akár csak alap adatokat megoszthatjuk másokkal, egyedileg beállított hozzáférési szintekkel szabályozva (ezzel azért vigyázni kell, ha megosztjuk a világgal cégünk forgalmi adatait ügyfelenkénti bontásban, a főnökünk jelöltelen sírba temet minket)

Lúzer dolgok:

·        Az egységsugarú felhasználói képességeken kívül többet is igénylő feladatokkat körülményes megoldani, illetve elég nehézkes akár az Excel, akár az Xcelsius rétegig visszanyúlva beleügyeskedni a riportokba a menet közben kretívan kitalált mérőszámainkat.

·        A webes Excel interfész jópofa, de manapság talán már kevés: ha valaki igazán profi külső SaaS megoldást keres a webes excel interfészre, akkor ott a Google Spreadsheet (ami egyébként adatforrásként szintén becsatolható a BI on Demand-ba – a fizetős verzióban), ha valaki meg kellően óvatos, és belső-saját szerveren futó Excel interfészt akar használni, használja a Starsheet-et, és egyáltalán ne használjon SaaS BI eszközt...

·        Az egyéb (fizetős) ETL képességek publikusan kevéssé ismertek, nem találtam sok doksit róla, hogy pontosan mit is tud ez. Nem lennék meglepve, ha a BO XI-ban bemutatott Query as a Web Service technologiára, illetve a BO Data Integrator / Data Federator eszközökre épülne. Vagy a fene tudja mire - pl tudjuk hogy lesz Salesforce.com integráció, de semmit nem tudunk róla, hogyan...

·        Jó, hogy direktbe excelből lehet adatokat feltölteni a BI rendszer alá, de hiányoznak a validációs szabályok, az adatok ellenőrzését segítő eszközök. Az üzleti felhasználók által ad-hoc szolgáltatott, szűretlen, ellenőrzetlen adatokra alapozott döntéshozatal veszélyeket hordozhat.

·        Kevés információ az eszközről, még nem tudjuk, nálunk hogyan, mennyiért, mikortól lesz elérhető. Bár a lokalizáció és a várhatóan (bár még ez is csak hírekben szerepelt) partnereken keresztül történő értékesítés okozhat területi eltéréseket, mégiscsak lüke ötletnek tűnik, hogy egy SaaS szolgáltatást regionálisan eltérő feltételekkel értékesítsenek... ráadásul ezeknek az eltéréseknek a szabályrendszere, és az eszközzel kapcsolatos egyéb hírek is csak lassan csordogálnak a SAP külső-belső weboldalain. Lehet, hogy később minden frankó lesz, de most még frusztráló az információ hiány.


·        A felületet próbálgatva belefuthatunk pár apróbb hibába: gombok amiknek működniük kéne nem működnek, kiszürkített mezők F5 után editálhatóak, adat feltöltés némelykor sikertelen, stb. Ismerjük a szitut, amikor a kőművesek még éjszakánként vadul kenik a maltert - a kereskedők nappal már árulják a lakásokat. Nincs ezzel baj, csak ne mi legyünk az első beköltözők...

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr561858979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása