30
06/2010
0

Netezza – EnterpriseDB támadás az Oracle ellen

Nekiesett a Netezza az Oracle-nek, mint másnapos egyetemista a közös hűtőben talált pizza maradéknak. Mindig örömmel tölt el, ha cégek arra fordítják a PR büdzséjük tetemes részét, hogy egymásnak fityiszt mutassanak, és nyilvánosan hülyeségeket ordítozzanak. Persze oka van ennek is, mint a pozitív szifilisz tesztnek: egyrészt magukat szórakoztatják a cégek PR vezetői és CEO-i, másrészt tényleg így gondolják elszedegetni egymástól a klienseket.
A sárdobálás eklatáns példáját mutatja be az Oracle és a Netezza közti nyilatkozat háború. Tessék rákeresni Netezza és Oracle szavakra a kompetitor weboldalán, és bizony gyakran vitriolos sz@rba mártott tollal írt cikkeket találunk. (a kedvencem itt meg itt)
Ám ami most történt, az kicsit más, mint a hagyományos szájkarate: a Netezza egy másik OpenSource alapokon építkező, és szintén az Oracle-t gyepáló társaság technológiáját veti be az Oracle felhasználók elcsaklizására. Van ugye az EnterpriseDB, aki elég messzire jutott az Oracle kódok, SQL nyelvjárások, stb értelmezésében és futtatásában. Sőt, csináltak migrációs utility-ket is, amikkel elvileg könnyen-gyorsan lehet teljes adatbázisokat, kóddal-adattal-síppal-dobbal-lángszóróval átmigrálni az Oracle-nél sokkal olcsóbb EnterpriseDB-re. Van még ugye a Netezza, aki meg teljesítményben képes fölvenni a versenyt (ill saját állításai szerint le is nyomja, mint profi alkesz a sósborszeszt) az Oracle-el. Rakjuk össze (ill egymás mellé) a kettőt, és nézzük meg, lesz-e belőle cserebogár.
Én óvatos lennék – azok a migrációs projektek amikben részt vettem idáig – bár jelentős részben automatizálhatóak voltak, mindig tartalmaztak olyan feladatokat, amiket nem érte meg kicsavarni az egyszeri bithegesztők kérges mancsából – bár utáltuk, manuálisan kellett megcsinálni. Ha a Netezza – EnterpriseDB duónak sikerül ezt a manuális kezelendő részt 10% alá vinni (az össz. migrálandó adatbázis objektumok százalékában) – akkor érdemes lehet próbálkozni vele…
 

A bejegyzés trackback címe:

https://dwbi.blog.hu/api/trackback/id/tr842120819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása